Nieuws

Eindelijk op kamers

13 juli 2014, Supportbeurs

Het zit erop. Je hebt je diploma gehaald en nu gaat het eindelijk gebeuren: je gaat het huis uit.
Zonder lichamelijke beperking komt daar al heel wat bij kijken, maar als je een functiebeperking hebt, geldt dat nog veel meer.

Kiezen voor een toegankelijke opleiding
Ga je in je eigen woonplaats of dicht in de buurt studeren, dan is het niet zo heel moeilijk. Je blijft thuis wonen en kunt volstaan met het kiezen van een leuke opleiding die bij je past. Maar misschien wil je toch liever op kamers, gewoon omdat je daar aan toe bent. Er moet dan het een en ander geregeld worden.

Studeren met een handicap
Als je in een rolstoel zit of moeilijk loopt, is het vooral van belang dat je een goed toegankelijk adres vindt. De studiedecaan van de school of universiteit waar je wilt gaan studeren, kan je vertellen of het aanbod geschikt is voor studenten met een handicap. Kijk eens op Handicap-studie.nl om erachter te komen in welke steden een studieaanbod is voor studenten met een handicap. Dan is aangepaste woonruimte vaak ook te vinden.

Je PGB meenemen
Sommige campussen hebben kamers die ook geschikt zijn voor studenten met een functiebeperking. Ga ook eens naar Fokuswonen.nl en bekijk of dit een interessante optie is. Als je je PGB wilt meenemen, is het handig om ver van tevoren iemand te zoeken die je hulp kan geven. Een medestudent bijvoorbeeld.

Aangepaste woningen
Neem contact op met de gemeente waar je gaat studeren en bekijk welke voorzieningen daar worden geboden. Sommige stichtingen voor studentenhuisvesting hebben aangepaste woningen in hun bestand. Als je via google zoekt op ‘de stad waar je gaat studeren, toegankelijk en kamers’, krijg je soms meteen al de goede adressen.

Bij een MEE-organisatie in de buurt is meer informatie te krijgen over organisaties die kamers verhuren of woonruimte bieden aan studenten met een handicap.

Wil je in het buitenland gaan studeren? Dat kan! Op de site Studyabroadwithoutlimits.eu wisselen studenten uit verschillende landen ervaringen uit.

Ook interessant