‘Geluksbudget’ gehandicapte in steeds meer gemeenten

09.01.2017 | Algemeen nieuws | 3547 keer bekeken
‘Geluksbudget’ gehandicapte in steeds meer gemeenten

Maakt geld echt gelukkig? Daar zijn de meningen over verdeeld. Toch brengt het zogenaamde ‘geluksbudget’ de dromen van mensen met een chronische ziekte of handicap in alle gevallen een stukje dichterbij. SupportBeurs.nl vertelt je over deze bijzondere financiële bijdrage.

Zetje in de rug

Een klein, eenmalig geldbedrag voor mensen met verminderde kansen binnen de samenleving. Dat is het gemeentelijke ‘geluksbudget’ in een notendop. Mensen met bijvoorbeeld een chronische ziekte of beperking krijgen door die financiële bijdrage dat ene zetje in de rug om er weer op uit te gaan. Met het geld kunnen zij zelf iets ondernemen waar ze écht gelukkig van worden. Een mooi initiatief, dat door steeds meer gemeenten wordt ondersteund.

Alsnog tegemoet

Afgelopen week maakte de gemeente Tiel bekend dat ook zij een proef gaat doen met de geluksgift. Die gemeente heeft in het afgelopen jaar namelijk relatief weinig gebruik gemaakt van het Wmo-budget. Ongeveer twee ton ligt nog op de plank. Dat geld wil de gemeenteraad van Tiel nu gebruiken om mensen met een beperking of chronische ziekte alsnog tegemoet te komen. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een implementatieplan.

Groot plezier

Tiel is niet de eerste gemeente die in het geluksbudget investeert. Almelo werkt er zelfs al ongeveer acht jaar mee. De bijdrage is daar inmiddels uit de proeffase geraakt; door alle mooie resultaten heeft de gemeente besloten om er structureel mee verder te gaan. Zo heeft Almelo onlangs een laptop geschonken aan een zwaar gehandicapte vrouw. Op die manier kan ze, tot haar grote plezier, andere mensen helpen met hun administratie.

Echte passie

Toch komen niet alle wensen in aanmerking voor de financiële bijdrage. De geluksroute is namelijk bedoeld voor het waarmaken van een echte passie. Geëmigreerde familie bezoeken valt er bijvoorbeeld dus niet onder. Ook is de bijdrage beperkt; mensen ontvangen maximaal 450 euro. Is dat wel genoeg?

Minder zorgkosten

Jazeker: het geluksbudget is ruim voldoende om mensen gelukkig te maken. Uit onderzoek blijkt dat het welbevinden van de deelnemers in de meeste gevallen weldegelijk toeneemt. Vaak zorgt de donatie zelfs voor een keerpunt in hun leven. Ook nemen zorgkosten met ongeveer 25% af. Wanneer mensen zich goed voelen, gaan ze minder vaak naar de dokter en slikken ze minder medicijnen. Een win-winsituatie dus.

Samen op zoek

En dan nu misschien wel de belangrijkste vraag: hoe ontvang je het geluksbudget eigenlijk? Het antwoord: meestal tipt je medische omgeving, zoals je huisarts of de thuiszorg, je bij de gemeente. Past jouw situatie, dan ga je, samen met een consulent, op zoek naar de beste manier om jouw wens te realiseren. Uiteraard moet je gemeente daarnaast wel willen en kunnen investeren in de geluksroute. De wil is er namelijk heel vaak, maar het geld helaas soms niet.
Meer informatie vind je op Geluksbudget.nl.

Wat zou jij met het geluksbudget doen? Laat het weten in een reactie!

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (5)

Reageren
 • 13.01.2017 - 14:12 uur | Antoinette de Raad

  geluk gun ik iedereen maar waar was het potje voor bedoelt?ik gun iemand zijn passie maar heel vaak is er bij de personen waar het potje eigenlijk voor bedoelt is grote nood en nu wijzen ze onder andere bijzondere bijstand af en die mensen kunnen soms niet hun passie volgen omdat ze heel andere problemen en zorgen hebben ,onder andere hoe hou ik mijn hoofd bovenwater enz en hoe kan ik nog eten van de maand want ik had zoveel zorgkosten enz,
  ook hier word geld die voor andere dingen bestemd waren en die elk mens wel zou willen krijgen en geluk maakt natuurlijk een fijn gevoel maar minder tobben en daardoor minder wakker liggen over hoe het toch moet, lijkt me ook een verlichting op zijn plaats.
  niet wie de ambtenaar leuk vind ,maar waar het noodzakelijk ingezet moet worden als het ingezet moet worden is het misschien fijn om eerder hulp te bieden in geval van pesten zodat er minder gepest word en pesters hulp krijgen en ook de gepesten en de depressieve kinderen meer en sneller hulp en goede zorg en misschien het weer terug draaien dat echtparen niet meer bij elkaar kunnen wonen als een van hen naar een instelling als verpleeghuis oid moeten ,als je lang met elkaar getrouwd ben is het heel verdrietig dat je uit elkaar gehaald word .
  en zo kan ik het nog met talloze voorbeelden aanvullen';
  mijns inziens belangrijker maar ach..........

 • ria vis
  12.01.2017 - 18:04 uur | ria vis

  zou zeggen dat geld wel degelijk gelukkig kan maken, want als vrouw die uitgeschakeld is door ziekte, lichamelijk en blind, is het best zwaar voor je als je niet meer kan meewerken om geld te verdienen, en als wij zo n gelukje zouden mogen ontvangen dan zou er de auto mee betaald kunnen worden want een bus voor mij is super maar er zit geen oprijplaten in die moeten we zelf maar kopen of een nieuwe bus aanschaffen, en ja dat kunnen we niet, dus daar zou ik dit dan mee kunnen betalen. wat ook zou betekenen dat mijn elektrische rolstoel voortaan de bus in kan

 • 12.01.2017 - 13:12 uur | Mario van Mechelen - van Wijngaarden

  Ik denk dat een goeie ondersteuning belangrijker is als geld an zich .Een vriendin van mij met 2 kids zit met een auto van 17 jaar dat ding begeeft het elke keer .Zij heeft wel het geld voor een leuke jonge auto .Maar voor de noodzakelijke aanpassingen ontbreekt het geld .Geen instantie die bijspringt . Ik denk dat haar leven aanzienlijk verbeterd wordt als ze een betrouwbare aangepaste wagen heeft .Ik zie het al voor me rolstoeller 2 kinderen van 6 en 8 .vervolgens pech onder weg .

 • 10.01.2017 - 15:10 uur |

  een weekendje rondtoeren met een rolstoelbus langs musea en kerken en een restaurantje

 • Joze Sess
  10.01.2017 - 11:56 uur | Joze Sess

  Maakt geld echt gelukkig is het begin van dit artikel. Nu mijn vraag : Geen geld wel dan? Als er niets voor ontspannende dingen overblijft en je moet steeds maar over leven. Het leven is heel duur voor chronisch zieken in een jong gezin waar ook andere bezigheden belagrijk zijn voor de toekomst van je kinderen.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk