Gehandicaptenparkeerkaart gaat digitaal met een app

20.05.2019 | Algemeen nieuws | 9894 keer bekeken
Gehandicaptenparkeerkaart gaat digitaal met een app

Heb je een beperking en wil je volwaardig kunnen meedoen met de maatschappij, zoals dat in het VN-Verdrag geregeld is, dan is mobiliteit een belangrijk onderdeel. De gehandicaptenparkeerkaart zorgt ervoor dat je op gehandicaptenparkeerplaatsen mag parkeren. Maar er loopt nog heel wat mis met de papieren gehandicaptenparkeerkaart. Het document is fraudegevoelig, niet gebruiksvriendelijk en wat het hele systeem nog moeilijker maakt, is dat elke gemeente haar eigen kosten en parkeerregels heeft. Een dagje naar een (andere) stad rijden, vergt meestal wel wat voorbereidingswerk. Een officieel overzicht van de regels bestaat niet en op de informatie die particuliere websites bieden, kun je niet altijd aan; soms is die informatie niet meer up-to-date. Met de nieuwe gehandicaptenparkeerkaart app (GPA) wordt fraude lastiger en het gebruik van de kaart eenvoudiger. Een grote stap voorwaarts!

Gehandicaptenparkeerkaart app

De problemen met de gehandicaptenparkeerkaart (GPK) zijn niet nieuw en eens in de zoveel tijd besteden programma’s zoals Kassa en Nieuwsuur aandacht aan de problematiek. Maar toch verandert er niets. Dat is nu echter anders. Het Centraal InkoopBureau (CIB) heeft in goede samenwerking met Wij Staan Op! en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een app ontwikkeld, waarmee kentekens flexibel gekoppeld worden aan gehandicaptenparkeerkaarten. Een systeemwijziging bij de RDW heeft de flexibele koppeling tussen de kaart en het kenteken mogelijk gemaakt. Fraude wordt op die manier moeilijker. En de gebruiksvriendelijkheid gaat er op vooruit! Je kunt, net zoals in reguliere parkeerapps, zoals Parkmobile, per parkeeractie flexibel een kenteken kiezen.

Up-to-date info over gehandicaptenparkeren

Gehandicaptenparkeerplaatsen zijn meestal goed gelegen parkeerplaatsen, dus komt het voor dat ook mensen zonder kaart er gebruik van maken. Ook fraude komt regelmatig voor, omdat de kaarten zo gewild zijn. Gelukkig voeren gemeenten de controles op en vormen scanauto’s en kentekenparkeren de nieuwe norm. Deze vormen van controles werken echter nog niet op gehandicaptenparkeerplaatsen; de GPK-app is gebouwd op de mogelijkheid om op reguliere parkeerplaatsen te parkeren met de GPK (zo parkeer je vaak gratis). Omdat het een kluwen is voordat je te weten komt welke regels in een bepaalde gemeente gelden, loop je daardoor ook zelf, als parkeerkaarthouder, groter risico om op de bon geslingerd te worden. Ook daar biedt de GPK-app een oplossing voor. Gemeenten die zich aansluiten bij de app, leveren zelf hun regels rond gehandicaptenparkeren aan, zodat de informatie in de GPK-app steeds up-to-date is. In de app zie je snel in een aantal symbolen hoe je in de gemeente mag parkeren. Zo zie je eenvoudig waar de parkeerplaatsen zich bevinden en welke gratis zijn en welke betalend. Wanneer je de GPK app gebruikt, kun je iedere keer dat je wilt parkeren, de gemeente en het kenteken selecteren (eventueel ook met behulp van lokalisatie via gps). Wanneer je als passagier een GPK hebt en gebruik maakt van meerdere potentiële chauffeurs, kun je dus flexibel uit verschillende kentekens kiezen.

Hoe werkt het?

Het is niet de bedoeling dat de app het bekende blauwe papiertje vervangt. Wil je een Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen, dan doe je dat nog steeds volgens de oude manier bij de gemeente waar je woont, of bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Op reis in Europa? Dan moet je de papieren parkeerkaart nog steeds gebruiken om te parkeren.
Heb je al een papieren parkeerkaart en lijkt de app je wel handig? Check dan allereerst of jouw gemeente zich heeft aangesloten bij de app, Is dat het geval? Dan kun je bij jouw gemeente jouw GPK digitaal laten autoriseren. Vervolgens kun je dan de app downloaden, inloggen en gaan gebruiken.

Binnenkort in de appstores?

Let wel, op dit moment is de GPK-app nog niet beschikbaar in de appstores. De app kan namelijk pas gebruikt worden als gemeenten de app afnemen en hun GPK houders registreren. Op dit moment hebben verschillende gemeenten al aangegeven dat ze met de GPK-app willen (gaan) werken. Wanneer ze volledig op het systeem zijn aangesloten, brengen ze hun bewoners op de hoogte en zal de app ook in de appstores geplaatst worden.

Bron: Wij staan op!

Let op: de Europese regel dat op gehandicaptenparkeerplaatsen áltijd een papieren GPK moet liggen blijft van kracht!

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (15)

Reageren
 • Joze Sessi
  31.05.2019 - 17:30 uur | Joze Sessi

  Als gehandicapte of met beperkingen leven is het niet.noodzakelijk om de auto op een gehandicapten parkeerplaats te zetten
  Mag ook op een reguliere plaats als er plek is. Bij verschillende gemeenten hoeft deze doelgroep dan niet te betalen. Ze hebben al kosten genoeg, en de plaats naar een automaat is zo.s al een hele afstand. Bij ziekenhuizen moet.deze doelgroep wel betalen. Terwijl ze soms door hun beperkingen veel afhankelijk zijn de specialisten die er werken
  Daar is het Big Bisinus.

 • 31.05.2019 - 15:51 uur | Mario van Mechelen - van Wijngaarden

  Daarom ook mijn reactie gewoon. Op kentekenplaat rolstoel teken erop dan moeten ze al de plaat vervangen . Nadeel is wel dat je dan vpl bent die auto altijd te pakken als gehandicapte .Daar kan je dan jezelf mee vervoeren of vervoerd worden
  .Maar tis het een of het ander.

 • joop Campfens
  30.05.2019 - 21:39 uur | joop Campfens

  De fraudegvoeligheid wordt helemaal niet verbeterd, als de app in de app-store komt kan iedereen de app downloaden en gebruiken dus ook de gebruiker van een gestolen kaart, lijkt mij, want de gemeenten maken er nog steeds een rommeltje van het beheer van de kaarten en zolang de pakkans laag is gaat het gewoon verder.

 • P M
  27.05.2019 - 12:21 uur | P M

  Deze app is voorlopig alleen nuttig voor sommige gemeenten waar je op reguliere plekken moeten betalen, maar waar je na online registratie gratis mag staan op die reguliere parkeerplaatsen.
  Op een algemene (niet op kenteken) gehandicaptenparkeerplaats parkeer je nog gewoon met de fysieke GPK.

 • Joze123 Sessink
  25.05.2019 - 20:16 uur | Joze123 Sessink

  Wat is dat van domme regeling 10 meter kunt lopen dan kom je niet in aanmerking voor een parkeerkaart? Als je auto parkeert is het 10 meter lopen en dan ben je honds moe. Hoe kom je dan weer terug? Wie maakt er toch zo een regel?

 • 25.05.2019 - 10:57 uur | P.J. Jansen

  Probleem is vaak dat dit soort acties bedacht wordt door mensen die zelf geen ervaringsdeskundige zijn. Heb het meegemaakt in een revalidatiecentrum waarbij het belangrijk was om zaken er goed uit te laten zien. Dat dit ten koste gegaan is van goede functionaliteit voor de gebruiker leek minder belangrijk.
  Mijn ervaring is ook dat men er te vaak van uitgaat dan de minder-valide nog in grote mate zelfredzaam is. Er wordt bv. te weinig rekening gehouden met rolstoelgebruikers die ook nog eens een beperkte arm/hand functie hebben of visueel in meer of mindere mate gehandicapt zijn.

 • 25.05.2019 - 10:21 uur | G Bots

  hoe moeten mensen die geen smartphone kunnen betalen hier gebruik van maken?

 • P.J. Jansen
  25.05.2019 - 09:45 uur | P.J. Jansen

  @Mario van Mechelen, toch schat je in deze de situatie verkeerd in. 10 Meter lopen, wat denk je van helemaal niet kunnen lopen en daarnaast een dusdanige lichamelijke conditie dat 2 minuten extra in de regen geen optie is. Daarnaast zit je nog met het gegeven dat je ook als je weer vertrekt hetzelfde verhaal speelt. Daarnaast is zij niet zelf redzaam en zou het zomaar kunnen dat er tijdens afwezigheid dingen gebeuren die je jezelf niet meer vergeeft als het misgaat.
  Maar goed laten we deze discussie sluiten want kennelijk kun je je, ondanks dat je zelf afhankelijk bent van een elro, niet verplaatsen in een situatie van iemand die totaal zorgafhankelijk is en niet in staat is om de eigen rolstoel buitenshuis te verplaatsen of zich, indien nodig, niet voldoende kan reageren op situaties die kunnen ontstaan als ik afwezig ben, ook al is dat maar enkele minuten. En in sommige steden kan het soms zelfs heel wat langer duren dan 2 minuten voordat je terug bent.

 • 25.05.2019 - 08:37 uur | Mario van Mechelen - van Wijngaarden

  @ P.J. Jansen
  Ik zit zelf in een elro dus weet wat het is . Persoonlijk blijf ik erbij dat het puur alleen voor de gehandicapte zelf moet zijn .Zelfs als je bv 10 m kan lopen heb je geen kaart nodig . Een invalide parkeerplaats is er voor dat een rolstoeler naast zijn geparkeerde auto zijn rolstoel moet kunnen zetten . Anders kan die zijn auto in of uit . Kan je meer als 10 m lopen kan je bij wijze van je rolstoel achter uit de kattebak halen . Ik zie vaak oud en grijs een kaart hebben en hele winkels door baggeren . Als ik met iemand mee rijd neem ik niet eens mijn kaart mee . Ik Heb het al ooit meegemaakt dat ik een vreemde mijn auto uit een vak moest laten rijden (zelfs keer politie haha) omdat ik niet naast mijn auto kon komen met mijn rolstoel . En dat kan Je wel als je begeleider bent dan is er altijd die mogelijkheid . En die regen .TJa daar kom je ook in als je wel in een invalide parking staat . Alleen sta je er dan 2 minuten langer in . Eer ik in de regen mijn rolstoel eruit heb en in mekaar gezet heb ben ik ook zijknat . Das dan helaas

 • 24.05.2019 - 22:05 uur |

  Het is voor mij volledig onduidelijk waardoor hiermee de fraudegevoeligheid nu af zou nemen want zoals ik nu zie voldoet het nog steeds om alleen een kaart neerleggen?! Het probleem dat er bijna niet gehandhaafd wordt zie ik ook niet worden opgelost. Ik zie alleen weer een extra handeling/administratie. Ik zie dus geen van de gestelde doelstellingen worden behaald met dit initiatief

 • P.J. Jansen
  24.05.2019 - 17:15 uur | P.J. Jansen

  @Mario van Mechelen. En hoe doe je dat dan als, in dit geval mijn partner, rolstoelgebonden en niet in staat is zich zelf te verplaatsen. Terwijl ik de auto verplaatst haar gewoon laten ‘staan’ en als het ook nog regent, gewoon extra nat laten worden!
  Hoop dat de organisaties die hierover gaan verder nadenken.

 • 24.05.2019 - 15:30 uur | Mario van Mechelen - van Wijngaarden

  Begin eerst eens in In de gehele EU het parkeren met de gpk gelijk te maken voor een buitenlander valt het NL beleid niet uit te leggen .Dan gewoon op auto net als in de US op kentekenplaat rolstoel teken . En rijd je met een ander mee helaas dan gewoon parkeren tenslotte heb je dan ook geen extra brede parkeerplaats nodig om je rolstoel naast je deur te zetten .je kan gewoon eruit rolstoel in en de chauffeur parkeert de auto .

 • G. Wehkamp
  24.05.2019 - 14:56 uur | G. Wehkamp

  Welk probleem wordt hiermee opgelost? Wie de app heeft kan dus invalideparkeren en ook de papieren kaart gebruiken.
  Om het probleem op te lossen moet gecontroleerdkunnen worden of de kaarthouder echt in de buurt is. Dat is nu zeer moeilijk omdat de foto op de binnenkant van de kaart zit.

 • Irene Bargeman
  24.05.2019 - 14:08 uur | Irene Bargeman

  Hoe wordt er straks omgegaan met mensen die een passagierskaarthebben?
  Deze kunnen in verschillende auto's gebruikt worden.

 • 22.05.2019 - 20:51 uur | Rob Albers

  De doelstelling van de app is prima. Maar hoe wordt de informatie verstrekt aan automobilisten met een GPK die door hun beperking een smartphone niet kunnen bedienen/gebruiken?

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk