‘Geluksbudget’ gehandicapte in steeds meer gemeenten

Maakt geld echt gelukkig? Daar zijn de meningen over verdeeld. Toch brengt het zogenaamde ‘geluksbudget’ de dromen van mensen met een chronische ziekte of handicap in alle gevallen een stukje dichterbij. SupportBeurs.nl vertelt je over deze bijzondere financiële bijdrage.
Zetje in de rug
Een klein, eenmalig geldbedrag voor mensen met verminderde kansen binnen de samenleving. Dat is het gemeentelijke ‘geluksbudget’ in een notendop. Mensen met bijvoorbeeld een chronische ziekte of beperking krijgen door die financiële bijdrage dat ene zetje in de rug om er weer op uit te gaan. Met het geld kunnen zij zelf iets ondernemen waar ze écht gelukkig van worden. Een mooi initiatief, dat door steeds meer gemeenten wordt ondersteund.
Alsnog tegemoet
Afgelopen week maakte de gemeente Tiel bekend dat ook zij een proef gaat doen met de geluksgift. Die gemeente heeft in het afgelopen jaar namelijk relatief weinig gebruik gemaakt van het Wmo-budget. Ongeveer twee ton ligt nog op de plank. Dat geld wil de gemeenteraad van Tiel nu gebruiken om mensen met een beperking of chronische ziekte alsnog tegemoet te komen. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een implementatieplan.
Groot plezier
Tiel is niet de eerste gemeente die in het geluksbudget investeert. Almelo werkt er zelfs al ongeveer acht jaar mee. De bijdrage is daar inmiddels uit de proeffase geraakt; door alle mooie resultaten heeft de gemeente besloten om er structureel mee verder te gaan. Zo heeft Almelo onlangs een laptop geschonken aan een zwaar gehandicapte vrouw. Op die manier kan ze, tot haar grote plezier, andere mensen helpen met hun administratie.
Echte passie
Toch komen niet alle wensen in aanmerking voor de financiële bijdrage. De geluksroute is namelijk bedoeld voor het waarmaken van een echte passie. Geëmigreerde familie bezoeken valt er bijvoorbeeld dus niet onder. Ook is de bijdrage beperkt; mensen ontvangen maximaal 450 euro. Is dat wel genoeg?
Minder zorgkosten
Jazeker: het geluksbudget is ruim voldoende om mensen gelukkig te maken. Uit onderzoek blijkt dat het welbevinden van de deelnemers in de meeste gevallen weldegelijk toeneemt. Vaak zorgt de donatie zelfs voor een keerpunt in hun leven. Ook nemen zorgkosten met ongeveer 25% af. Wanneer mensen zich goed voelen, gaan ze minder vaak naar de dokter en slikken ze minder medicijnen. Een win-winsituatie dus.
Samen op zoek
En dan nu misschien wel de belangrijkste vraag: hoe ontvang je het geluksbudget eigenlijk? Het antwoord: meestal tipt je medische omgeving, zoals je huisarts of de thuiszorg, je bij de gemeente. Past jouw situatie, dan ga je, samen met een consulent, op zoek naar de beste manier om jouw wens te realiseren. Uiteraard moet je gemeente daarnaast wel willen en kunnen investeren in de geluksroute. De wil is er namelijk heel vaak, maar het geld helaas soms niet.
Meer informatie vind je op Geluksbudget.nl.
Wat zou jij met het geluksbudget doen? Laat het weten in een reactie!