Handige wegwijzer voor mantelzorg

Wat is mantelzorg, hoe beïnvloedt het je dagelijkse leven en waar kun je als mantelzorger terecht? De Wegwijzer Mantelzorg van Mezzo zet alles rondom mantelzorg op een rijtje. In dit artikel alvast een paar tips en feitjes.
Wanneer ben je mantelzorger?
Als je zorgt voor een naaste die extra ondersteuning nodig heeft, bijvoorbeeld een familielid, partner, buur of vriend(in), dan ben je een mantelzorger. In Nederland zijn dat ongeveer vier miljoen mensen. Belangrijk om te weten, is dat je er niet voor kiest om mantelzorger te worden. Het ‘overkomt je gewoon’. Veel mantelzorgers zien de zorg als ‘vanzelfsprekend’, doordat ze een sterke band hebben met de persoon die verzorging nodig heeft.
Waar kan ik als mantelzorger terecht met vragen?
Praat allereerst met vrienden, familie, collega’s, lotgenoten… Die eerste stap geeft opluchting en steun. Je kunt ook een professional benaderen voor advies, zoals een huisarts, wijkverpleegkundige, patiëntenvereniging, onafhankelijke cliëntondersteuner of mantelzorgmakelaar. Verder zijn er in jouw omgeving vast mantelzorgorganisaties aanwezig. Zij bieden onder andere informatie, cursussen en lotgenotencontact. Er zijn dus genoeg mensen die je helpen!
Zijn er financiële regelingen voor mantelzorgers?
Jazeker. Zo is er de mantelzorgwaardering (deze verschilt per gemeente), individuele bijzondere bijstand, aanvullende hulp in huis, vergoeding van parkeer- en reiskosten en meer. Ook bieden sommige zorgverzekeraars specifieke ondersteuning en mogen mantelzorgers zorgkosten aftrekken. Een belastingadviseur vertelt je welke kosten dat zijn. Daarnaast mag je als mantelzorger in veel gevallen gebruik maken van een collectieve gemeentelijke ongevallenverzekering en/of aansprakelijkheid.
Kun je mantelzorg delen?
Dat is mogelijk. Denk aan vrienden, familieleden of mensen uit de buurt, die vast wel bereid zijn om af en toe een taak over te nemen of de boodschappen te doen. Of plaats je vraag om ondersteuning op een online platform als ‘We Helpen’. Daar bieden andere mensen ook hulp aan. Zulke vrijwilligers zijn belangrijk en helpen met plezier. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een mantelzorg- of bezoekmaatje. Een mantelzorgmaatje ondersteunt jou in de zorg, een bezoekmaatje is er speciaal voor je naaste.
Mantelzorg combineren met school of werk, kan dat?
Het is niet gemakkelijk, maar toch doen de meeste mantelzorgers het: zorg verlenen naast hun studie of baan. Als je dat doet: bespreek het met je medestudenten, collega’s, baas, vertrouwenspersoon of bedrijfsarts. Dan begrijpen ze waarom je bijvoorbeeld soms moe bent of plotseling weg moet. Verder heb je recht op verlof en mogelijk ook op andere bepalingen. Raadpleeg daarvoor je CAO. Scholieren en studenten vragen advies bij hun school, decaan, consulent voor jonge mantelzorgers of maatschappelijk werker.
Hoe zorg je als mantelzorger ook goed voor jezelf?
Voorop staat: vergeet als mantelzorger vooral niet om ook voor jezelf te zorgen! Cijfer jezelf niet compleet weg. Jouw wensen, ideeën en verlangens mogen er namelijk ook nog steeds zijn. En als je niet goed voor jezelf zorgt, dan wordt zorgen voor een ander lastiger en zwaar. Praat daarom, deel de zorg met anderen. Of volg een coachingstraject of cursus voor mantelzorgers, waarin je leert omgaan met de situatie. Het is heel belangrijk om een nieuwe balans in je leven te zoeken!
Klik hier voor de complete Wegwijzer Mantelzorg van Mezzo.