Nieuws

Geen zorgen over komende besparingen op zorgkosten?

16 oktober 2017, Supportbeurs

De alarmbel is bij ziekenhuizen, verpleegkundigen en huisartsen afgegaan nu duidelijk is dat het kabinet Rutte III verder wil besparen op de zorgkosten. Dit zal volgens hen leiden tot financiële problemen en personeelsgebrek, de zorg aan de meest kwetsbare personen wordt daar de dupe van. ‘Dit besluit creëert onrust en verwarring’, zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. ‘We zijn bang dat deze ingreep ten koste van de kwaliteit of toegankelijkheid van zorg gaat.’

Bezuiniging zorgkosten Rutte III

In totaal gaat het om een beoogde bezuiniging op de zorgkosten van bijna 2 miljard in 2021. Ook het Centraal Planbureau (CPB) is van mening dat dit niet haalbaar is. Terecht? Volgens de heer Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit Maastricht, is deze conclusie te voorbarig en nergens voor nodig. Hij denkt dat het ‘allemaal iets verkeerd wordt voorgesteld’. ‘Bij bezuinigen krijgen mensen al gauw het idee dat er geld af gaat, maar in de zorg komt er alleen maar geld bij’, aldus Groot.

‘Tijdens deze kabinetsperiode zal er 11,5 miljard euro extra aan zorg worden uitgegeven door alle maatregelen en de kostenstijging’ zegt Groot. ‘Het CPB komt uit op een jaarlijkse stijging van 4,2 procent, maar het kabinet vindt dat een beetje veel.’ Er wordt de komende jaren wel méér uitgegeven aan zorg dan de afgelopen jaren, maar minder dan het CPB schat dat nodig is.

Reden voor paniek?

‘Het gaat maar om een klein bedragje minder-meer. Daarnaast is het op basis van ramingen die het CPB doet over wat de uitgaven zullen zijn. Die ramingen zijn sowieso al natuurlijk onzeker en deels nattevingerwerk.’

‘Ondanks dat er zogezegd bezuinigd wordt, komt er de komende jaren veel meer extra geld beschikbaar voor de curatieve zorg dan in de afgelopen periode.’ Volgens Groot is er dan ook op dit moment geen aanleiding tot paniek.

Bron: BNR Nieuwsradio, ANP MediaWatch / AD

Ook interessant