Eigen risico niet eerlijk

13.09.2016 | Columns | 2661 keer bekeken
Eigen risico niet eerlijk

Onlangs werd aangekondigd dat de bedragen voor het eigen risico in de gezondheidszorg in 2017 niet verder omhoog zullen gaan. Misschien heeft dat wel iets met de verkiezingen op 15 maart 2017 te maken. Hoe dan ook vind ik deze aankondiging geen bericht om bij te juichen, integendeel. Want het gaat al om een hoog bedrag en het zou in het jaar 2018 best wel eens opnieuw kunnen gaan stijgen. 

De bedragen voor het eigen risico zijn de afgelopen jaren sterk omhoog gegaan. In 2012 was het bedrag nog € 220 en toen ging het in één klap omhoog naar  € 350.  Dat bedrag is nu inmiddels opgelopen tot € 385 per persoon.  Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen,  voordat je een beroep kunt doen op de basisverzekering. Als je te maken hebt met een chronische ziekte of beperking, moet je vrijwel altijd dat bedrag ophoesten. Je hebt geen keus. Het is immers onverantwoord om medicijnen die voor jou noodzakelijk zijn, niet in te nemen. Toch komt het nu voor, dat mensen bezuinigen op die medicijnen. Dat is riskant voor hun gezondheid en kan zelfs levensbedreigend zijn.

Ik kan op zich wel begrip opbrengen voor de maatschappelijke noodzaak om de kosten in de zorg te beheersen, maar ik vind dat de pijn nu te veel terecht komt bij mensen die op noodzakelijke medicijnen zijn aangewezen. Mensen met bijvoorbeeld hartproblemen of diabetes kunnen vaak niet zonder. Ze moeten bij hun apotheek steeds weer een bedrag afrekenen als eigen bijdrage.

Vroegere landelijke regelingen om de kosten te compenseren zijn inmiddels afgeschaft. Dit geldt voor de Wet Tegemoetkoming Chronisch Zieken en Gehandicapten en ook voor de CER ( Compensatie Eigen Risico). Het is sinds 2014 een taak van de gemeenten om de meerkosten van mensen met beperkingen te compenseren. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het bieden van een korting op de verzekeringspremie van een zorgverzekeraar waar de gemeente een contract mee heeft afgesloten. De kosten van de eigen bijdragen worden daarmee echter niet voldoende gecompenseerd.

Vooral voor mensen met een laag inkomen pakt dit nadelig uit. De huidige regeling van de eigen bijdragen is immers niet afhankelijk van het inkomen. Diverse politieke partijen willen toe naar een regeling die meer van het inkomen afhangt of zelfs toe naar het afschaffen van de eigen bijdragen. Het totaal afschaffen zou een kostenpost opleveren van zo’n drie miljard euro. Dat is veel geld. Mogelijk is dat op korte termijn ook teveel gevraagd. Maar wat mij betreft moet het huidige systeem op de helling. Het voelt niet eerlijk als je vanwege een chronische ziekte onvermijdelijke kosten hebt die veel mensen niet hoeven te maken. Er gaat van het systeem de suggestie uit, dat je als burger niet ‘zomaar’ naar de dokter of de apotheek moet lopen. Die suggestie is bij mensen met een chronische ziekte niet terecht en zelfs kwetsend.

Het lijkt me een uitdaging om in de komende regeerperiode tot een eerlijker systeem te komen dat mensen niet langer ontmoedigt een beroep te doen op voor hen noodzakelijke zorg.

Bekijk & lees alle columns door José van Rosmalen.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (6)

Reageren
 • José van Rosmalen
  18.09.2016 - 21:08 uur | José van Rosmalen

  Staatssecretaris Van Rijn zei vandaag in het programma Buitenhof dat ook wat hem betreft het systeem van eigen bijdragen aangepakt moet worden, het gaat overigens echt om een bedrag van miljarden en niet van miljoenen. Van Rijn noemde het bedrag van vier miljard. Het belangrijkste is echter toch dat mensen geen zorg moeten mijden die voor hen noodzakelijk is.

 • Martin Heller
  17.09.2016 - 21:31 uur | Martin Heller

  Ben het met de schrijven eens, wel een opmerking. Met ruim 12 miljoen inwoners boven de 18 jaar zou het afschaffen van het eigen risico € 4,9 miljoen euro kosten als íedere persoon boven de 18 jaar het eigen risico betaalt.
  Afschaffen van het eigen risico kost dus veel minder dan door de politiek voorgeschoteld wordt.
  Juist net een stuk gelezen dat er ook mensen zijn die niet of te laat naar de dokter gaan omdat ze bang zijn eigen risico te moeten betalen. Door te laat naar de dokter gaan volgen er juist extra kosten. Dat zou mee moeten pleiten voor het afschaffen van het eigen risico.

 • 17.09.2016 - 15:08 uur | Mario van Mechelen - van Wijngaarden

  Ik schreef het al ergens anders .als je ea jaren achter mekaar die nu 385 moet betalen kan je toch wel spreken van de term chronisch . Als je dan toch een drempel wil opwerpen (ben er geen voorstander van) .Zeg dan als overheid als u een x aantal jaren het maximum betaald heeft .Hoeft u daarna niets meer te betalen . Dat eigen risico moet een barrière zijn ,Alleen nu idd is het een Barrière voor personen die bv aan een bijstands uitkering zitten .Ik ken er persoonlijk die niet na hun huisarts gaan ivm dat eigen risico . Dan compensatie Hier in Eindhoven niks . Ik heb voor mijn moeder ea weken geleden gebeld nee meneer geen compensatie .

  Ik ben zelf een zorgmijder .Ik moest van de Neuroloog ivm artrose op div plekken gaan zwemmen .Maar ik heb hulp nodig om me aan en uit te kleden . Of ik even 270 euro wilde ophoesten per 4 weken voor een hulp . Je snapt wel van dat zwemmen is niks gekomen .Eigenlijk heb ik zorg nodig .Mijn partner doet dat nu al ea jaren maar regelmatig heeft hij er een burnout van . Werken thuis mij . Maar tja als we de zorg pakken krijgen we een pschychishe klap . Dan kan hij letterlijk werken voor mijn zorg

 • Rebecca Stahmer-Ikink
  15.09.2016 - 11:42 uur | Rebecca Stahmer-Ikink

  Ik ben het helemaal met deze column eens! Door deze enorme hoge Eigen Bijdrage ben ik een zorgmijder geworden, terwijl ik eigenlijk onder controle moet blijven voor de lijst aan ziektes die ik heb. Ik kan het gewoon niet betalen, want ook de zorgpremie is absurd hoog, waarbij je nauwelijks meer iets in je pakket terugvindt aan vergoedingen! Marktwerking in de zorg? Geen goed idee! Wat mij betreft mag het teruggedraaid worden naar ziekenfonds en particulier!

 • 13.09.2016 - 16:06 uur | JT Rugge

  Helemaal mee eens!

 • 13.09.2016 - 16:03 uur | JT Rugge

  Zolang de verzekeringsmaatschappijen enorme winsten maken en er bonussen worden uitgedeeld is de eigen bijdrage zeer onrechtvaardig..

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk