Eropuit met rolstoel of scootmobiel!

Al deed april nog wat ‘ie wil, het mooie weer komt eraan! Dan is het natuurlijk heerlijk om eropuit te trekken. En al hebben we in Nederland nog wel wat stappen te zetten in de richting van een echt toegankelijke samenleving en natuur, toch zijn er al heel wat mooie routes en wandelpaden waarvan je met rolstoel of scootmobiel gebruik kunt maken.
In rolstoel of scootmobiel genieten van natuur of stad
We schreven al eerder over de boswandelingen in De Vuursche in de provincie Utrecht, de Monumentenroute in Roermond en diverse wandel- en (rolstoel)fietsroutes in Delft. Wil je graag uitwaaien aan de kust? Onder meer de stranden van Texel, Zeeland en Den Helder zijn toegankelijk.
De natuur in de provincie Overrijssel verkennen kan bijvoorbeeld met het Natuurpad en de redelijk voor rolstoelen toegankelijke Noetselerbergroute, de Pontroute rond Gorssel en de speciale voor rolstoel- en scootmobiel ontwikkelde ‘Over de Tubbergse Essen’-route.
In de provincie Gelderland is het rolstoelpad Veluwezoom een aanrader. Verder zijn er nog scootmobielroutes in Bredevoort (Achterhoek), Putten (op de Veluwe), Sinderen/Varsseveld en de Oude Ijsselstreek (‘DRU’).
In Zuid-Limburg is er het rolstoelpad ‘Geuldal’ en zijn er diverse scootmobielroutes uitgezet. Verder is er de vorig jaar geopende rolroute van ruim 1 kilometer lang op de Brunssummerheide (nabij Heerlen).
In Noord-Limburg zijn de scootmobielroutes gekoppeld aan het netwerk van fietsknooppunten en kun je zelfs een arrangement boeken, inclusief de huur van een scootmobiel. In de provincie Zuid-Holland zijn er speciale rolstoelpaden in onder meer Delft, Dordrecht en ’s Gravenzande en scootmobielroutes zoals ‘Westland’, ‘Hombach’, ‘de Dobbeplas’, en een tocht van Stellendam naar Melissant of naar de ‘Slikken van Melissant’.
Andere voor rolstoel en scootmobiel toegankelijke routes zijn bijvoorbeeld het familiepad Drents – Friesewold (Friesland), het familiepad ‘Het Booze Wijf’ in Nationaal Park Lauwersoog (Groningen), de familiepaden ‘Ruinen – het Bovenveen’ en ‘Dwingelerveld’ (beiden in provincie Drenthe), de ‘Uitgestorven dierenroute’ van Natuurpark Lelystad (Flevoland). Met het rolstoelpad ‘Oude binnenstad Amsterdam’ (Amsterdam) verken je het historisch centrum. In Brabant is het rolstoelpad door de vennen en heidevelden van ‘Kampina’ tussen Oisterwijk en Boxtel een aanrader.
Nog meer ideeën en tips voor actieve dagjes uit, attracties en bezienswaardigheden kun je op VVV.nl en Natuurmonumenten.nl vinden.
Langere tochten met rolstoel en scootmobiel
Wil je er met je scootmobiel of rolstoel graag enkele dagen op uit trekken? Een prachtige route is de Koninklijke Weg, van paleis Noordeinde via Soestdijk naar Het Loo. De tocht van 170 kilometer brengt je over de Utrechtse Heuvelrug naar de Veluwe. Vraag je je af of deze lroute met rolstoel of scootmobiel te doen is en hoe je dit het beste kunt aanpakken? Enith de Putter heeft over haar ervaring met de Koninklijke Weg een blog geschreven.
Eén van de bekendste lange afstandstochten in Nederland is het Pieterpad. Met een lengte van bijna 500 kilometer ga je via het Pieterpad van Pieterburen nabij de Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Hou je van de zee? Een aanrader is het Friese Kustpad, een 152 km lange tocht die start in Stavoren en eindigt in Lauwersoog. Je volgt in grote lijnen de kust van de Waddenzee. Het Wad- en Wierdenpad (123 km) brengt je van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans en maakt net als het Friese Kustpad en samen met het Hollands Kustpad (213 km) en het Deltapad (233 km) deel uit van het Kustpad, het langste lange-afstand-wandelpad langs de Nederlandse Noordzee- en Waddenkust.
Handboek ‘Samen op pad’
Wil je nog meer tips voor prachtige uitstapjes in de natuur, die goed te doen zijn met een rolstoel of scootmobiel? Het handboek ‘Samen op pad’ van Kenniscentrum Groen & Handicap is in februari 2017 volledig herzien en geactualiseerd. In dit handboek is een schat aan informatie samengebracht over bereikbaarheid, toegankelijkheid, bruikbaarheid en informatievoorziening van natuurgebieden. Je kunt het handboek gratis downloaden!
Ook de website van het Kenniscentrum, Natuurzondergrenzen.nl, bied je heel wat nuttige informatie. Wil je graag je steentje bijdragen, dan kun je je aanmelden als ambassadeur en zelf toegankelijke wandelpaden of actuele wijzigingen voorstellen. Heb je een voorbeeld van hoe het niet moet? Foto’s van ontoegankelijke situaties in natuur- en recreatiegebieden kun je laten plaatsen in de rubriek ‘Zó liever niet!’.
Groen & Handicap heeft samen met het Revalidatiefonds, het Fonds verstandelijke gehandicapten en het Johanna KinderFonds ook het project Goede Voorbeelden opgezet. Op de website Goedevoorbeelden.nu vind je goede voorbeelden van toegankelijke voorzieningen in natuur- en recreatiegebieden. Hier vind je niet alleen informatie over de kenmerken en de aanwezige voorzieningen op de routes zelf, maar ook over de bereikbaarheid (bus, tram, fiets, parkeerplaatsen…) van de natuurgebieden en de toegankelijkheid van balies, toiletten en eventuele expositieruimtes.
Nederland en de rest van de wereld ontdekken met Wikiloc
Leuke toegankelijke wandeltochten in Nederland maar ook in de rest van de wereld kun je spotten op Wikiloc. Achter het team van Wikiloc staan ruim 2,5 miljoen leden die samen bijna 6 miljoen ‘tracks’ ontdekken en delen. Op de website vind je mountainbike-, fiets-, wandel-, gezins-, kajak- en zeilroutes. Door op het icoontje met de rolstoel te klikken, krijg je meteen een overzicht van routes met een toegankelijk parcours.
Ook leuk is de gratis Wikiloc app. Zo heb je de uitgekozen route altijd mee op je smartphone en kun je ook zelf een eigen gps track maken en ze rechtstreeks naar Wikiloc uploaden.
Heb jij suggesties voor toegankelijke paden en routes voor een rolstoel of scootmobiel?
Trek jij er regelmatig met je rolstoel of scootmobiel op uit en heb je suggesties voor toegankelijke paden en routes? Stuur gerust een e-mail naar redactie@supportbeurs.nl dan zorgen we dat ook jouw tip(s) en ervaring(en) gedeeld worden met onze lezers!
Bronnen:
Mijnscootmobiel.nl
Natuurzonderdrempels.nl
Rolstoelroute.nl
Staatsbosbeheer.nl
Natuurmomumenten.nl
Wikiloc.com
Ferianto.nl (rolstoelpaden)