Het nieuwe rolstoelrijden: Alber e-Motion wielen

23.01.2015 | Algemeen nieuws | 8784 keer bekeken

Nog maar enkele decennia geleden waren rolstoelen zwaar en ergonomische ‘ondingen.’ Het leek wel of ze de gebruiker er uit wilden werken, in plaats van hem of haar een gastvrije zitplaats en actief vervoer te bieden.

Gelukkig werden de materialen lichter en sterker. Slimme en gemotiveerde techneuten ontwikkelden systemen waarmee maatwerk mogelijk werd. Steeds meer werd rekening gehouden met soort gebruik en doelgroepen.

Wat bleef, was echter ruwweg de indeling in handbewogen rolstoelen of elektrische.

Een recente innovatie is nu: een ‘gewone’ rolstoel voorzien van wielen met een elektronische hulpmotor.

Daarmee is een perfecte tussenvorm gecreëerd voor mensen met minder kracht in hun armen, die echter géén volledig elektrische rolstoel nodig hebben.

Een handbewogen rolstoel is compacter, beter geschikt voor kleine ruimte’s, en makkelijker mee te nemen in een auto. Door de gewone rolstoel van wielen met hulpmotor te voorzien, zijn soms andere aanpassingen niet nodig, zoals aan de woning of de auto.

Maar het belangrijkste: overbelasting van spieren en gewrichten bij mensen met bepaalde aandoeningen wordt voorkomen. Men blijft evengoed bewegen maar met minder inspanning en zonder overbelasting.

Een voorbeeld uit de praktijk geeft Kees de Jager, die samen met zijn zoon William dit filmpje over de Alber e-Motion maakte.

‘Door een chronische ziekte ben ik ernstig gehandicapt aan mijn gewrichten en spieren geraakt. De laatste jaren werd het vooral buiten moeilijker om zelf te rijden met mijn handbewogen Quickie. Ik had vaker behandeling nodig voor mijn gewrichten, dus minder mogelijkheid om te participeren en hogere medische kosten.

Ik zocht een oplossing, en vond die in de Alber e-Motion bij Invacare.

Samen met mijn ergotherapeut heb ik een goed onderbouwde aanvraag bij de WMO ingediend, en die werd toegewezen. Ik rijd nu een paar maanden met deze wielen, en het bevalt uitstekend. Ik heb minder medische behandelingen nodig gehad. Mijn mobiliteit is vergroot, ook voor mijn freelancewerk. Vroeger moest ik vrijwel voor de deur parkeren, en dat lukt in een stad haast nooit. Nu rijd ik fluitend en snel van parkeerplaats tot bestemming.

Mijn armen blijven evengoed in beweging, maar met een verantwoorde, lichte inspanning.’

Invacare is leverancier van de Alber e-Motion.
Invacare verzorgt gratis Alber passingen.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Yvonne van der Horst
    26.01.2015 - 20:58 uur | Yvonne van der Horst

    beste Support Team,
    Sinds juli 2013 ben ik al in het gelukkige bezit van een Quickie Neon met Alber e-motion wielen! Ik ben hier super blij mee! Voor mij is er een wereld van vrijheid open gegaan! Binnenhuis gebruik ik de wielen in ondersteuningsstand 1 en buiten in stand 2! Hierdoor kan ik weer zelfstandig binnenshuis mij bewegen en buitenshuis ons hondje uitlaten, naar de apotheek een boodschap doen. Als ik samen met mijn man aan de wandel ben loopt hij gezellig naast mij ipv achter mij! Echt een enorme aanrader!

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk