Handige tips en hulpmiddelen voor mensen met een beperking

Wanneer je door een chronische ziekte of een ongeval (tijdelijk) gehandicapt bent, worden dagelijkse zaken zoals jezelf aan- en uitkleden, schoenen aantrekken, eten enz. flink lastiger. Toch wil je liefst zo zelfstandig mogelijk zijn. En dat kan ook. Met een paar praktische hulpmiddelen worden die dagelijkse taken weer gemakkelijk(er).
Hulpmiddelen en tips bij het aankleden
Een eerste tip is dat je het jezelf niet onnodig moeilijk moet maken. Kies voor kleding en schoenen die gemakkelijker aan te trekken zijn. Klittenband in plaats van veters. Een rits (eventueel met een sleutelring of extra lusje) in plaats van (een rij kleine) knoopjes.
Voor vrouwen kan het aantrekken van de beha een hindernis zijn. Er bestaat echter een ‘bra-angel’ die je helpt om de einden van de beha samen te brengen en te knopen. Wanneer je niet meer overal gemakkelijk bij kunt met je handen / armen, dan is een aankleedstok onmisbaar. De stok heeft meestal een haak waarmee je kleding oppakt en een trek- en duwhaak om je kleding vervolgens op de juiste plek (aan) te trekken. Slaat paniek lichtelijk toe als je een blouse of overhemd met lange rij kleine knoopjes moet aantrekken? Dan is een knopenhaak een eenvoudig hulpmiddel. Sokken en schoenen aandoen kan ook lastig zijn. Ga rustig zitten en met behulp van de sokaantrekker trek je zonder kracht de sok over je voeten en omhoog. Sokken aan, dan de schoenen… Er bestaan lange (verlengde) schoenlepels, zodat je je niet meer hoeft te bukken. Voor het uittrekken van schoenen, kun je een beroep doen op een schoen uittrekhulp.
Wanneer bukken moeilijker is, komt een ‘helping hand’ goed van pas. Dit is een grijper die je nog het best kunt zien als een verlengde van je armen. Met de pistoolgreep kun je gemakkelijk voorwerpen en kleding buiten je bereik vastpakken.
Hulpmiddelen bij eten
Samen eten is gezellig. Wanneer eten en drinken voor jou (tijdelijk) lastig is, bevorder je je zelfstandigheid met hulpmiddelen. Kun je bijvoorbeeld slechts één hand gebruiken, dan is een bord met opstaande rand een aanrader. Ook bestaat er speciaal bestek en zijn er brood- en vleesmessen met bijvoorbeeld een gehoekte greep, zodat je weinig kracht hoeft te zetten om te snijden. Je hand, pols en arm blijft in een natuurlijke positie, zodat de kans op forceren veel kleiner is.
Technologische snufjes
Zo zelfstandig mogelijk (blijven) wonen ondanks een handicap dankzij technologische hulpmiddelen wordt steeds gewoner. Domotica is interessant als je een chronische ziekte of lichamelijke beperking hebt, omdat je bijvoorbeeld niet meer hoeft op te staan of lopen om dagelijkse taken te verrichten, zoals het licht aan- en uit te doen, deuren, ramen en gordijnen te openen of te sluiten, te stofzuigen enz.
YouTube filmpjes
Het internet biedt een schat aan informatie. Er zijn geen dikke encyclopedieën meer nodig; je hebt actuele informatie altijd bij de hand. Ook op YouTube kun je je laten informeren en inspireren. We vonden er bijvoorbeeld een aantal leuke filmpjes met tips om jezelf aan te kleden als je (tijdelijk) maar één hand kunt gebruiken.