Nieuws

Fietsen met een handicap of beperking? Waarom niet?

7 oktober 2019, Supportbeurs

Nederland is een echt fietsland. Fietsen is een vrij eenvoudige manier van bewegen, waarmee je jouw spieren traint en vet verbrandt. Maar als je een handicap of beperking hebt, kan fietsen minder vanzelfsprekend zijn. Gelukkig bestaan er tal van oplossingen om je er ook dan niet van te laten weerhouden!

Aanpassingen voor ‘gewone’ fietsen

Heb je een ‘gewone’ fiets maar voel jij je er niet meer zo veilig op? Misschien kan je fiets uitgerust worden met extra brede banden, met een duidelijk profiel. Dit komt de stabiliteit van de fiets ten goede en vermindert het risico op glijpartijen. Is fietsen voor jou te zwaar (geworden), dan kun je een hulpmotor overewgen. En is het bijvoorbeeld lastig voor je om goed om je heen te kijken tijdens het fietsen, dan bieden fietsspiegels een uitkomst. Verder kan jouw fiets aangepast worden met extra grote pedalen en/of pedalen met een antislip-laag, trappers met voetriemen, zijwielen, handgrepen met extra ribbels enz.. Je merkt het: vaak kun je al met enkele eenvoudige ingrepen jouw fiets flink veiliger maken.

Is een elektrische fiets iets voor jou?

Steeds meer mensen, en zeker niet alleen ouderen, kiezen voor een elektrische fiets. De e-bike verlicht de inspanning die je moet doen om te fietsen enorm en kan het als je een handicap of beperking hebt aanzienlijk vergemakkelijken. Dankzij de trapondersteuning haal je bijna moeiteloos snelheden tot 25 km/u. Met zogeheten highspeed e-bikes kun je zelfs tot 45 km/u fietsen, maar heb je wel een rijbewijs, helm en WA-verzekering nodig. Er bestaan ook e-bikes met lage instap. Op- en afstappen wordt zo veel gemakkelijker.

Aangepaste fietsen als je een handicap of beperking hebt

Is het voor jou vanwege jouw beperking, blessure of ziekte niet meer mogelijk om op een standaard fiets rond te rijden? Geen probleem. Je hebt ruime keuze in aangepaste fietsen. Van extra klein tot extra groot. We zetten ze voor je op een rijtje.

Comfortfietsen

Handig zijn de comfortfietsen. Dit zijn fietsen met een lage instap. Wil je liever een fiets die meer op een ‘gewone’ fiets lijkt, maar is hulp bij op- en afstappen welkom, dan kan een zadellift misschien een oplossing zijn. Dankzij een zadellift verzet je met één druk op de knop de hoogte van je zadel.

Balansfietsen

Daarnaast zijn er ook de zogeheten balansfietsen met een aangepast frame, waarmee je niet alleen makkelijker op- en af de fiets stapt, maar waarbij je ook op het zadel blijft zitten als je stilstaat. Het zadel staat op een balansfiets wat meer naar achter, zodat je altijd met je voeten bij de grond kunt. Trappen op zo’n fiets kost bovendien minder moeite, waardoor je lichaam minder wordt belast.

Driewielers, bakfietsen en scootmobielfietsen

Is extra stabiliteit nodig, kies dan voor een driewieler of bakfiets. Ze zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar, mét en zonder (elektrische) motor en eventueel met rugleuning. Ook zijn er driewielers voor twee personen. Een speciale variant op de driewieler is de scootmobielfiets. Met deze mix van scootmobiel en (elektrische) fiets kun je naar keuze ‘gewoon’ fietsen, fietsen met trapondersteuning én 100% elektrisch rijden zonder zelf mee te trappen.

Handbikes

Kun je door jouw handicap of beperking je benen niet of nauwelijks gebruiken of heb je te weinig kracht in je benen, dan zijn er handbikes. Een handbike is een (soort) rolstoel die aangedreven wordt door met je handen de trappers te bewegen. Ook hier zijn weer diverse mogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld handbikes die je aan je rolstoel koppelt: het voorwiel dat je aankoppelt zorgt er voor dat de voorwielen van je rolstoel van de grond komen en er een driewielige handbike ontstaat. Er bestaan tevens aankoppelbare elektrische handbikes, waar tijdens het trappen ondersteuning is door een elektromotor. Bij vastframe-handbikes hoeft er niet te worden aangekoppeld; de rolstoel en handbike vormen ‘een vast geheel met een zelfstandig frame’.

Ligfietsen

De ligfiets is de meest ergonomische fiets, die jouw nek, schouders, rug, zitvlak en polsen goed ondersteunt. Op een ligfiets fiets je ontspannen en haal je gemakkelijk grotere snelheden dan met een gewone fiets. ‘Ligfietsen’ is wel even wennen en de balans vinden is niet voor iedereen even eenvoudig. Daarom bestaan er ook ligfietsen met drie wielen. Voor extra comfort kun je voor een overkapte ligfiets of ‘velomobiel’ kiezen.

Loopfietsen

Een beetje het buitenbeentje in de lijst, is de loopfiets. Niet echt een fiets maar eerder een hulpmiddel bij het lopen. José van Rosmalen schrijft hierover in zijn column. Je blijft er meer bij in beweging dan met een scootmobiel, je kunt er behendiger mee manoeuvreren dan met een rollator, hij is bovendien licht in gewicht en past met een beetje moeite in de kofferbak van een auto. Kortom, ik kan de loopfiets niet meer missen”.

Maatwerk fietsen

Bij sommige fietshandelaren kun je een aangepaste fiets op maat laten maken. Kun je bijvoorbeeld slechts één been gebruiken om te fietsen, dan kun je een fiets met een stilstaande trapper laten maken. Verschillen jouw benen in lengte, dan kan de draai-as van een trapper verkort worden. Heb je maar één arm of kun je bijvoorbeeld door een verlamming of blessure maar één arm gebruiken, dan kan de fiets aangepast worden met een arm orthese / prothese. Dit is overigens wel prijzig, maar wellicht kun je de aanpassing vergoed krijgen via jouw zorgverzekeraar.

Tandem of duofiets

Is door jouw handicap of beperking zelfstandig fietsen geen optie (meer) maar hou je er teveel van om het op te geven? Waarom kies je dan niet voor een tandem? Er zijn tandems waarop je achter elkaar zit, maar ook duofietsen waarop je naast elkaar zit. Samen fietsen is gezelliger en vraagt minder krachtinspanning. Ook hoeven jullie niet beiden te sturen.

Bron foto handbiker: FCG / Shutterstock.com

Ook interessant