Nieuws

Domotica: vergroot je zelfredzaamheid met handige hulpmiddelen

31 juli 2018, Supportbeurs

Hoe slim is jouw huis? Die vraag klinkt misschien een beetje vreemd. Toch wordt onze leefomgeving anno 2018 steeds intelligenter dankzij technische hulpmiddelen (‘domotica’). Eenvoudig de voordeur openen, een pagina omslaan of de verwarming aandoen… met domotica kan het allemaal! Ze dragen dan ook bij aan zelfredzaamheid en (langer) zelfstandig wonen. Dat maakt domotica in het bijzonder interessant voor mensen met een chronische ziekte of een lichamelijke beperking.

Wat is domotica precies?

Het Latijnse woord ‘domus’ betekent in het Nederlands ‘huis’. Daarnaast eindigen veel ‘technische’ woorden – neem bijvoorbeeld robotica en informatica –op ‘tica’. Nu begrijp je hoe domotica aan hun naam komen! Het zijn hulpmiddelen voor in en om het huis. Ze zorgen dat je bepaalde handelingen, communicatie, enzovoorts via ICT-toepassingen eenvoudig controleert, beheert en automatiseert. Daarom noemen we domotica ook wel ‘huisautomatisering’.

Met behulp van domotica hoef je bijvoorbeeld niet altijd op te staan of te lopen om jouw dagelijkse dingen te doen. Ook communiceer je gemakkelijker met een naaste of een zorgverlener wanneer je hulp nodig hebt. En misschien voer je door middel van domotica wel handelingen uit die voor jou – bijvoorbeeld vanwege een ziekte of een beperking – niet vanzelfsprekend zijn. Kortom, met wat hulp vergroot je je zelfredzaamheid en controle. Veilig en zelfstandig wonen in je eigen huis staat centraal.

Wat zijn de mogelijkheden van technische hulpmiddelen?

Wist je dat zelfs bekende hulpmiddelen als een intercom of brandalarm officieel domotica zijn? Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden, die wellicht minder bekend zijn. Zo kun je met domotica onder andere eenvoudig en snel:

  • Het licht aan- en uitdoen (eventueel automatisch door middel van lichtsensoren)
  • Deuren en ramen open- en dichtdoen
  • Gordijnen open- en dichttrekken
  • De verwarming hoger en lager zetten
  • Voorwerpen oppakken
  • Stofzuigen
  • Koffie en thee (laten) maken
  • Huishoudelijke apparaten reguleren met een afstandsbediening
  • Een bladzijde omslaan van een boek, een tijdschrift of een krant
  • Bekijken wie er bij jou aanbelt
  • Communiceren op afstand met iemand anders, zoals een naaste of zorgverlener
  • Naasten of zorgverleners laten kijken hoe het met je gaat (bijvoorbeeld via een camera, bewegingssensoren of warmteregistratie)

Hoe bedien je domotica?

Je stuurt de apparaten, huisinrichting en communicatiemiddelen meestal aan met een knop of met je handen, maar besturing is in een aantal gevallen zelfs mogelijk via een gedachten-, spraak- en oogbesturingssysteem! Domotica kun je in sommige gevallen ook voorprogrammeren, zodat jij niets meer hoeft te doen. Of de apparaten bekijken zélf wanneer ze in actie moeten komen, bijvoorbeeld door middel van licht- of geluidsensoren. Wees niet bang, het zijn geen robots, alleen een vorm van smart technology! 

Waar zijn domotica verkrijgbaar?

Domotica en andere technische hulpmiddelen zijn nieuw verkrijgbaar of aanvraagbaar via allerlei (online) winkels en soms tweedehands via patiëntenverengingen. Ze variëren sterk in prijs. Je hebt goedkope, simpele oplossingen, maar ook complexe mogelijkheden waarvoor je veel geld betaalt. Bekijk in ieder geval altijd vooraf of je in aanmerking komt voor een vergoeding, bijvoorbeeld via je zorgverzekering of via de gemeente. Meer informatie vind je via de Regelhulp.nl van het CAK.

Maak jij thuis gebruik van hulpmiddelen als domotica? Zo ja, dragen zij bij aan zelfredzaamheid en prettig zelfstandig wonen?

Ook interessant