Driehoog achter met slechts één rollator
Enige tijd geleden kreeg ik een e-mail van een oude dame die in een grote stad driehoog achter woont. Zij heeft één rollator, maar gebuikt die zowel binnen- als buitenshuis. Dat levert het volgende probleem voor haar op. Wanneer zij naar buiten gaat om boodschappen te doen sjouwt zij de rollator drie trappen af en later ook weer omhoog. Ik hoop voor haar dat het een lichtgewicht exemplaar is, maar ook dan valt het nog niet mee. Het zou mij al veel problemen geven, laat staan een dame op leeftijd.
Ik dacht een eenvoudige en doeltreffende oplossing voor haar te hebben. Ik zei tegen haar dat ze het beste een extra rollator aan kon schaffen. Dan kon één exemplaar bij de voordeur in het halletje blijven staan en de andere boven. Dat scheelt een hoop trappen lopen met de rollator. Ik denk dat velen van jullie met dezelfde oplossing waren komen aandragen.
Het voorstel viel blijkbaar niet in goede aarde want ik kreeg de wind van voren. Hoe ik het toch in mijn hoofd kon halen om iemand die alleen AOW heeft zo op kosten jagen. Wat dacht ik wel. Dat het geld op haar rug groeide soms! Mevrouw was heel duidelijk in haar bewoordingen. Ik heb daarna nog een keer een email gestuurd en uitgelegd dat ik niets wist over haar financiële situatie, maar dat ik echt niet veel andere opties zag.
Het is een reëel probleem wanneer je thuis trappen hebt, graag naar buiten gaat en slechts één rollator hebt. Niet iedereen heeft de financiële middelen om een tweede exemplaar aan te schaffen. Dat heeft bovenstaand verhaal wel duidelijk gemaakt. Deze dame is vast niet de enige die met weinig geld moet rondkomen iedere maand. Voor een ander zijn niet de financiën het probleem, maar is er ruimtegebrek beneden. Blijkbaar heeft niet iedereen onderaan de trap genoeg ruimte om een rollator neer te zetten. Zeker in wat oudere huizen, al dan niet in de binnenstad, kan de hal erg klein zijn. Sommige rollators kunnen in staande positie ingeklapt worden neergezet, maar dat zijn er maar weinig. En zelfs daar is niet altijd ruimte voor. Ook zijn er mensen die in flatgebouw wonen zonder lift waar in de gezamenlijke hal beneden geen rollators neergezet mogen worden. Waar laat je dan je rollator?
Misschien zijn sommige problemen niet adequaat op te lossen en blijft er alleen een “tweedekeus uitkomst” over. Ik ben heel benieuwd of u als rollatorgebruiker ook tegen deze problematiek aanloopt en wat u hiervoor heeft bedacht. Ook ben ik nieuwsgierig naar de oplossingen van therapeuten. Velen van jullie zullen het probleem vast wel herkennen. Ik laat me verrassen. Kom maar op met jullie creatieve ideeën.
Bekijk & lees alle artikelen door Frank de Boer