Nieuws

Er warmpjes bijzitten in je rolstoel of scootmobiel

14 november 2018, Supportbeurs

Terwijl het volgens de een de komende maanden ijzig en koud wordt, voorspellen anderen een zachte, natte en stormachtige winter. De weersvoorspellingen voor de komende week laten in ieder geval een flinke daling in temperatuur zien. Wat het wordt is afwachten. Maar “een goed voorbereid man is er twee waard”, aldus een gezegde van onze Belgische buren. We geven je graag enkele tips om deze winter warm te blijven als je met je rolstoel of scootmobiel de kou en/of nattigheid buiten gaat trotseren.

Warme laagjes

Je goed warm aankleden is de eerste logische tip. In laagjes kleden is het beste, want dat verbetert de isolatie. Als eerste laag kies je voor thermokleding. Thermo-ondergoed zit dicht op je huid en voert lichaamsvocht af, waardoor je geen last hebt van transpiratie. Wanneer je zweet, krijg je het namelijk weer sneller koud. Isolerende kleding, gemaakt van materialen zoals fleece of softshell, vormt een effectieve tweede laag. Deze isolerende tussenlaag zorgt ervoor dat je lichaam niet afkoelt en lichaamswarmte vastgehouden wordt. Als laatste laag kies je voor water- en winddichte kleding, zodat je niet afkoelt door de wind of nat wordt door de regen. Belangrijk is wel dat je altijd voor ademende kleding kiest, zodat het vocht naar buiten wordt afgevoerd. Anders wordt je kleding klam en koud en jijzelf uiteindelijk ook. Wil je extra comfort en warmte tijdens ijzige winterdagen? Dan is de jas van Ministry of Supply, met drie ingebouwde verwarmingselementen wellicht een goede tip. Een goedkope en praktische oplossing voor extra warmte: neem een vooraf in de magnetron opgewarmd kersenpittenkussentje mee.

Winterse drie-eenheid

In de winter naar buiten? Vergeet dan niet je sjaal, muts en handschoenen. Wist je dat je via je nek en hoofd zo’n 30 procent van je lichaamswarmte verliest? Een goede muts is dus een must. Ben je toe aan een nieuw exemplaar? Kies dan voor een muts die winddicht is en een ademend vermogen heeft. Verkleumde handen wil je het liefst vermijden. Koude handen zorgen, net als koude voeten overigens, voor een koud lichaam. Leer of kunstleer is het perfecte materiaal voor handschoenen; zeker als je snel last hebt van koude vingers. Ben je rolstoelgebruiker, dan moeten de handschoenen niet alleen warm zijn, maar ook voldoende grip hebben op de hoepels. Er zijn ook elektrisch verwarmde handschoenen op de markt; zelfs exemplaren waarmee je, zonder je handschoenen uit te moeten doen, je smartphone kunt bedienen. Voor degenen die liever geen verwarmde handschoenen dragen maar wel warme handen willen hebben zijn er  elektrische verwarmde handwarmer. Neem eens een kijkje op Warmtekleding.nl wat er allemaal mogelijk en te koop is op het gebied van elektrisch verwarmde  kleding. 

Warme voeten

Last but not least voordat je de deur uit gaat: trek goede winterschoenen aan. Goed schoeisel is net zo belangrijk als een warme jas. Ook in sokken is de keuze groot. Bovendien zijn er elektrisch verwarmde inlegzolen. Je hebt er die werken op batterijen en inlegzolen die je kunt aansluiten op de accu van je scootmobiel of (elektrische) rolstoel.

Extra hulpmiddelen voor scootmobiel en rolstoel

Wil je het absoluut niet koud hebben, overweeg dan een been- en voetenzak. Het lijkt nog het beste op een gevoerde, waterafstotende en winddichte slaapzak. Om gemakkelijk in en uit de zak te stappen, is de zak voorzien van een rits over de gehele lengte.

Om jou en je rolstoel of scootmobiel te beschermen tegen regen, heb je keuze uit verschillende regenhoezen. Welke mogelijkheden er op de markt zijn, hebben we in dit artikel al eens besproken. Praktische tips om met je rolstoel veilig én droog door de regen te rijden, vind je hier.

Ook interessant