Groeiende noodzaak om personeelsbeleid af te stemmen op mantelzorgers

03.03.2015 | Algemeen nieuws | 3060 keer bekeken

Er is een stijging in het aantal personen dat naast een betaalde baan ook mantelzorg verleent.Zorgde eerst nog één op de acht werknemers voor een naaste, nu is dat gestegen naar één op de zeven. Dit blijkt uit het onlangs gepubliceerde rapport Aanbod van Arbeid door het Sociaal Cultureel Planbureau.

Het werkelijke aantal mantelzorgers met een betaalde baan ligt eigenlijk nog wat hoger. Ouders die mantelzorg verlenen voor hun chronisch zieke of gehandicapte kind zijn namelijk niet meegeteld. Deze groep mantelzorg verlenende ouders zit verborgen in de cijfers van het aantal werkenden dat voor één of meerdere kinderen zorgt, gezond of ziek.

Mantelzorgers verdienen meer aandacht

Het rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau maakt duidelijk dat in de nabije toekomst de steeds verder groeiende groep werkende mantelzorgers meer aandacht verdient. De combinatie werk en mantelzorg heeft invloed op het arbeidsaanbod en op het welbevinden van de personen die naast hun betaalde baan de zorg voor naasten op zich nemen.

Goede lokale ondersteuning

Mezzo is van mening dat zowel gemeenten als werkgevers verantwoordelijk zijn om de combinatie arbeid en zorg zo goed mogelijk te regelen. Een goede lokale ondersteuning van mantelzorgers is noodzakelijk.

Mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat

In de Stichting Werk & Mantelzorg werkt Mezzo samen met overheid, gemeenten, werkgevers en werknemersorganisaties aan een mantelzorgvriendelijker arbeidsklimaat. Pas als mantelzorg bespreekbaar is, verlofregelingen bekend zijn en er flexibel om wordt gegaan met werk, is de combinatie werk en mantelzorg goed mogelijk. Het zogenaamde grijze verzuim, waarbij een werknemer zich ziek meldt omdat arbeid en mantelzorg even niet goed samen gaan, wordt dan
tevens teruggedrongen.

Het beleid van de overheid is er op gericht om én te werken én te zorgen. Dit maakt het invoeren van mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid absolute noodzaak.

Bekijk & lees alle artikelen door Mezzo

Volg ook de blog van Yvonne Erberveld, werkzaam bij de Mezzo Mantelzorglijn.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • Adrie Perdijk
  17.09.2015 - 19:26 uur | Adrie Perdijk

  Voorheen kregen we een kleine vergoeding voor het verrichten van mantelzorg, dat is ons afgenomen, eigenlijk schandalig! maar nu geven ze een enkele keer een gezellige middag als dank voor dit belangrijke werk. ik vind dat we zelf over het te besteden bedrag moeten kunnen beslissen en dan kunnen we er zelf op onze eigen manier
  mee doen wat we willen en hoe we het willen( na een theater voorstelling etc. dat hoef een ander niet voor ons te beslissen,

 • SJ Weijers
  13.03.2015 - 09:30 uur | SJ Weijers

  Omdat het heel belangrijk onderwerp is

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk