Nieuws

Een verblijf in een zorghotel, iets voor jou?

23 maart 2016, Supportbeurs

Nederland telt zo’n 50 zorghotels; maar die genieten nog geen grote bekendheid. Eind 2015 ging het Van der Valk Care Arrangement in Tiel van start. Dit initiatief trok wel wat media-aandacht. Wat kun je nu precies van een zorghotel verwachten en hoe zit het met de financiële kant van de zaak?

Waarom een zorghotel?

Om te besparen willen ziekenhuizen de verblijfsduur van patiënten steeds verder beperken tot de diagnose en behandeling. Voor een eventuele revalidatie brengen ze je liever elders onder. Soms is je thuissituatie gewoonweg niet geschikt om te revalideren. Een zorghotel is dan een goede tussenoplossing. Je hebt er de toegang tot alle noodzakelijke zorg en geniet er van een aangename omgeving, gastvrije bediening, lekker maaltijden à la carte… zoals je dat van een echt hotel mag verwachten.

Een zorghotel is ook een uitkomst voor hulp- of zorgbehoevenden die even zonder mantelzorger zitten of voor degenen die zorg nodig hebben en er toch eens graag op uit trekken en een andere omgeving opzoeken. Onder het mom van ‘zorgtoerisme’ kun je onder begeleiding van verpleging de omgeving verkennen en bijvoorbeeld steden en bezienswaardigheden bezoeken.

Welke zorg mag je in een zorghotel verwachten?

In een zorghotel zijn verpleegkundigen dag en nacht aanwezig. Ze bieden de nodige zorg als je revalideert of herstelt. Ook paramedische zorg, zoals fysiotherapie en ergotherapie, is in een zorghotel voor handen. Medisch-specialistische revalidatiezorg behoort dan weer niet tot de mogelijkheden. Hiervoor moet je echt naar een gespecialiseerde revalidatie-instelling.

Het is raadzaam om je op voorhand goed te laten informeren over welke zorg en behandeling je in het desbetreffende zorghotel mag verwachten en te vragen wat dat betekent voor jouw eigen bijdrage.

Hoe duur is een verblijf in een zorghotel eigenlijk?

Een zorghotel is goedkoper dan een langdurig verblijf in een ziekenhuis, maar uiteraard duurder dan thuis blijven. Volgens Herman Jonkmans van het Servicepunt Thuiswonen, samenwerkend partner voor het onderdeel ‘zorg’ in het nieuwe initiatief Van der Valk Care Arrangement in Tiel, kost een overnachting in een ziekenhuis ruim 800 euro terwijl dat in het Van der Valk zorghotel 245 euro is.

Net zoals in alle zorghotels, worden ook hier verblijfs- en zorgkosten van elkaar gescheiden. In Tiel kost de zorg 122 euro per dag, wat vergoed wordt vanuit de basisverzekering. De rest, 123 euro, betaal je voor het verblijf. Soms kun je hier nog een deel van vergoed krijgen via je aanvullende verzekering. Hoe groot dit deel is, hangt af van je eigen zorgverzekeraar. Let er wel op dat zorgverzekeraars meestal verlangen dat het betreffende zorghotel een keurmerk ‘Erkend Zorghotel’ draagt om een deel van je verblijfskosten te vergoeden. Dit moet je dus zeker goed van te voren uitzoeken.

Wordt binnenkort ook het verblijf in een zorghotel vergoed door de basisverzekering? Het zou zo maar kunnen! Per 1 januari 2017 valt het kortdurende eerstelijns verblijf onder de Zorgverzekeringswet. Dit betekent dat je dan ook op indicatie van een huisarts naar een zorghotel kunt en dat ook de kosten voor het verblijf, naast die voor de zorg en verpleging, binnen de basisverzekering kunnen vallen. Zo kan een verblijf in een zorghotel voor iedereen toegankelijker gemaakt worden.

Ook interessant