Europese gehandicaptenparkeerkaart

We zetten nog eens even op een rijtje wat deze gehandicaptenparkeerkaart precies is, wat de voorwaarden zijn, hoe je de kaart aanvraagt en waar je hem kunt gebruiken.
Voor wie?
Als je minimaal al een half jaar lang geen 100 meter meer kunt lopen zonder hulpmiddelen (zoals een stok, krukken of rollator), als je blijvend gebruik maakt van een rolstoel of als je een andere ernstige lichamelijke beperking hebt (anders dan een loopbeperking) waardoor je toch een gehandicaptenparkeerkaart nodig hebt, dan kom je in aanmerking om deze parkeerkaart aan te vragen. Een onafhankelijk medisch onderzoek moet aantonen dat je aan de voorwaarden voldoet.
Hoe aanvragen?
Je kunt de gehandicaptenparkeerkaart aanvragen bij de gemeente waar je woont. Sta je niet als bewoner in een gemeente ingeschreven, dan richt je jouw aanvraag tot het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Soorten gehandicaptenparkeerkaarten
Rij je zelf, dan vraag je een kaart als ‘bestuurder’ (B) aan. Heb je zelf geen rijbewijs of kun je niet (meer) rijden, dan kun je een gehandicaptenparkeerkaart als ‘passagier’ (P) aanvragen. Ook kinderen kunnen dus van deze mogelijkheid gebruik maken. Je kunt ook een gecombineerde bestuurders- en passagierskaart (B + P) aanvragen. Tot slot is er nog een gehandicaptenparkeerkaart die ‘instellingen’ (I) kunnen aanvragen voor het vervoer van bewoners die aan de eerder genoemde voorwaarden voldoen.
De parkeerkaarten zijn persoonsgebonden, niet voertuig-gebonden. Je hoeft dus geen eigen wagen te hebben, noch steeds met dezelfde bestuurder / auto mee te rijden.
Hoeveel kost een gehandicaptenparkeerkaart?
Veel gemeenten brengen kosten in rekening voor de kaart en vaak moet je ook de kosten voor de medische keuring (op voorhand) betalen. De gemeenten zijn vrij om zelf de hoogte van deze kosten te bepalen. Heb je een laag inkomen, dan kun je bij de gemeente soms nog een tegemoetkoming vragen voor deze kosten. Ook dit is weer per gemeente verschillend.
Hoe lang is je kaart geldig?
Een gehandicaptenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig. Na deze 5 jaar dien je bij de gemeente een verlenging aan te vragen. Je hoeft dan niet opnieuw een medische keuring te ondergaan; tenminste als jouw medische situatie ongewijzigd is gebleven. Is er iets veranderd, dan is een nieuw medisch onderzoek wel noodzakelijk om aan te tonen dat je nog steeds aan de voorwaarden voldoet.
Waar gebruik je een gehandicaptenparkeerkaart?
Met een gehandicaptenparkeerkaart mag je parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen, aangeduid met het bekende verkeersbord. Vaak zijn dit heel goede plekken, wat ze ook geliefd maakt bij andere bestuurders. Gelukkig wordt hier tegenwoordig wel goed op gelet. Niet alleen door de ordediensten overigens, zoals ook uit deze column blijkt.
Zet de parkeerkaart altijd met de voorzijde (dit is de kant waarop de geldigheidsdatum staat) zichtbaar tegen de voorruit van de auto, zodat de ordediensten snel en duidelijk zien dat het je toegestaan is hier te staan. Er zijn ook gehandicaptenparkeerplaatsen waar je maar een maximaal aantal uren mag staan. Dan moet je naast jouw parkeerkaart ook nog een parkeerschijf zichtbaar achter je voorruit plaatsen. Hetzelfde geldt als je parkeert op een plaats waar een parkeerverbod geldt. Met je gehandicaptenparkeerkaart mag je hier dan toch maximaal 3 uur parkeren.
Je mag natuurlijk ook parkeren op gewone parkeerplaatsen. Soms hoef je op deze gewone parkeerplaatsen als je een gehandicaptenparkeerkaart hebt, niet te betalen; maar ook dat verschilt per gemeente.
Er bestaan ook ‘gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen’. Deze kun je bij de gemeente aanvragen als er dichtbij jouw werk of woning weinig parkeermogelijkheden zijn. Deze plaatsen worden aangeduid met een bord met kenteken en soms staat hier nog een dag- en tijdsaanduiding bij. Enkel binnen deze uren mag jij hier parkeren; daarbuiten is de parkeerplaats vrij voor gebruik.
Op reis? Neem je gehandicaptenparkeerkaart mee!
Wanneer je in Nederland een gehandicaptenparkeerkaart aanvraagt, krijg je meteen een ‘Europese gehandicaptenparkeerkaart’ mee. Handig, want je kunt je kaart dan voor alle gehandicaptenparkeerplaatsen binnen de EU gebruiken. Let er wel op dat elk land weer eigen regels en voorwaarden stelt aan het gebruik van de kaart. Ga je met de auto op vakantie, informeer dan vooraf goed aan welke parkeerregels je je dient te houden.
Diefstalgevoelig
Omdat je met een gehandicaptenparkeerkaart vaak gratis en onbeperkt kunt parkeren op goede parkeerplaatsen en de kaart niet kenteken-gebonden is, is de kaart zeer gewild bij criminelen. In de periode van 2003 tot 2016 zijn in de Randstad ruim 9.500 kaarten gestolen. Dat is niet alleen vervelend omdat je de diefstal moet aangeven bij de politie en opnieuw een kaart moet aanvragen en betalen, maar je zit ook nog eens met de kosten voor inbraakschade aan de auto.
Om diefstal te voorkomen kun je jouw gehandicaptenparkeerkaart in een zogeheten ‘kaartkluis’ plaatsen. De kaartkluis is gemaakt van robuust staal, met een transparant venster van slagvast, onbreekbaar kunststof, waarachter je de kaart plaatst. De kaartkluis maak je door middel van een beugelslot aan je stuurwiel vast. Criminelen die uit zijn op een ‘snelle buit’, worden hierdoor afgeschrikt.
Europese invalidenparkeerkaart –
Gehandicapten parkeerplaats – Invalidenkaart – Invalidenparkeerplek –
Gehandicaptenplaats – Rolstoel P