Golfen vanuit een rolstoel? Mogelijk? Natuurlijk!
Vijftien jaar geleden dacht ik: “dat doe ik wel even vanuit mijn lichtgewicht rolstoel”. “Natuurlijk niet”, bleek na vijf minuten.
Na een leven als rolstoeltopsporter in tennis en daarvoor tafeltennis was ik toe aan een nieuwe uitdaging en stortte mij in het bedrijfsleven. Maar na een lange periode, toen mijn gezondheid weer ging opspelen, was sport weer de sleutel tot herstel. Ditmaal golf. Fysiek laagdrempelig om te starten maar mentaal en technisch heel uitdagend. Dit was liefde op het eerste gezicht, maar niet zittend. Een balletje slaan op de driving range vanuit een gewone rolstoel is enigszins mogelijk maar eigenlijk zitten je knieën in de weg en staan de clubs niet in de juiste hoek. Vanuit deze positie is de echte golfbeleving niet mogelijk en hoef je over competitiesport al helemaal niet te denken. Om te kunnen golfen op niveau is rechtop staan toch wel essentieel.
Speciale golfrolstoel, goed voor lichaam en geest
Golfen is dankzij de Paragolfer® nu een vanzelfsprekendheid voor mij. Een druk op de knop en ik sta rechtop in een golfpositie en in de stoere outdoor buggy kan ik de hele golfbaan over scheuren, door de rough maar ook over de green.
Het echte golf beleven op de baan, genieten van het natuurschoon, van de vrijheid van het staan en het met gemak rijden waar je met een gewone rolstoel nooit kan komen, is een absolute heerlijkheid voor lichaam en geest. Daarnaast is het een van de weinige vormen van fysiotherapie die over een lange periode vol te houden is en bovendien gratis.
Hoe kom je aan een sportrolstoel?
De aanschaf van een Paragolfer® is wel een uitdaging. Maar gelukkig zijn er mogelijkheden: vanuit de WMO bestaan er mogelijkheden om een persoonsgebonden budget voor sport aan te vragen. de gemeente bekijkt vanuit haar compensatieplicht of zij de burger compenseert om – gelijkwaardig – te participeren. Soms moet men een lidmaatschap van een sportvereniging overleggen om aan te tonen dat men sport bedrijft. De hoogte van dit persoonsgebonden budget varieert per gemeente maar ligt rond de 4000 euro per 3 jaar. Omdat de levensduur van een Paragolfer® rond de 7 jaar ligt, bestaat de mogelijkheid de bedragen van 2 termijnen in te zetten voor de aankoop of lease van een Paragolfer®. Daarmee is ruwweg de helft van de Paragolfer® gefinancierd. De andere helft zal de golfer uit eigen middelen moeten financieren of door op zoek te gaan naar andere mogelijkheden, zoals sponsoring of donaties van goede doelen, vrienden, clubs, e.d.
Golf misschien iets voor jou?
In Nederland zijn er nu diverse golfbanen waar de Paragolfer® staat voor algemeen gebruik. Men kan deze gratis lenen of huren.
Een Paragolfer® is geen geringe investering, maar het rendement in gezondheid, beleving, integratie en levenskwaliteit is het meer dan waard.
Artikel aangeleverd door Marcel Foppen (Manager Mobility Solutions Otto Bock Benelux), voormalig medewerker OttoBock Benelux.