Een op de zes Nederlanders ontvangt zorg en ondersteuning

20.11.2017 | Algemeen nieuws | 980 keer bekeken
Een op de zes Nederlanders ontvangt zorg en  ondersteuning

Zo'n twee miljoen zelfstandig wonende Nederlanders van 18 jaar en ouder ontvingen in 2016 kortere of langere tijd hulp bij dagelijkse handelingen, zoals het huishouden, aan- en uitkleden, het verzorgen van wonden of begeleiding. Dit betekent dat één op de zes Nederlanders zorg en ondersteuning ontving, vooral gegeven door mensen uit het sociale netwerk. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Wie zijn de hulpbehoevenden?

De groep hulpbehoevenden bestaat met name uit mensen met ernstige lichamelijke beperkingen, ouderen (75-plussers), alleenwonenden en mensen met een laag inkomen. Zij ontvingen vorig jaar gemiddeld ruim 10 uur per week hulp. Van de personen met een ernstige lichamelijke beperking krijgt 83% zorg en ondersteuning, vooral gegeven door publiek gefinancierde profs (52%) en informele helpers (47%). Van de groep mensen met een ernstige lichamelijke beperking die géén hulp ontvangt is onbekend of zij wel hulp heeft gevraagd. Welke reden daaraan ten grondslag ligt is niet duidelijk; wellicht is er bij hen een gebrek aan kennis over de mogelijkheden voor ondersteuning, hebben zij moeite met het aanvragen van hulp of hechten zij veel waarde aan hun onafhankelijkheid.

Onbetaalde hulp en zorg

Een groot deel van de zorg en ondersteuning viel onder de zogenaamde onbetaalde informele hulp. Deze hulp werd vaak vooral geleverd door de partner, maar ook volwassen kinderen, ouders, buren, vrienden of vrijwilligers sprongen bij. Zij namen van de 10 uur hulp zo’n 7,5 uur per week voor hun rekening. Zorggebruikers ontvingen verder gemiddeld ruim twee uur per week publiek gefinancierde hulp en minder dan een uur per week particulier gefinancierde hulp.

Huishoudelijke hulp

Het zijn vooral de informele helpers die ondersteunen bij het huishouden; van stofzuigen, schoonmaken tot ramenlappen. Begeleiding (bijvoorbeeld dagbesteding maar ook het leren omgaan met een beperking), persoonlijke verzorging (bijvoorbeeld douchen of aankleden) en verpleging krijgen Nederlanders minder vaak. Mensen die verpleging en begeleiding ontvangen, krijgen dat vaak van een publiek gefinancierde hulpverlener. Als particulier gefinancierde professionals hulp bieden, is dat vooral hulp bij het huishouden.

Bron: rapport ‘Zorg en ondersteuning, kerncijfers 2016’ door Sociaal Plan Bureau (SCP)

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren
27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk