Nieuws

Doorbraken met kleine en grote innovaties

17 november 2016, Supportbeurs

Niemand hoeft je te vertellen dat leven met een ziekte of handicap zwaar kan zijn. Gelukkig leveren de aanwezige kennis en kunde in de medische en technische wereld innovaties op die het leven weer wat makkelijker maken. Regelmatig krijgen doorbraken, groot en klein, aandacht in de media. We zetten enkele recente innovaties op een rijtje.

Innovaties in de strijd tegen verlamming

In de Ecole Polytechnique in Lausanne zijn wetenschappers er onlangs in geslaagd om verlamde apen weer te laten lopen. Twee draadloze implantaten worden als een soort by-pass gebruikt voor de bij een dwarslaesie beschadigde zenuwen in het ruggenmerg. Hierdoor worden hersensignalen toch weer doorgegeven aan de benen. Eén van de twee apen die hiermee werd behandeld, kon na 6 dagen weer lopen. Deze doorbraak moet uiteraard nog wel getest worden op mensen. Verwacht wordt dat dit moeilijker wordt dan bij apen, omdat de plek van de motor cortex zich bij een mens dieper in de hersenen bevindt en omdat de beenaansturing bij mensen ontzettend complex is. Hoewel deze innovatie geen volledige genezing van verlamming inhoudt kan het, aldus experts, wel de kwaliteit van leven verbeteren.

Weer bewegen door aan bewegen te denken; het klinkt als magie. Eerder waren er al de innovaties aan de Universiteit van Californië (lopen met dwarslaesie) en UZ Gent (hersen gestuurde kunstarm). Nu mag ook UMC Utrecht in dit rijtje plaatsnemen. Zij hebben een hersenimplantaat bij een ALS-patiënt ingebracht, zodat ze met haar gedachten een spraakcomputer kan bedienen. Omdat ze vanwege de ALS niet meer kan spreken en bewegen, leert ze nu om met haar hersenen een spraakcomputer aan te sturen. Op het scherm voor zich ziet de vrouw het alfabet. Om een letter te kiezen, beweegt ze in gedachten haar vingers; elektroden op haar hersenen pikken vervolgens die hersenactiviteit op en bevestigen die letter als het ware met een ‘muisklik’. Letter voor letter vormt de patiënt zo woorden. Het kost wel wat tijd, maar de hoop is dat ze zo in de toekomst ook een rolstoel zal kunnen besturen.

Lopende innovaties bieden verdere hoop voor de toekomst

In het Radboudumc is een onderzoeksconsortium aan het werk om artrose en gewrichtsslijtage een halt toe te roepen. Sterker nog, op basis van innovaties met slimme biomaterialen, celkweken, proefdieren en patiënten denken de onderzoekers dat kraakbeen misschien zelfs weer kan aangroeien. Dit zou betekenen dat in de toekomst artrose wellicht te genezen is!

Nog beter dan de trilschoen die vorig jaar op de wetenschapsbeurs in Rio de Janeiro gepresenteerd werd, is het als je als blinde of slechtziende weer echt zou kunnen zien. Het NESTOR-consortium wil een prothese ontwikkelen die de hersenen met behulp van micro-elektrodes die verbonden zijn aan een camera, stimuleert.

Kleine innovaties met groots effect

Een minder grote innovatie op medisch gebied misschien, maar wel eentje die een sprong voorwaarts betekent voor je mobiliteit en veiligheid, is de elektrische rollator. Deze slimme elektrische rollator werd op de elektronicabeurs IFA te Berlijn gepresenteerd. De rollator helpt je bij het wandelen door af te remmen als de weg daalt of door je dankzij de geïntegreerde wielaandrijving een ‘duwtje’ te geven wanneer je moet klimmen. Daarnaast zijn er nog tal van innovaties voor extra veiligheid ingebouwd, zoals verlichting, een SOS-knop in de handvaten, een ingebouwde GPS en een anti-diefstal alarm.

In hetzelfde rijtje van innovaties past de zelfrijdende rolstoel, waaraan een onderzoeksgroep aan de Haagse Hogeschool in Delft werkt. En wat dacht je ervan om dankzij schoenherkenning deuren te openen? Handig als je problemen hebt om met een sleutel of drukknop een deur te openen! Deze schoenherkenning werkt via een speciale tegel, die jou aan je schoen herkent en vervolgens de (elektrisch bediende) deur voor je opent.

Ook interessant