Gehandicapten hebben toch niks te doen, tijd zat

30.04.2014 | Columns | 1864 keer bekeken

Misverstandje, vergeet het maar! Alleen al het extra werk door ziekte en handicap staat gelijk aan een parttime job. Vorig jaar heb ik de taken van mijn ‘deeltijdbaan’ eens exact bijgehouden.

Taak 1: Medicijngebruik
Negen soorten, totaal 17 pillen per dag. Voorraad bijhouden, herhalingen zoveel mogelijk combineren (dat scheelt de huisarts, de apotheek en mij werk). Twee dagen later ophalen. Laten bezorgen lukt niet, want de apotheek wil niet zeggen hoe laat ze ongeveer komen en ik kan niet de hele dag thuisblijven. Bezuinigingstip: Meer combineren, meer digitaal regelen en zodanig verpakken dat het door de brievenbus kan.
Kost me circa 4 uur per maand, = 48 uur per jaar

Taak 2: Behandeling
Ik moet mezelf dagelijks intraveneus prikken. De dosering samenstellen, toedienen, opruimen. Half uurtje werk, maar wel dag in dag uit.

In een beveiligd online logboek moet ik alles rond mijn thuisbehandeling bijhouden. Zonodig kan mijn arts online vanuit Utrecht meekijken en adviseren. Werkt perfect! Scheelt tijd en kosten (vroeger moest ik wekelijks naar het ziekenhuis).
Bezuinigingstip: veel zorg kan digitaal gemonitord worden!
Thuisbehandeling kost 5 uur per week = 260 uur per jaar

Taak 3: Doktersbezoek
Paar keer per jaar vice versa Den Helder - UMC Utrecht, plus af en toe huisarts.
Samen al gauw 32 uur per jaar.

Taak 4: Fysiotherapie
Omkleden, reistijd, behandeling. Zo’n 75 uur per jaar.

Taak 5: Diëtiste
Paar keer per jaar naar diëtiste. Dagelijks koolhydraten en calorieën digitaal bijhouden. Leuk is anders.
Ook zo’n 60 uur per jaar.

Taak 6: Onderhoud en reparaties aan rolstoel, scootmobiel, auto-aanpassingen
Gemiddeld 24 uur per jaar.

Dit was het? Nee hoor. De vervelendste tijdvreters volgen hieronder!

Taak 7: Bureaucratische tijdvreters
Aanpassingen en hulpmiddelen geven meer levenskwaliteit en zelfstandigheid.

Eerst moet je knokken om die te krijgen. Daarna blijvend knokken tegen fouten en bureaucratie eromheen.

Voor de zorg, hulpmiddelen etc. gelden eigen bijdragen. Het landelijke CAK (Centraal Administratiekantoor) en het Zorgkantoor innen die. Als je inkomen door de  Belastingdienst vastgesteld is, wordt alles weer gecorrigeerd in je voordeel òf nadeel. Uiteindelijk moet uit die brij van gegevens een correcte conclusie komen. Niet dus!

Bezuinigingstip: maak een ruim begaanbaar pad in de jungle van tegenstrijdige, rare regeltjes van al die verschillende instanties. Het kapmes er in! Zou de belastingdienst niet alle financiële zaken kunnen uitvoeren? Niet leuker, wel makkelijker?

Hoeveel tijd gaat er per jaar voor een gehandicapte in het bovenstaande zitten?

Ik kwam op 499 uur voor de medische dingen en 102 uur voor de bureaucratie.

In totaal dus 601 UUR.

Dat is 11,5 uur per week. Een parttime baantje toch?

O ja: ik werk freelance circa 20 uur per week en doe ook nog vrijwilligerswerk.

Ik ben géén uitzondering. Veel gehandicapten zullen zich in dit verhaal herkennen. Hoezo ‘tijd zat?’

Zet ‘m op bikkels! Maar vooral: zet ‘m op overheid! Maak het beter, simpeler, (en dus goedkoper!) in plaats van met de botte bijl in de zorg te hakken!

Bekijk & lees alle columns door Kees de Jager

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • Mary Verlinden
  04.12.2015 - 18:38 uur | Mary Verlinden

  Bedankt voor dit artikel want ik ben een Belgische. Van online monitoring heb ik hier zelfs nog niet gehoord. Ik moet elke maand naar de huisarts lopen voor voorschriften ik neem wel zware pijn medicatie maar de huisarts volgt me al zolang dat er goed geweten is dat ik geen misbruik maak van de medicatie. Dan komen er nog altijd een heleboel onderzoeken bij. De reumatoloog die me nu aan hopelijk werkende medicatie gaat helpen om het proces van zieker te worden te verminderen krijg ik al twee weken niet te pakken wat wil zeggen dat ik nog langer moet wachten tot ik de medicatie daadwerkelijk heb. Ik was zelfstandige en sta hier op invaliditeit met een forfaitair bedrag. Mijn echtgenoot heeft een degelijk loon waardoor ik voor veel zaken niet in aanmerking kom zoals hulp met poetsen strijken enzoverder. Er wordt jammer genoeg alleen gekeken naar dat loon wat boven een bepaalde grens ligt maar die grens ligt wel heel erg laag en er wordt geen kosten baten analyse gemaakt. Ziek zijn kost niet alleen tijd maar ook geld en dat vergeten veel mensen. We hebben het niet slecht maar met drie Kids en mijn ziekte kosten is het toch puzzelen om er te komen. Naast de tijd die we spenderen aan alles rond ons ziek zijn ben je ook gewoon tijd kwijt aan ziek zijn op zich. Hier wil onze minister 10 %gaan inhouden van onze uitkering als je niet wil werken. Jammer ik heb op eigen kosten met een chronische ziekte een bachelor gehaald om zo terug te kunnen gaan werken. Uiteindelijk heb ik geprobeerd om te werken maar het lukt fysiek momenteel gewoon echt niet. Bijkomend krijg je er een heleboel bureaucratie bij die je doet nadenken of het wel allemaal de moeite is. Maar als ik zou kunnen werken begon ik vandaag nog. Ik wil ook terug wat eigenwaarde door een job. Maar als leerkracht kan je niet zeggen "vandaag kom ik niet werken want ik moet naar de specialist of de huisarts of een onderzoek laten doen". Er moet toch een betere manier zijn om mensen te begeleiden en Er moet ook afgestapt worden van zieke mensen als lui te aanzien. This niet omdat je langs de buitenkant niet altijd iets ziet dat het wil zeggen dat je gezond bent. Het is al erg genoeg dat je zelf een verschrikkelijk gevoel hebt bij het feit dat je je steentje niet meer kan bijdragen. Je slaat de nagel op de kop en hebt veel tips gegeven die ik toch eens ga nagaan zodat ik ook wat tijd kan besparen. Veel sterkte en bedankt voor deze tekst !!! Groetjes Mary

 • Sandra zwagerman
  24.11.2015 - 13:23 uur | Sandra zwagerman

  Een herkenbaar schema. Een vriendin zei tegen mij toen ze dit to do list bekeek. 'Je hebt helemaal geen tijd om te werken zoveel tijd zit er in
  ik telde na en dacht OMG
  alleen de afdeling apotheker al, meerdere recepten van 3 bronnen, woensdag is teldag voor het weekend

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk