Domotica voor slim (thuis)wonen

14.04.2014 | Branchenieuws | 1748 keer bekeken

Domotica; een mooie term voor huisautomatisering. Op afstand uw televisie of deur bedienen, de zonwering neerlaten of de verlichting inschakelen is niet nieuw. Domotica in optima forma gaat een stap verder. Dan moet u denken aan de volledige integratie van al deze technische 'eilandoplossingen' in uw woning met diensten en services zoals internet naar uw woning toe. Zo ontstaat één slim netwerk, dat vanuit uw stoel, bed of op afstand via telefoon en internet in- en uitgeschakeld wordt. Dat is handig en praktisch voor u.

Omgevingsbesturing vergroot zelfredzaamheid
Technisch vernuftige systemen stellen mensen met een beperking in staat om de regie over hun eigen leven te houden. Met een afstandsbediening, smartphone of tablet regelt u met één druk op de knop het openen en sluiten van gordijnen, de verwarming of schakelt u zorg op afstand in. Een robot arm ondersteunt u bij uw persoonlijke verzorging en zelf eten en drinken. Er zijn vele toepassingen van huisautomatisering die uw zelfredzaamheid en onafhankelijkheid vergroten.

Veiliger (t)huis 
Domotica biedt ook uitgelezen kansen voor veiliger (thuis)wonen. Denk aan een brandalarm en rookmelder, al dan niet met een doorschakeling naar omwonenden of de brandweer. Door bewegingssensoren te installeren wordt alarm geslagen als u ten val komt. Het systeem maakt contact met de buitenwacht en uw roep om hulp wordt gehoord. Bij inbraak wordt automatisch een alarm in werking gesteld. Verlaat u uw huis? Dan schakelt u met uw omgevingsbesturing in één keer alle apparaten uit die gevaar opleveren.

Domotica iets voor u?
Er zijn veel producten om comfortabeler, zelfstandiger en veiliger thuis te wonen. Inventariseer wat in uw specifieke situatie handige oplossingen zijn. Breng de kosten in beeld en informeer vooraf of u in aanmerking komt voor (gedeeltelijke) vergoeding door uw zorgverzekeraar, de AWBZ of WMO.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren