Nieuws

Geen PGB voor familieleden

30 december 2015, Supportbeurs

Door alle veranderingen in de zorg vinden er veel herindicaties plaats. Hier krijgt de Mezzo Mantelzorglijn veel vragen over. Sommige mensen zijn positief over het gesprek, maar de meerderheid (die ik spreek) helaas niet. Vorige maand had ik een mevrouw aan de lijn die mij vertelde over haar ervaring, deze wil ik graag met jullie delen.

Brigitte’s situatie
Brigitte heeft twee dochters, de oudste is 19 en de jongste is 12. Beide dochters hebben een autistische stoornis en beide dochters hebben een PGB voor individuele begeleiding ( van ongeveer 6 uur per week). Vooral haar oudste kind heeft veel zorg nodig. Dit was altijd goed geregeld, totdat het tijd werd voor een herindicatie.

De herindicatie
Brigitte had 28 oktober een afspraak voor het keukentafelgesprek bij de gemeente, zonder haar kinderen. Dit gesprek duurde ongeveer één uur en beide kinderen werden besproken. Tijdens dit gesprek gaf de gemeente meerdere keren aan dat er bezuinigd moet worden. Brigitte kreeg het gevoel dat er niet genoeg gekeken werd naar wat haar kinderen nodig hebben, maar vooral naar de financiën van de gemeente. Aan het einde van het gesprek werd er besloten dat Brigitte geen PGB meer kreeg. De reden luidde: ‘Wij gaan geen mantelzorgers betalen’ en ‘een PGB is geen salaris’. Dit laatste klopt natuurlijk niet, een PGB is wél een salaris. De reden die de gemeente geeft is ook absoluut geen goede reden, maar helaas wel een signaal wat ik bij de Mezzo Mantelzorglijn steeds vaker hoor.

‘De zorg die je verricht is mantelzorg’
Gemeenten zeggen steeds vaker dat de zorg die mensen verrichten onder mantelzorg valt, en dat er daarom geen indicatie meer nodig is. Belachelijk toch?! Een gemeente mag mantelzorg niet verplichten. H

Hoe nu verder?
Persoonlijk vind ik een PGB een hele mooie oplossing om je zorg zelf te regelen, het is zonde dat gemeenten er niet hetzelfde over denken. Het advies dat ik Brigitte dan ook heb gegeven is om te wachten op de brief waarin het besluit wordt vastgesteld. Gemeenten zijn verplicht een verslag te schrijven over het gesprek en deze naar de mensen te sturen. Als Brigitte deze brief heeft ontvangen kan ze bezwaar maken, eventueel met hulp van onze Sociaal Juridische Dienst. Ook heb ik dit signaal genoteerd en controleert Mezzo wekelijks welke signalen vaak voorkomen. Zodra we een trend zien, gaat Mezzo hier gelijk achteraan.

Heeft u hetzelfde als Brigitte meegemaakt? Of is uw PGB om een andere (onterechte) reden afgewezen naar aanleiding van de herindicatie? Dan hoor ik dat graag van u. Bel naar de Mezzo Mantelzorglijn, 0900-20 20 496 (10 ct/pm)  of stuur een e-mail via mantelzorglijn@mezzo.nl.

Bekijk & lees ook de overige artikelen door Mezzo op SupportBeurs.nl.

Ook interessant