Nieuws

Draagbare technologie voor mensen met een beperking

6 mei 2014, Supportbeurs

De introductie van de Google Glass is nu ruim een half jaar geleden. Een nieuwe stap in de digitale revolutie; een computer die je letterlijk op je lichaam draagt. Alles wat je wilt weten of nodig hebt, wordt voor je ogen geprojecteerd in een transparant scherm. Met speciale apps kan Google Glass ook een uitkomst zijn voor mensen met een beperking.

‘Explorers’ verkennen gebruik Google Glass

Toch lijken de consumenten nog een beetje terughoudend over deze draagbare technologie. Hoe voelt het om door het dagelijks leven te gaan met een computer op je neus? Daarom introduceert Google de Glass gecontroleerd, met zogenaamde groepen van ‘explorers’ die het gebruik en de mogelijkheden verkennen.

Een mooie ontwikkeling is, dat veel wetenschappers in deze verkennersgroepen aan de slag gaan met het ontwikkelen van apps speciaal voor mensen met een beperking. Wat voor de hand ligt, is ondersteuning van mensen met een visuele beperking. De Glass waarschuwt voor obstakels en geeft aanwijzingen voor de route en vertrektijden van bus en trein.  Als er problemen zijn, kan de bril op afstand ingeschakeld worden zodat bijvoorbeeld een coach meekijkt en aanwijzingen geeft.

Google Glass handig voor mensen met een beperking


Wat de mogelijkheden zijn, is nu nog niet helemaal te overzien. Over de hele wereld houden wetenschappers zich bezig met het ontwikkelen van toepassingen. Hieronder een aantal voorbeelden.

In een item op NBC News is te zien hoe een moeder van een dove jongen de Google Glass gebruikt. Haar zoon is erg slim en leert veel nieuwe woorden bij op school. Zij kan hem bijna niet bijhouden met haar kennis van gebarentaal. Dit maakt hun gesprekken lastiger. De Glass laat haar in een fractie van een seconde zien hoe zij de nieuwe woorden van haar kind moet gebaren. Je  kunt je voorstellen dat de Glass in de toekomst een gesproken gesprek in real time kan vertalen in gebarentaal.

Een andere vernieuwende toepassing is voor mensen met een autistische aandoening. Voor hen is het vaak lastig emoties van andere mensen te ‘lezen’. Een app die gezichtsuitdrukkingen scant, vertelt de drager van de Glass hoe de persoon waarmee hij praat zich op dat moment voelt.

Een jonge vrouw die door een ongeluk verlamd is geraakt aan haar onderlichaam, test de Glass als één van de verkenners. Door de Glass kan zij weer deelnemen aan het sociale leven, haar studie weer oppakken en functioneren als haar leeftijdgenoten. Doordat zij de Glass volledig met haar stem kan besturen, is alle informatie die zij nodig heeft makkelijk beschikbaar.

Rolstoel besturen met Google Glass


Mensen die beperkt gebruik van hun handen en/of stem hebben, kunnen de Glass besturen met hoofdbewegingen en het knipperen van de ogen. Met hoofdbewegingen wordt door de menu´s gescrold. Het knipperen van de ogen bevestigt een keuze, maakt een foto of zet het volume van de muziek lager. Misschien vergt het wel een beetje oefening, maar de mogelijkheden zijn indrukwekkend. Zo kan een gebruiker de rolstoel besturen, een adres opzoeken met de bijbehorende routebeschrijving, de elektronica in huis besturen en foto’s en films maken.

Toekomstmuziek?

De Google Glass staat nog in de kinderschoenen en zal nog uitgebreid getest moeten worden door de gebruikers. De algemene mening lijkt te zijn dat de eerste versie van de Glass nogal grof werkt met verouderde software. Maar dat hoort er misschien wel bij. Denk maar eens terug aan onze eerste mobiele telefoons. Als de technologie zich door ontwikkelt, is het goed mogelijk dat deze draagbare apparatuur veel kan betekenen in het dagelijks leven van mensen met een beperking.

Ook interessant