Fantastisch

11.12.2017 | Columns | 2439 keer bekeken
Fantastisch

‘Je ziet er fantastisch uit vandaag!’ Deze melding verscheen op mijn gsm nadat ik het spelletje Candy Crush Saga had opgestart. O ja? dacht ik. Ik voel me anders verre van fantastisch.

Het was net na de middag en ik lag op bed. Ik was moe van het zitten in mijn rolstoel. Mijn rug en mijn benen smeekten om even in een andere houding te worden gelegd.

Moe van het zitten, klinkt misschien raar. Zitten is relaxend, maar dat geldt niet voor mij. Na een aantal uren gaan mijn heupen en onderrug pijn doen. Even liggen op bed is dan een welkome afwisseling. Voordat ik dan m’n ogen dichtdoe, doe ik vaak ter ontspanning het spelletje Candy Crush Saga op mijn gsm. En tegenwoordig verschijnt dan eerst bovenstaande melding.

Zo’n melding is natuurlijk bedoeld om mij een goed gevoel te geven zodat ik misschien langer het spelletje zal spelen. En heel even lukt haar dat ook en krijg ik dat goede gevoel. Het is fijn om te horen dat je er fanatastisch uitziet, al wordt het gemeld door een computerspelletje.

In het echte leven zeggen mensen gelukkig ook wel eens tegen me dat ik er goed uitzie, maar dan in een andere bedoeling. Als iemand aan me vraagt hoe het met me gaat en ik dan klaar ben met een korte update van mijn lijf, krijg ik vaak de reactie: ‘Maar je ziet er wel goed uit!’ Door het woordje ‘wel’ koppelen ze mijn uiterlijk aan mijn beperkingen en dat vind ik niet juist.

Voor mij zijn dat twee verschillende dingen.

Als ik niet zo’n zin heb om te reageren, zeg ik dan wel eens dat ik een goeie dagcrème heb, eigenlijk meer om er gewoon snel van af te zijn. Maar vaker zeg ik: ‘Ik ben niet ziek. Ik heb beperkingen en pijn, maar met dit lijf kan ik net zo goed 100 jaar worden.’ Oh ja, zie ik ze dan denken.

Er is een wezenlijk verschil tussen ziektes en beperkingen/invaliditeit. Een van mijn verzorgenden die eigenlijk voor de ouderenzorg had gekozen, maar door bezuinigingen en samenvoegingen nu alle leeftijden voor haar kiezen krijgt, zei mij onlangs dat ze het niet lastig vindt om mij te verzorgen, omdat ik niet doodga aan wat ik heb. Een jonger iemand die een akelige, vaak levensbedreigende ziekte heeft, is voor haar veel heftiger. Die zin heeft me hierover doen nadenken en ik begrijp wat ze bedoelt. Er is een wezenlijk verschil tussen beperkingen en ziekten. Ik vond het fijn dat ze er met mij zo openhartig over praatte en mij het verschil duidelijk maakte.

Als ik nu ’s middags op bed lig met Candy Crush Saga op mijn gsm en ik krijg weer die melding dat ik er vandaag fantastisch uitzie, zeg ik vriendelijk ‘dank je wel’ en begin grinnikend aan een relaxed spelletje.

Bekijk & lees alle columns door Liesbeth van Assche

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren
27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk