Helft Nederlands ruilt gevoelige informatie voor korting zorgpremie

28.04.2016 | Algemeen nieuws | 2092 keer bekeken
Helft Nederlands ruilt gevoelige informatie voor korting zorgpremie

Stel je voor: je verzekeraar weet precies hoeveel alcohol je drinkt, hoe laat je naar bed gaat en hoe hoog je bloeddruk is. In ruil voor die informatie krijg jij korting op je zorgpremie. Lijkt dit je wel iets? Dan ben je niet de enige: bijna 50% van de Nederlanders gaat hiermee akkoord.

Dat blijkt uit resultaten van de Smart Health Monitor, een recent marktonderzoek van onderzoeksbureau Multiscope. Verder registreert ongeveer 30% van alle Nederlanders bewust activiteiten en data die te maken hebben met hun gezondheid. Dit doet men vooral door middel van apps (bijvoorbeeld een hartslagmeter) of wearables (zoals een smart watch).

Beloning voor delen medische gegevens?

Verder stelt Multiscope dat Nederlandse consumenten vaak bereid zijn om medische gegevens te delen met hun zorgverzekeraar of andere bedrijven. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud zijn sneller geneigd om dit te doen (59%), net als mensen met een lager inkomen (51%). Opvallend is dat één op de drie Nederlanders zelfs dit soort privacygevoelige data wil doorspelen aan zijn of haar baas wanneer hier een beloning tegenover staat. Zij willen bijvoorbeeld vrije dagen, een bonus of korting in ruil voor hun gegevens.

Uitsluiting verzekering

Het delen van gevoelige data kan dus zeker positief uitpakken. Maar pas op: er kleven ook nadelen aan! Zo vreest brancheorganisatie Verbond van Verzekeraars dat klanten in de toekomst mogelijk worden uitgesloten van bepaalde verzekeringen. In oktober 2015 werd bijvoorbeeld bekend dat zorgverzekeraar Achmea een kastje ontwikkelt dat het rijgedrag van haar polishouders ongemerkt volgt. Veilige rijders maken dan kans op een lagere premie, terwijl brokkenpiloten veel hogere bedragen moeten betalen.

Mag werkgever medische gegevens registreren?

Maar er is hoop. ‘Mochten mensen daadwerkelijk worden uitgesloten, dan zullen de zorgverzekeraars samen naar een oplossing moeten zoeken,’ aldus een woordvoerder van Verbond van Verzekeraars. En hoewel de helft van de Nederlanders dus bereid is om privacygevoelige informatie te delen, is het volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens voor werkgevers absoluut verboden om medische gegevens van hun personeel te registreren.

Zou jij informatie over je gezondheid delen in ruil voor bijvoorbeeld korting op je zorgpremie? Laat het weten in een reactie.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (8)

Reageren
 • 04.05.2016 - 13:55 uur | lidy van lankeren

  Ja hoor..... hoe minder je makeert en hoe gezonder je leeft hoe minder je hoeft te betalen..... wat ontzettend sociaal is dit..... bah

 • Maya Pluijgers
  04.05.2016 - 09:59 uur | Maya Pluijgers

  Nee, ik zou het niet delen, maar dat hoef ik ook niet omdat ik me dat financieel kan permitteren. Dat vind ik het aller ergste aan dit verhaal. Weer zijn de armste en kwetsbaarste mensen de dupe, want die zijn afhankelijk van de kortingen die dit delen oplevert.

 • Monique Haverkamp-Zwart
  03.05.2016 - 22:52 uur | Monique Haverkamp-Zwart

  Om de mensen bewust te laten worden wat er eigenlijk nu allemaal gebeurt in die wereld , geef niet zomaar al je gegevens door!!
  Let op wat je prijs geeft!

 • f.w. andriessen
  03.05.2016 - 21:11 uur | f.w. andriessen

  Nee ik zou dat niet doen. Ze weten toch al heel veel van je.
  Dat heb ik gemerkt toen ik voor een blessure in een ander ziekenhuis in een andere plaats behandeld moest worden en zij precies wisten wat er in mijn medische dossier stond terwijl ik die optie nooit heb geactiveerd.

 • 03.05.2016 - 19:48 uur | Dagmar

  NO WAY!!!! Het idee alleen al........Dan werk ik me liever in de schulden.
  Ik gooi mijzelf niet in de uitverkoop.

 • j vendrig
  03.05.2016 - 15:25 uur | j vendrig

  De zorgverzekering heeft o.a. als doel ieder inwoner van Nederland gelijk te behandelen als het gaat om ziekenzorg. Een ander doel van de verplichte zorgverzekering is voorkomen dat iemand die ziek wordt in zware financiële problemen terecht komt, wanneer een ziekenhuisopname noodzakelijk blijkt te zijn met toepassing van zware medische zorg. Door de een korting te geven, zal een ander meer moeten gaan betalen, hetgeen dus indruist tegen de eigen doelstelling en tegen het solidariteitsprincipe.

 • Edwin Vreeman
  03.05.2016 - 15:04 uur | Edwin Vreeman

  zo krijgen de zorgverzekeraars nog meer macht, waar gaat het heen met de Nederlandse zorg, de Nederlandse regering had de zorgverzekeringen nooit mogen privatiseren en daar bloeden wij nu allemaal voor

 • Hans Verhaar
  02.05.2016 - 13:44 uur | Hans Verhaar

  Nee zal ik zeker niet doen, de zorgverzekeraars weten al zoveel en maken nu al misbruik van hum macht. ze gaan nog zo ver dat wij hen moeten bellen en dan beslissen zij of er een arts langs komt, je er heen moet of dood mag gaan, Laatste een beetje cru maar komt er bijna wel op neer.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk