Gratis workshop ‘keukentafelgesprek’

13.10.2015 | Algemeen nieuws | 1617 keer bekeken

Een keukentafelgesprek is niet voor iedereen gesneden koek. Wat wilt u weten? Wat wil de gemeente van u weten? Niet iedereen beschikt over het juiste netwerk om zich goed voor te bereiden op een keukentafelgesprek. Het programma Zorg Verandert heeft daarom de workshop “Het kan. Start met uw persoonlijk plan” ontwikkeld.

De regie houden over de eigen situatie

De workshop, die vanaf september overal in het land van start is gegaan, wordt ondersteund door diverse belangenorganisaties, waaronder Per Saldo en MEE. Voornaamste doel is om ervoor te zorgen dat iedereen de regie kan behouden over zijn of haar eigen situatie. Een keukentafelgesprek is bij uitstek de gelegenheid om aan te geven wat betrokkenen zelf belangrijk vinden als het gaat om de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben. Vandaar dat het goed is om goed voorbereid zo’n gesprek aan te gaan.

Een persoonlijk plan

Praktisch gezien is de workshop verdeeld in twee onderdelen: een onderdeel dat gericht is op reflectie en een oefengedeelte. In het eerste deel leert de cliënt (en eventueel andere betrokkenen uit de omgeving) onder woorden te brengen welke behoeftes en verwachtingen hij of zij heeft ten aanzien van kwaliteit van leven en de daaraan gekoppelde zorgvraag. De antwoorden die de cliënt geeft op een aantal belangrijke vragen zoals ‘Wie ben ik?’ en ‘Welke voorwaarden stel ik aan zorg of ondersteuning?’ vormen de basis voor een persoonlijk plan.

Rollenspel

Dat plan kan gebruikt worden tijdens het keukentafelgesprek. Aan de hand van de antwoorden die erin staan, geeft de cliënt zelf richting aan het gesprek, waardoor men niet het gevoel heeft de controle uit handen te geven. Het tweede deel van de workshop is puur praktisch. Door het oefenen met rollenspellen bereidt de cliënt zich fysiek en mentaal beter voor op het voeren van het gesprek zelf. Er worden in dit gedeelte tools aangereikt in gesprekstechniek, het gaat er immers om dat de betrokkenen de zaken die zij zelf belangrijk vinden op de keukentafel leggen!

Aanmelden

Iedereen die geïnteresseerd is in de workshop “Het kan. Start met een persoonlijk plan” dient er rekening mee te houden dat de training duurt van 10.00 uur tot 15.30 uur.
Deelname is gratis. Aan elke workshop kunnen maximaal 15 mensen deelnemen.

Klik op onderstaande link voor een overzicht van waar en wanneer de bijeenkomsten worden gehouden. U kunt zich via deze link tevens gratis aanmelden.

Kijk op de website voor meer informatie.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • Rob Spangenberg
  18.10.2015 - 15:34 uur | Rob Spangenberg

  In aanvulling van vorige mail, ik kreeg pas in 2010 deze handbike.
  In reactie op het onderwerp van u, moet ik helaas mededelen dat de gemeente in hun keukentafelgesprek mij er in ieder geval hebben proberen in te luizen. Voorbeeld is dat men (bij mij) mij een gespreksverslag deden toekomen dat totaal onjuiste text vermelde.
  Dit hebben ze tot vier maal herhaald. Als je dit verslag niet ondertekend dan wordt de aanvraag niet in behandeling genomen!!!!!!!!!!??????
  Ik heb het laatste gespreksverslag onder protest ondertekend! hoezo de belangen van de aanvrager behartigen???? SCHANDE.

  Nu moet ik zeggen dat ik er niet vrolijk van wordt; een keukentafelgesprek, ik heb helemaal GEEN f.... KEUKENTAFEL.

 • Rob Spangenberg
  18.10.2015 - 15:22 uur | Rob Spangenberg

  Het zou leuk zijn als gemeenten deden wat ze verkondigen. De ervaring door mij opgedaan; ik heb in 2007 een tegemoetkoming voor een aankoppelhandbike aangevraagd. Is afgewezen. Ben in beroep gegaan, is afgewezen. Ben in hoger beroep gegaan, is toegewezen; gemeente Hoorn moest doen wat voor mij van toepassing was. Gemeente in kosten veroordeeld totale kosten 10,000 euro, anders
  6.600. Nu aanvraag vastframehandbike, zelfde laken een pak toegewezen op valse passing met gevolg foute indicatie (verstrekking/ bedrag). juist eindresultaat van het aangevraagde niet haalbaar.
  Heb nu weer een advocaat aangesteld, gemeente maakt weer dezelfde fout, er geld nog steeds zorg PLICHT en deze op de persoon van toepassing zijnde!
  Dit gaat weer veel gemeenschapsgeld kosten, geloof me. Hoezo inadequaat handelen? Men heeft geprobeerd om mij in een niet op de persoon van toepassing zijnde handbike te proppen. Voorbeeld; ik heb maat 48 van schoen en men heeft mij van diverse merken maat 44 proberen aan te smeren met de text;
  dit is de meest goedkoopst en adequate oplossing voor u.

  Hiermee bent u voldoende gecompenseerd punt.

  De medewerkster van dit bedrijf (gemeente) vroeg ik, hoe lang zij al aan de kant van de WMO werkzaam was, zij antwoorde 7 jaar. ik hoef u mijn gedachten niet op dit document uiteen te zetten, dit zou te schofterig voor woorden zijn.
  Nu ben ik weer in de gerechtelijke hoek gedrukt, dit is te belachelijk voor woorden.
  In de hoop dat er nu wel een rechter met verstand van zaken een oordeel velt, en in afwachting enige hoop behoud.

  In dit schrijven wil ik dan ook benadrukken dat iemand die gehandicapt is en afhankelijk van derde, mag hopen door zijn/haar kwetsbare situatie nog mag meemaken dat hij of zij het eindresultaat mag meemaken, gemeente bedankt!!

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk