Gemeenten krijgen moeilijk zicht op zorgmijders Wmo

17.11.2016 | Algemeen nieuws | 2490 keer bekeken
Gemeenten krijgen moeilijk zicht op zorgmijders Wmo

Begin 2016 rapporteerden Binnenlands Bestuur en Ieder(in) dat 25% van de Nederlandse zorgvragers afziet van zorg door de hoge eigen bijdrage. Ook zou de informatievoorziening rondom de Wmo onder de maat zijn. Diverse gemeenten namen vervolgens maatregelen. Uit nieuw onderzoek van ZorgmarktAdvies blijkt echter dat de problemen nog niet zijn opgelost.

Zorgmijding

Zo komt zorgmijding, oftewel het bewust vermijden van zorg, toch nog voor in Nederland. Financiële redenen spelen daarbij vaak een rol. De onderzochte gemeenten geven aan dat het volgens hen gaat om enkele gevallen. Maar het blijkt dat gemeenten vaak moeite hebben om zicht te krijgen op het precieze aantal mensen dat zorg nodigt heeft, maar het bewust niet aanvraagt. Ook registreren de meeste gemeenten zorgmijders in hun gebied niet.

Landelijke richtlijnen

De resultaten van het onderzoek verschillen per gemeente. Dat is logisch, aangezien de meeste gemeenten bewust individuele keuzes hebben gemaakt rondom de eigen bijdrage. Vooral grotere gemeenten, zoals Amsterdam, Dordrecht en Eindhoven, wijken af van de landelijke richtlijnen. Zij verlagen de eigen bijdrage van hun Wmo-gebruikers en zetten andere middelen in om de zorgkosten van zorgvragers te verlagen.

Te zwaar belast

De onderzoekers hebben ook gesproken met Wmo-gebruikers zelf. Een groot deel van hen vindt nog steeds dat zij door de eigen bijdrage te zwaar wordt belast. En dat geldt niet alleen voor mensen met een lager inkomen, maar ook voor modale verdieners en mensen met een inkomen boven het sociaal minimum. Bovendien vinden de respondenten de informatievoorziening rondom de Wmo nog steeds niet optimaal. Beide conclusies werken het mogelijk vermijden van zorg natuurlijk in de hand.

Rekentool eigen bijdrage

Staatssecretaris van Rijn geeft als reactie op het onderzoek dat hij het belangrijk vindt dat ‘gemeenten zicht krijgen op de zorgmijders, zodat zij samen met de cliënt kunnen zoeken naar een passende oplossing voor de ondersteuningsvraag’. Bovendien moet de informatievoorziening snel worden verbeterd, zegt Van Rijn. Dat is volgens hem wel al aan het gebeuren; zo wordt er gewerkt aan een rekentool, dat cliënten al tijdens het keukentafelgesprek een indicatie geeft van de hoogte van de eigen bijdrage.

Wat vind jij van de hoogte van de eigen bijdrage en de informatievoorziening in jouw gemeente? Laat het weten in een reactie!

Overzicht alle artikelen over Wmo op SupportBeurs.nl > 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (8)

Reageren
 • 19.11.2016 - 09:14 uur | Joze Ses

  Sorry S. Boer. Het toegezegd geld kunnen ze niet bij de gemeente ophalen want de overheid heeft alles nog niet overgemaakt. Ik begrijp het, het frustreert mij ook heel erg van al die eigen bijbetalingen en dat ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.
  De gemeente ambtenaren moeten het uitvoeren en die krijgen de schuld, maar het ligt aan Den Haag.

 • S Boer
  18.11.2016 - 21:47 uur | S Boer

  Sinds de keukentafelgesprekken mijden nog meer mensen de aanvraag voor zorg of hulpmiddelen bij gemeentes is mijn ervaring. Het is de administratieve rompslomp niet meer waard. De eigen bijdrage bij de wmo is vaak net zo hoog of hoger dan eigen aanschaf of hulp. En dan moet je ook je tijd investeren in een keukentafelgesprek. Investeer in een goede ergotherapeut ( via zfs 10 uur per jaar in basisverzekering) en regel je eigen zaken. Gemeentes vergoeden NIKS meer waar ze ook maar iets mee kunnen bezuinigen. Ik zou zeggen: minister haal het niet besteedde geld bij de gemeentes terug als het niet is uitgegeven aan de zorg/hulp.

 • 18.11.2016 - 19:37 uur | Joze Ses

  Toos van Slagmulders: U vraagt wanneer de 1,5 miljard wordt uit gekeerd. De gemeenten hebben het geld van de overheid nog niet ontvangen. En de gemeente gaat zich niet in de schulden steken. De overheid moet ook met het beloofde geld over de brug komen, anders kunnen de ambtenaren hun werk niet doen. De ambtenaren krijgen de schuld en vanuit Den Haag wordt het geregeld.

 • 18.11.2016 - 19:32 uur | Joze Ses

  Ik vind dit een goed artikel zodat mensen ook te kennen kunnen geven waarom ze de zo nodige zorg mijden. Vanwege alle extra bijzondere kosten die een ziekte met zich mee brengt. Zij hebben hier niet voor gekozen en ook niet zelf aangedaan. Ze hebben altijd belasting betaald, en nu ze afhankelijk en hulpbehoevend is wordt ze niet geholpen en moet alles zelf betaald worden. Wat niet op te brengen is voor jonge gezinnen. Haar partner werkt en moet betalen voor haar hulp die ze nodig heeft. Iedereen moet mee doen in deze maatschappij telt niet meer mee. Als zij het bedrag moeten betalen wat het CAK berekend, kan er niet meer gespaard worden voor eventuele aangepaste bus, en andere aanpassingen. Betalingen die ze zelf hebben gedaan voor aangepast huis moet ook betaald worden. Daar wordt geen rekening mee gehouden. Stom. De extra kosten die dit gezin met zich meebrengt wordt ook geen rekening mee gehouden. Er is al zoveel ingeleverd, Geen werk, minder inkomen terwijl ze zo graag wilde werken, Functie verlies, pijn, MS raakt je portemonnee en een grote financiële impact. Ik ben al 15 jaar mantelzorg en wordt ook ouder, maak mij erg zorgen hoe nu verder als ik niet meer kan nakomen wat ik nu allemaal doe. Wens dat er een eerlijker beleid gevoerd zal worden voor diegenen die echt wat hebben.

 • 17.11.2016 - 23:39 uur | van

  Ja, wij zijn zulke zorgmijders. Beiden midden 60, geen kinderen, mijn man zwaar gehandicapt met MS en ik weinig energie na verwijderen van een long. Hij heeft een PGB voor persoonlijk verzorging en een vast team verzorgenden.
  Maar de WMO komt er niet in. Dit heeft inderdaad met de idioot hoge eigen bijdragen te maken. Maar zeker ook met incompetentie. Onze gemeente heeft begeleiding en welzijn gezamenlijk ondergebracht in 1 stichting. Met het loskoppelen van zorg en begeleiding is veel expertise verloren gegaan.
  Dan moet je je hele doopzeel lichten voor z'n jong grietje met een MBO cursus, om vervolgens te horen dat ze je zullen helpen om in je netwerk te zoeken naar hulp en je "in je kracht te zetten". Ga toch fietsen. Alsof je dat zelf niet allang gedaan hebt voor je bij hun aan klopt. Nee dank u, ga maar lekker knutselen in het buurthuis. Wij redden ons zelf wel. Of niet.

 • 17.11.2016 - 20:39 uur | Toos van de Slagmulders

  Wanneer wordt er nu eindelijk eens recht gedaan en wordt de 1,5 miljard euro uitgekeerd aan alle gehandicapten die nu geen zorg krijgen van de WMO.
  ALs je zoveel verantwoording heb genomen voor je eigen leven dat je een spaarpotje hebt voor je oude dag bij een pensioen tekort en vervolgens gehandicapt wordt dan mag je het opeten door een veel t hoge eigen bijdrage te betalen.Ten minste als je "geluk" hebt in een gemeente te wonen die niet alle gaten dicht met het overschot aan zorggeld. Schandalig, mijn leven is me afgenomen door het uitblijven van een indicatie van de gemeente, en een veel te hoge eigen bijdrage. geef mij dan nu eindelijk maar vervroegd dat uitstap pilletje( zonder rompslomp van 't geweten van mijn huisarts bij euthanasie). Ik doe door deze inhumane zorgregeling nu al niet meer mee in de maatschappij en om nog vele jaren eenzaam in huis te liggen daar pas ik voor. Wie wil me een pilletje doen toekomen want ik ben nog te jong om er legaal uit te mogen stappen.

 • Johan Grootveld
  17.11.2016 - 15:08 uur | Johan Grootveld

  Als gevolg van de vaak hoge eigen bijdragen is de Wmo in feite nog slechts een lening en niet langer een gift. Vanwege de hoogte van de maandlasten kan bij grote bedragen zoals voor woningaanpassing vaak beter worden gekozen voor een banklening of hypotheek (over 30 jaar). Ondanks dat daarin een rente-aandeel zit, is men per maand goedkoper uit. Bovendien mist men de bureaucratische rompslomp van de Wmo.

 • Margreet Lansbergen
  17.11.2016 - 14:29 uur | Margreet Lansbergen

  Helaas is mijn dochter, die zelfstandig woont een zorgmijder. Het is al vervelend dat er een eigen bijdrage aan zit maar de grootste oorzaak is eigenlijk dat er zo slecht werd schoon gemaakt door steeds wisselend personeel. We begrijpen dat het dodelijk vermoeiend is als je in plaats van twee huizen op een dag nu minstens het dubbelle moet doen, maar wij zijn er wel de dupe van!

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk