Nieuws

Helft Nederlands ruilt gevoelige informatie voor korting zorgpremie

27 april 2016, Supportbeurs

Stel je voor: je verzekeraar weet precies hoeveel alcohol je drinkt, hoe laat je naar bed gaat en hoe hoog je bloeddruk is. In ruil voor die informatie krijg jij korting op je zorgpremie. Lijkt dit je wel iets? Dan ben je niet de enige: bijna 50% van de Nederlanders gaat hiermee akkoord.

Dat blijkt uit resultaten van de Smart Health Monitor, een recent marktonderzoek van onderzoeksbureau Multiscope. Verder registreert ongeveer 30% van alle Nederlanders bewust activiteiten en data die te maken hebben met hun gezondheid. Dit doet men vooral door middel van apps (bijvoorbeeld een hartslagmeter) of wearables (zoals een smart watch).

Beloning voor delen medische gegevens?

Verder stelt Multiscope dat Nederlandse consumenten vaak bereid zijn om medische gegevens te delen met hun zorgverzekeraar of andere bedrijven. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud zijn sneller geneigd om dit te doen (59%), net als mensen met een lager inkomen (51%). Opvallend is dat één op de drie Nederlanders zelfs dit soort privacygevoelige data wil doorspelen aan zijn of haar baas wanneer hier een beloning tegenover staat. Zij willen bijvoorbeeld vrije dagen, een bonus of korting in ruil voor hun gegevens.

Uitsluiting verzekering

Het delen van gevoelige data kan dus zeker positief uitpakken. Maar pas op: er kleven ook nadelen aan! Zo vreest brancheorganisatie Verbond van Verzekeraars dat klanten in de toekomst mogelijk worden uitgesloten van bepaalde verzekeringen. In oktober 2015 werd bijvoorbeeld bekend dat zorgverzekeraar Achmea een kastje ontwikkelt dat het rijgedrag van haar polishouders ongemerkt volgt. Veilige rijders maken dan kans op een lagere premie, terwijl brokkenpiloten veel hogere bedragen moeten betalen.

Mag werkgever medische gegevens registreren?

Maar er is hoop. ‘Mochten mensen daadwerkelijk worden uitgesloten, dan zullen de zorgverzekeraars samen naar een oplossing moeten zoeken,’ aldus een woordvoerder van Verbond van Verzekeraars. En hoewel de helft van de Nederlanders dus bereid is om privacygevoelige informatie te delen, is het volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens voor werkgevers absoluut verboden om medische gegevens van hun personeel te registreren.

Zou jij informatie over je gezondheid delen in ruil voor bijvoorbeeld korting op je zorgpremie? Laat het weten in een reactie.

Ook interessant