Eerste rolstoelgebruiker die op een motor de Dakar Rally rijdt

08.01.2019 | Algemeen nieuws | 1307 keer bekeken
Eerste rolstoelgebruiker die op een motor de Dakar Rally rijdt

Op 6 januari is de Dakar Rally in Peru van start gegaan. Het wordt naar verwachting een van de meest heftige parcours in de geschiedenis door de vele woestijnduinen.

Dit jaar is de zwaarste rally ter wereld wel heel bijzonder! Voor het eerst in de geschiedenis van de Dakar rijdt er een atleet met een dwarslaesie op een motor mee. Nicola Dutto kwam in 2010 met 160km per uur ten val tegen een rots tijdens de Italian Baja. De destijds regerend Europees Kampioen liep daarbij een dwarslaesie op en is vanaf dat moment vanaf zijn navel verlamd. 

Ondanks zijn beperking bleef bij Nicola zijn passie voor motorrijden bestaan en wilde hij de uitdaging aangaan om weer te rijden. Mede dankzij de technische ondersteuning van het Nederlandse bedrijf Vicair is het voor hem weer mogelijk om zelfstandig motor te rijden.

Vicair produceert rolstoelkussens op basis van een unieke Nederlands gepatenteerde luchttechnologie. Alle rolstoelgebruikers hebben een verhoogd risico op doorzitplekken die dodelijk kunnen zijn. Door de Vicair luchtcellen, die in het kussen zitten, neemt dit risico af.

Speciaal voor Nicola is er een kussen ontworpen voor zijn KTM 450 EXC-F motor. Dit kussen geeft hem stabiliteit en balans. Waar andere motorrijders eigenlijk altijd staan om de schokken van de rotsen en zandduinen tijdens het rijden op te vangen, zal het Vicair kussen deze opvangen voor Nicola Dutto.

Nicola Dutto - Vicair - Picture by Nicol

Samen met drie ghost riders - die hem tijdens de race overeind kunnen helpen na een valpartij - gaat hij deze bizarre uitdaging aan. Deze drie ghost riders zijn ook zeker niet de minste, aangezien er een zware selectie aan vooraf is gegaan waarbij drie andere rijders simpelweg niet snel genoeg bleken. Daarbij hebben alle drie de ghost riders de Dakar al eens gereden.

Het team is compleet, de voorbereiding was intensief, het materiaal is perfect. Nicola Dutto en Vicair zijn er klaar voor en gaan de uitdaging aan!

Wil je de verrichtingen van Dutto en zijn team in de Daker Rally volgen, bekijk dan de dagelijkse video update van de verslaggever van Vicair ter plaatse.

Bron: Vicair

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren
27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk