‘Grenzeloos actief’, het nieuwe gehandicaptensportprogramma

30.07.2015 | Algemeen nieuws | 4681 keer bekeken

Sporten is leuk en gezond en moet voor iedereen mogelijk zijn, zo vindt minister Schippers van Volksgezondheid, Sport en Welzijn. Het nieuwe programma ‘Grenzeloos Actief’ moet ervoor zorgen dat bewegen en sporten in de eigen woonomgeving voor iedereen haalbaar wordt, ook voor mensen met een beperking. 

Beperkte deelname

Het RIVM deed onderzoek naar de mate waarin mensen deelnemen aan georganiseerde sportactiviteiten. Uit dit onderzoek onder 40.000 personen bleek dat mensen met een beperking minder frequent bewegen of sporten dan andere mensen. Er is momenteel wel beleid dat mensen met een beperking aanmoedigt om in beweging te komen, maar dan vooral richting revalidatiecentra of scholen. Minister Schippers is van mening dat sporten voor iedereen, met of zonder beperking, bereikbaar moet zijn. Gewoon dichtbij huis, en als het even kan bij bestaande sportverenigingen. Vandaar dat er in dit voorjaar een nieuw gehandicaptensportbeleid is gepresenteerd onder de noemer ‘Grenzeloos Actief’. Het programma is samengesteld door MEE Nederland, Vereniging Sport en Gemeenten, Sportkracht12, NISB/SOS en NOC*NSF. Het ministerie van VWS heeft de komende jaren zo’n 6,5 miljoen euro gereserveerd voor ‘Grenzeloos Actief’.

Vraag zoekt aanbod

Mensen met een beperking willen wel degelijk graag sporten, maar het lijkt erop dat vraag en aanbod elkaar niet altijd even goed vinden. Hierdoor nemen mensen met een beperking minder vaak deel aan sport- en beweegactiviteiten dan valide mensen. Vooral mensen met een auditieve, visuele of motorische beperking zijn minder van de partij. Mensen met een beperking hebben dikwijls ook te maken met andere obstakels als zij willen sporten. Zo speelt het vinden van de juiste begeleiding en ondersteuning een rol, evenals problemen met vervoer naar een sportlocatie en de niet altijd even goede toegankelijkheid van gebouwen.

Buurtsportcoach en speciale app

‘Grenzeloos Actief’ moet ervoor zorgen dat iedereen die wil sporten dat ook kan, het liefst dicht bij huis. Met behulp van een speciale app kan iemand zien welk sportaanbod er in de omgeving te vinden is. Daarnaast worden er speciale buurtsportcoaches opgeleid. Zij moeten er voor zorgen dat de sociale wijkteams op de hoogte zijn van de mogelijkheden in hun wijk, zodat zij bewoners hierover goed informeren. Deze buurtsportcoaches moeten tevens voor gemeenten een vraagbaak worden. Sportverenigingen krijgen daarnaast meer ondersteuning als het gaat om het initiëren van sportactiviteiten voor mensen met een beperking. Hiervoor zijn mogelijkheden tot subsidie via de zogeheten ‘Sportimpuls’.

Sport op de kaart

Het is van belang dat de nu ontplooide activiteiten ook op de lange termijn doorgang vinden en waar nodig bijgesteld worden. Het RIVM zal het eerder genoemde onderzoek daarom om de vier jaar herhalen. Zo zijn op gemeentelijk, regionaal en landelijk niveau op ieder moment data te vinden over bewegen en sporten, gekoppeld aan verschillende aandoeningen. Hopelijk komt ‘Grenzeloos Actief’ sport daadwerkelijk voor iedereen op de kaart te staan. 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (11)

Reageren
 • Jos Brouwer
  16.08.2015 - 14:41 uur | Jos Brouwer

  Fun Diving promoot de duiksport dusdanig dat dit onderdeel wordt van de groep aangepaste sporten die uitgevoerd kunnen worden door mensen met een lichamelijke, verstandelijke en/ of ontwikkelingsstoornis. Dit wordt bereikt door het benaderen van instellingen, dagverblijven en revalidatiecentra voor het organiseren van duik clinics, structurele duikactiviteiten en duikopleidingen met de volgende doelen:
  de opinie over sportduiken binnen de doelgroep te verbeteren,
  de cliënten kennis te laten maken met de mogelijkheden van het sportduiken
  het introduceren van sportduiken als activiteit binnen Nederland.

  De activiteiten worden op projectmatige basis door de stichting georganiseerd met behulp van vrijwilligers door heel Nederland. Om draagkracht binnen de stichting te creëren worden de vrijwilligers opgeleid tot volledig inzetbare medewerkers op het niveau waartoe deze inzetbaar zijn volgens de officiële regels van de ondersteunende duikorganisaties .
  voor informatie: www.fundiving.nl of dronten@fundiving.nl

 • Marijke Zomer
  13.08.2015 - 20:17 uur | Marijke Zomer

  Waar kunnen activiteiten voor mensen met een beperking door worden gegeven?

 • John Schoor
  13.08.2015 - 19:46 uur | John Schoor

  Hartelijk dank voor de reacties. Even in het kort ik heb twee onderbeen amputaties de ene iets meer dan de andere. Wat ik vergeten was ; Ik woon in IJmuiden.
  Met vriendelijke groet,

  John

 • 13.08.2015 - 17:06 uur | Thea Smit

  Geef even aan in welke stad of dorp je iets wil met rolstoeltennis?
  Vaak zijn er al heel wat initiatieven gaande

 • M Ritsema
  13.08.2015 - 15:58 uur | M Ritsema

  Mijn dochter en ik proberen (rolstoel) tennis voor kinderen met een handicap op te zetten. De tennisvereniging en de school voor tennisleraren willen graag meewerken.
  De start is het moeilijkste, als je start met twee kinderen is het eigenlijk te duur, maar als we niets doen gebeurt ook niets. Waar kunnen we financiële steun vinden voor de eerste reeks lessen het maken van een folder incl. PR

 • Thea Smit
  13.08.2015 - 13:19 uur | Thea Smit

  Wij hebben een sportgroep opgezet voor mensen met een beenamputatie uit Den Haag e.o. maar hebben nog weinig deelnemers kunnen vinden.
  Ook kunnen wij geen hockeyers in Electrische rolstoelen vinden in Den Haag, terwijl die er toch wel degelijk moeten zijn.
  De wet op de privacy belet ons.
  Zie ook www.haag88.nl

 • John Schoor
  13.08.2015 - 12:06 uur | John Schoor

  Graag wil ik wat aan sport doen maar het kost allemaal een hoop geld, zeker als je van een uitkering moet rondkomen met je partner. Het zou mooi zijn in mijn geval dat ik kan sporten 1 of 2 keer per week in het revalidatie centrum waar ik niet ver vanaf woon. En dat dit dan kan worden bekostigd door de ziekte kosten verzekering of van de gemeente uit.

 • Rob Stoof
  13.08.2015 - 11:15 uur | Rob Stoof

  Het is jammer maar financieel lukt het de meeste invalide niet om deel te nemen aan een sport. Dus eerst dit oplossen.

 • Astrid Middendorp
  13.08.2015 - 10:34 uur | Astrid Middendorp

  hallo, ik snap uit het artikel dat het makkelijker moet worden om in de eigen omgeving te sporten. Zelf ben ik op zoek voor mijn zoon in regio Hellevoetsluis om een sport voor hem te vinden, wat me niet gelukt is. Er wordt over een app gesproken in het artikel, waar kan ik die vinden, of moet die nog ontwikkeld worden? Het lijkt me makkelijk als ik via die app ontwikkelingen in de gaten kan houden,
  met vriendelijke groet, Astrid

 • Ina Rijnberg
  13.08.2015 - 10:21 uur | Ina Rijnberg

  Ik ben zelf rolstoel gebonden en het valt me zwaar tegen hoe weinig sporten er eigenlijk toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Ik hoop dat er meer aandacht en meer financiële middelen voor deze groep mensen komt. Nu er overal en nergens bezuinigingen door gevoerd worden is dit op het moment het grootste probleem. Ook deze categorie mensen willen net als mensen zonder beperking mee doen in de maatschappij of dat nou werken is of sporten. Maar helaas is dit nog lang niet geïntrigeerd in de maatschappij.
  Zelf heb ik jaren aan rolstoeldansen gedaan, helaas lukt dat mij niet meer wegens een extra beperking. Nu ga ik 1 keer per week ga ik zwemmen, ben dan afhankelijk van iemand die mee gaat (mijn vriendin doet dit al jaren, waar ik erg dankbaar voor ben).

 • Ria Trinks
  03.08.2015 - 09:15 uur | Ria Trinks

  Al verschillende malen las ik over dit uitstekende initiatief: Grenzeloos sporten voor iedereen. En dan vooral sporten voor iedereen, gewoon in de buurt bij de sportvereniging in de wijk. Wel valt het mij op dat er steeds uit gegaan wordt van mensen met een lichamelijke beperking.In de wijk wonen ook mensen met psychische beperkingen, die ook graag willen sporten samen met anderen in de buurt sportvereniging. Tot nu toe lukt dat nog niet vaak.. Ik hoop dat de buurt coaches ook aan mogelijkheden voor hen volop aandacht gaan besteden,

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk