Echolocatie maakt ‘zien’ voor blinden mogelijk
Echolocatie kennen wij voornamelijk van dieren, zoals vleermuizen of dolfijnen. Via de geluiden die ze maken bepalen ze welke voorwerpen ze voor zich hebben. Dit gebeurt doordat de geluiden tegen een object aanstoten en terugkaatsen. Deze techniek wordt nu ook steeds vaker gebruikt door blinde mensen. Door met hun tong te klikken ‘zien’ zij de wereld om zich heen.
Het maakt niet uit of je blind bent geboren of dat het op latere leeftijd is ontstaan, de techniek ‘echolocatie’ is door iedereen aan te leren. Door middel van klikgeluiden van ongeveer 10 milliseconden met hun tong, kunnen de blinden vormen van objecten en zelfs materialen onderscheiden. Dit maakt hun leven veel vrijer en zelfstandiger. Doordat ze zich beter kunnen oriënteren in hun omgeving zijn ze instaat zelfstandig wandelingen te maken en soms zelfs een rondje te fietsen.
Wetenschappers hebben verschillende testjes gedaan met blinden en ziende personen. Ze kwamen tot de conclusie dat er niks in het auditieve gedeelte van de hersenen verandert, maar juist wel in het gebied van de hersenen waarmee ‘gezien’ wordt. Dit gedeelte van het brein wordt zodanig gestimuleerd dat de blinden de objecten door de echolocatie begrijpen alsof ze ze gewoon zien.
De blind geboren Lucas uit het Britse Dorset, kan bijvoorbeeld basketballen. Door zijn ‘geklik’ te gebruiken lokaliseert hij de hoepel van de basket kan zo de bal door de ring mikken. Hij vond het kliksysteem lastig aan te leren, want de truc is het klikken vanuit het begin van je mond naar buiten te laten ontsnappen. Maar nu vindt hij het hartstikke leuk, want hij kan net zo spelen als zijn vriendjes die wel zien.
Daniel Kish, een blinde Amerikaanse man heeft zich de techniek van echolocatie zelfs zo goed eigen gemaakt dat hij kan fietsen.
Thomas Tajo is werkzaam in ‘het echoveld’, hij geeft onder andere trainingen en workshops in Nederland. Bekijk het filmpje voor een fragment naar een workshop van hem.
Bronnen: Nu.nl, Bionieuws.nl, Plos Blogs
Video: YouTube