Nieuws

Goede voornemens voor een gezond(er) leven

16 februari 2015, Supportbeurs

Veel mensen nemen zich voor gezond(er) te leven. De tijdschriften en magazines buitelen over elkaar heen met goedbedoelde en goed klinkende gezondheidsadviezen. Maar welke adviezen houden écht stand?

Echte voeding

Een veelgehoord advies is: eet échte voeding. Maar wat is nu ‘echt’? Voedsel is ‘echt’ als het niet besproeid is met chemicaliën en geen toegevoegde suikers, zout, conserveermiddelen of smaakversterkers bevat. De verpakte mueslirepen vallen, hoe lekker ook, hiermee al af.
Maar ook verse, onverpakte producten, zoals groenten en fruit, kunnen ‘echt-er’ worden als u lokale en biologische producten kiest. Het bijkomende voordeel is misschien wel dat u door de onvermijdelijk hogere prijzen wat bewuster bent in het bereiden en eten van uw voedsel. Dat is ook nog eens goed voor een mindful leven!

Beweging

Het is een cliché, maar helemaal waar: om gezond te blijven moet u bewegen. Ook als u (chronisch) ziek bent, blijft beweging essentieelvoor een zo gezond mogelijk bestaan. In januari prijzen de sportscholen zichzelf aan met allerlei aantrekkelijke aanbiedingen. Maar het hoeft allemaal niet zo extreem. U hoeft niet direct te gaan sporten… voldoende beweging nemen is vaak al voldoende. Neem wat vaker de trap, ga op de fiets naar de supermarkt en dans lekker op uw favoriete liedje. En als u eraan toe bent, kiest u een sport die u écht leuk vindt. Aanbieding van de sportschool of niet.

Geef stress als sluipschutter geen kans

Geef uw geest lucht door stress geen kans te geven. Stress bouwt zich makkelijker op dan dat het weer afbouwt, waardoor u gewend raakt aan de opgetrokken, gespannen schouders. De signalen van stress zijn daardoor gemakkelijk te negeren, terwijl de gevolgen voor uw lijf ondertussen groot zijn. Stress is dus een echte sluipschutter.
Maar ja, u wilt toch nog ‘even’ iets afmaken. Dus hoe ont-strest u in het hectische dagelijkse leven? Wellicht heeft u dan baat bij meditatie of ontspanningsoefeningen. Of misschien is schrijven in een dagboek wel iets voor u. Of een leuke column voor SupportBeurs.nl.

En nu…?

Het valt niet mee om deze tips in één keer toe te passen. Mediteren klinkt wel leuk, maar u weet niet hoe u moet beginnen? Een leuke workshop is dan misschien net het zetje in de goede richting, zodat u de tips ter harte neemt én ze blijft volhouden voor een zo gezond mogelijk leven.

Ook interessant:
Column: Afvallen lukt alleen in de 2e week van maart.

Ook interessant