Nieuws

Exoskelet niet alleen meer in de zorg toegepast

13 juli 2017, Supportbeurs

Het exoskelet, een soort ondersteunend frame dat aan de buitenkant van het lichaam wordt gedragen, ken je vast al uit de medische wereld. Het hulpmiddel wordt bijvoorbeeld gebruikt om dwarslaesiepatiënten in hun dagelijks leven te ondersteunen en om lopen en rechtop staan weer mogelijk te maken. De Britse Claire Lomas, die vanaf haar middel verlamd is, nam met behulp van een exoskelet zelfs deel aan een halve marathon. Maar het exoskelet is tegenwoordig lang niet meer alleen voor de medische wereld interessant; het wordt steeds breder toegepast.

Uiteenlopende toepassingen van het exoskelet

Zo is dit hulpmiddel bijvoorbeeld interessant voor de maakindustrie, voedselverwerkende industrie en in magazijnen. Het kan medewerkers ondersteunen bij het uitvoeren van belastende werkzaamheden en op die manier werk gerelateerde klachten zoals rugpijn verlichten, verhelpen en zelfs voorkomen. Ook militairen maken al gebruik van dit hulpmiddel om zware rugzakken te dragen.

Nederlands bedrijf introduceert het eerste zelfmonteerbare exoskelet

Het Delftse bedrijf Laevo heeft onlangs de ‘Laevo V2.5’ geïntroduceerd; het eerste zelfmonteerbare exoskelet ter wereld. Dit exoskelet is al door meerdere bedrijven in gebruik genomen, waaronder Geodis uit Venlo. Op dit moment maken drie werknemers van dit bedrijf gebruik van een gepersonaliseerd exoskelet. Zij tillen per dag meer dan 4.000 kg en profiteren van de ondersteuning die het hulpmiddel biedt. Wanneer zij vooroverbuigen, duwt de veer in het skelet terug waardoor de belasting van de rug wordt teruggedrongen. Dankzij dit hulpmiddel worden de rugspieren 40 % minder belast, wat rugklachten helpt te voorkomen. Het exoskelet werkt geheel automatisch. Werknemers hoeven het pak dus niet aan te sturen.

Vermindering lichamelijke belasting

Ook het Amerikaanse bedrijf SuitX werkt al een tijdje aan de ontwikkeling van een exoskelet voor de maakindustrie. Dit skelet, dat op de markt is gebracht onder de naam MAX, is net als de Laevo V2.5 bedoeld om werknemers te ontlasten bij het uitvoeren van zware lichamelijke werkzaamheden zoals het tillen van zware objecten, het werken boven hun macht en het door de knieën gaan. Ook dit skelet werkt volledig automatisch.

Het Europese onderzoeksproject Robo-Mate, waaraan ook het Nederlandse TNO meewerkt, ontwikkelt op dit moment een exoskelet dat de lichamelijke belasting bij het uitvoeren van handmatige werkzaamheden moet verminderen. Dit soort zware werkzaamheden leveren voor werknemers grote risico’s op letsel op, wat kan leiden tot lage productiviteit, langdurige uitval of zelfs arbeidsongeschiktheid. In de Europese Unie alleen al zijn volgens TNO 44 miljoen werknemers getroffen door spier- of skeletaandoeningen. Het exoskelet moet voor dit probleem een uitkomst bieden en werknemers bij hun zware lichamelijke werkzaamheden ondersteunen om zo risico’s op letsel te verminderen.

Wat denk je, zou de brede toepassing van exoskeletten de ontwikkeling ervan versnellen? Zodat een exoskelet voor bijvoorbeeld iedere dwarslaesie patiënt op termijn haalbaar en betaalbaar is? 

Bron onderstaande afbeeldingVereshchagin Dmitry / Shutterstock.com

Ook interessant