Duimatrose; nieuwe experimentele behandeling
Een hand voert veel minder functies uit als het gebruik van de duim pijnlijk is. Dat weten mensen met artrose van de duim als geen ander. Als u iemand kent met duimartrose of er zelf last van heeft, dan is er nu een experimentele behandeling die waarschijnlijk verlichting gaat brengen.
Gewrichtsdistractie behandeling bij artrose
Bij artrose van de knie en de enkel heeft gewrichtsdistractie al goede resultaten opgeleverd. Bij deze behandeling worden de botten van aangedane gewrichten tijdelijk een beetje uit elkaar getrokken. Op die manier kan het tussenliggende kraakbeen tot rust komen en zelfs herstellen. Het resultaat is dat de pijn afneemt en dat het gewricht weer veel beter gebruikt wordt.
In het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein wordt nu onderzoek gedaan of deze behandeling net zo effectief is bij artrose van de duim.
Duimartrose
Hoewel artrose van de duim niet zo bekend is, heeft ruim 35 procent van de mensen boven de 55 jaar er last van. Het gaat dan vaak om duimbasisartrose, wat pijn oplevert onderaan de duim. Door de verminderde beweeglijkheid en de pijn, wordt het lastiger om de duim te gebruiken. Handelingen zoals het oppakken van voorwerpen worden daardoor moeilijk en soms zelfs onmogelijk.
Tot nu toe werd er in eerste instantie behandeld met rust, pijnstillers, ontstekingsremmende injecties en spalken. Als dat niet hielp, werd een kunstgewricht ingebracht. De resultaten van deze behandelingen zijn echter zeer wisselend.
U kunt meedoen met het onderzoek nieuwe behandeling
Nu is er geld van het Reumafonds gekomen om te onderzoeken of de behandeling die bij artrose van de knie en enkel tot goede resultaten heeft geleid, ook helpt bij artose van de duim. Daarbij moet natuurlijk goed onderzocht worden of de behandeling echt effectief is.
Iedereen die duimartrose heeft, kan zich aanmelden om de nieuwe behandeling te ondergaan en mee te doen aan het onderzoek. Als u zich aanmeldt voor het onderzoek, moet u zich echter realiseren dat het niet alleen gaat om de operatie zelf. Daarna volgt een periode van acht weken waarbij de gewrichten uit elkaar gehouden worden. Daarna worden gedurende vijf jaar ook de effecten op de langere termijn zorgvuldig gemeten.
Als u last heeft van artrose aan de duim kunt u zich aanmelden om de nieuwe behandeling te ondergaan en mee te werken aan het onderzoek. Dat kan bij de polikliniek Plastische en Handchirurgie van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein via telefoonnummer 088 – 320 2400.
Let wel: u heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.