Nieuws

Domotica voor slim (thuis)wonen

13 april 2014, Supportbeurs

Domotica; een mooie term voor huisautomatisering. Op afstand een televisie of deur bedienen, de zonwering neerlaten of de verlichting inschakelen is niet nieuw. Domotica in optima forma gaat een stap verder. Dan moet je denken aan de volledige integratie van al deze technische ‘eilandoplossingen’ in je woning met diensten en services zoals internet naar een woning toe. Zo ontstaat één slim netwerk, dat vanuit jouw stoel, bed of op afstand via telefoon en internet in- en uitgeschakeld wordt. Dat is handig en praktisch!

Omgevingsbesturing vergroot zelfredzaamheid
Technisch vernuftige systemen stellen mensen met een beperking in staat om de regie over hun eigen leven te houden. Met een afstandsbediening, smartphone of tablet regel je met één druk op de knop het openen en sluiten van gordijnen, de verwarming of schakel je zorg op afstand in. Een robot arm ondersteunt je bij jouw persoonlijke verzorging en zelf eten en drinken. Er zijn vele toepassingen van huisautomatisering die jouw zelfredzaamheid en onafhankelijkheid vergroten.

Veiliger (t)huis 
Domotica biedt ook uitgelezen kansen voor veiliger (thuis)wonen. Denk aan een brandalarm en rookmelder, al dan niet met een doorschakeling naar omwonenden of de brandweer. Door bewegingssensoren te installeren wordt alarm geslagen als je ten val komt. Het systeem maakt contact met de buitenwacht en jouw roep om hulp wordt gehoord. Bij inbraak wordt automatisch een alarm in werking gesteld. Verlaat je je huis? Dan schakel je met jouw omgevingsbesturing in één keer alle apparaten uit die gevaar opleveren.

Domotica iets voor u?
Er zijn veel producten om comfortabeler, zelfstandiger en veiliger thuis te wonen. Inventariseer wat in jouw specifieke situatie handige oplossingen zijn. Breng de kosten in beeld en informeer vooraf of je in aanmerking komt voor (gedeeltelijke) vergoeding door je zorgverzekeraar of Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Maak jij al gebruik van domotica? En zo ja, welke technische oplossingen heb jij dan in jouw huis?

Ook interessant