Een maandje pijn

19.09.2018 | Columns | 4937 keer bekeken
Een maandje pijn

September is ‘pijn maand’, aandacht voor pijn dus. Ik leef met pijn, 24/7, altijd. Mensen hebben soms moeite dat te geloven. Het zal best meevallen, hoe kun je blijven lachen als het echt zo erg is?

Het antwoord daarop is eigenlijk niet zo heel ingewikkeld, als ik mijn leven zou laten leiden door mijn pijn werd mijn leven lijden. Dat wil ik niet, daar is hij dus weer, mijn sterkte willetje. Ik heb besloten dat ik liever een medicijn junk ben, ik ga voor kwaliteit van leven, niet voor kwantiteit. Ik weet dat de medicijnen die ik plak en slik niet goed voor me zijn, maar als ik ze niet neem veroordeel ik mezelf tot een leven met veel pijn en niets kunnen. Dat weiger ik, ik ga dus soms over de grens, maar ik leef.

Ik ben een ervaringsdeskundige op het gebied van pijn, heb het in alle soorten en maten, weet het verschil tussen onschuldige spierpijn, brandende ontstekingspijn, de messteken van de zenuwpijn en de prikkende neuropathie. Ontstekingen in de pezen, zenuwpijn in de armen en benen, overbelasting in gewrichten en spieren, buikpijn door verstopping en blokkades, pijn in de blaas, het is een eds’er allemaal niet vreemd. ‘Waar doet het pijn?’, ‘overal, behalve in mijn grote teen’. Nee, geen overdreven antwoord, de harde realiteit.

Fentanyl en oxycodon zijn mijn helden, zonder kom ik de dag niet door. Het is een smal richeltje waar ik op balanceer; teveel en de sufheid verandert me in een wandelende zombie (kan ik zo solliciteren bij ‘the walking dead’, oh wacht ik loop niet, ‘the rolling dead’), te weinig en ik kan als achtergrondzangeres van Ben Cramer als sneue clown. Weer zo’n grensgeval, alles draait om de grens, ook de pijngrens dus.

Ik leef met pijn, ik beleef de pijn, de pijn hoort bij mij. Gek genoeg kan ik mij een leven zonder pijn niet meer voorstellen. De meeste mensen kunnen zich het andersom niet voorstellen, dat er geen moment is zonder. Toch is het zo, er is altijd wel een onderdeel dat me irriteert, variërend van mild tot behoorlijk. Dat is ook zoiets trouwens, als je mij vraagt hoeveel pijn iets doet zal ik zelden hoger geven dan een 6 op een schaal tussen 0 en 10, het kan namelijk altijd erger en hoe moet ik die dan weergeven? Met een 12? Ik hou altijd een ruime marge.

Momenteel doe ik veel, te veel. Dit zorgt voor extra pijn, mijn ellebogen en rug werken me letterlijk op mijn zenuwen en van mijn heupen krijg ik het op de heupen. De knieën willen niet buigen en mijn rug wil niet recht. Ik ben overflexibel en zo stijf als een plank. In beweging komen kost tijd, het is weer een uitdaging dat lijf van mij. Het zal de tijd van het jaar wel zijn, ik kraak als de takken in de wind.

Gelukkig is het nog lekker weer, kan ik nog buiten onder de veranda liggen. Gelukkig heb ik mijn pilletjes en heb ik lieve mensen om mij heen. Gelukkig is dat het woord dat ik belangrijk vind, geluk, en dat zit in kleine dingen. Pijn is niet fijn, maar de mensen om me heen maken dat ik het kan dragen. Ik hou van het leven en geniet waar ik kan. De pijn krijgt me er niet onder, de pijn krijgt mij niet klein, niet vandaag in elk geval!


                                             column september 2018.jpg

Bekijk & lees alle columns op SupportBeurs.nl door Martine Reesink.

Haar blogs zijn ook te volgen en terug te lezen op Welkomindewereldvaneenkneus.nl of onder dezelfde naam op Facebook.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (4)

Reageren
 • 20.09.2018 - 17:33 uur | Liesbeth van Assche

  Dag Martine,
  Heftig verhaal. Dag in dag uit pijn. Verschrikkelijk. Ik weet er een beetje vanaf...
  Je probeert positief met die pijn om te gaan en er zit humor in je tekst.
  Positief omgaan met en humor... twee krachtige dingen.
  Ik wens je alle goeds toe.
  Groet, Liesbeth

 • 20.09.2018 - 16:08 uur |

  Wat een goed en herkenbaar verhaal. Ook ik heb altijd pijn, maar haal alles uit het leven wat er in zit.
  En ja, soms over de grens, maar dan wel voor iets waar ik van geniet.

 • Anja van Es
  20.09.2018 - 15:16 uur | Anja van Es

  toen ik per ongeluk een 10voudige overdosis morfine kreeg zei ik s'avonds "verrek ik heb helemaal geen pijn"wat vreemd voelde dat.wat er daarna gebeurde la maar.
  ik wist dus weer even hoe het was zonder pijn,voor de rest, dit verhaal kan mijn verhaal wezen.

 • Ine Vermeulen
  20.09.2018 - 13:21 uur | Ine Vermeulen

  Het is altijd moeilijk om anderen duidelijk te maken dat je ondanks alles toch kunt genieten van het leven. Ik ben door een spasme aan mijn ogen ook behoorlijk afhankelijk van anderen omdat ik als ik beweeg mijn ogen niet open kan houden. Heel vervelend maar ik ga er niet dood aan. Gelukkig ben ik een positief mens en maak er zoveel als kan, wat van. Ga door met genieten en gebruik alles wat je nodig hebt om de pijn dragelijk te houden. Jij bent degene die bepaalt hoe je het leven het beste kan lei[ij]den.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk