Hippe mode voor de zittende mens

05.03.2015 | Algemeen nieuws | 6721 keer bekeken

Ondanks dat er steeds meer aandacht voor is, is kleding kopen vaak nog een ramp voor iemand die het grootste deel van zijn tijd in een rolstoel doorbrengt. Eigenlijk zit een broek of een rok die ontworpen is voor een 'lopend mens' nooit echt lekker. Diverse jonge ontwerpers hebben zich nu tot doel gesteld hippe mode voor de zittende mens te maken die ook nog prettig zit!

Rolstoelkleding

Een voorbeeld van een dergelijk initiatief komt van zakenvrouw Marije van der Windt. Zij miste in het Nederlandse modelandschap een specifieke op maat gemaakte modelijn voor rolstoelers en startte met het ontwerpen van rolstoelkleding. Meestal zijn kledingstukken voor mensen met een lichamelijke beperking niet speciaal voor hen ontworpen, maar zijn het aangepaste modellen. Een aangepast kledingstuk is volgens Van der Windt vooral functioneel en zelden leuk om te zien. Vandaar dat zij werkt aan een confectielijn voor de 'zittende mens' onder de naam A Body Issue.

Fashion on wheels

Nationale Vereniging de Zonnebloem is eveneens al langere tijd bezig met het thema mode voor rolstoelers. Met het project Fashion on wheels dat vorig jaar werd opgezet, wil men modestudenten prikkelen om betaalbare, modieuze kleding voor rolstoelers te ontwerpen. En daar zijn al behoorlijk wat mooie resultaten mee geboekt. Jonge, enthousiaste ontwerpers maken passende en leuke mode die met recht 'rolstoeltoegankelijk' is.

Comfortabel is anders

Dat er tot op heden nauwelijks modieuze en prettig draagbare aangepaste rolstoelkleding is, kan iedere rolstoeler bevestigen. Jasjes die te krap of juist te wijd zitten, bloesjes die tussen de spaken terecht komen of rokken die te kort of juist weer te lang zijn. De zittende mens die kiest voor een hippe spijkerbroek, neemt het getrek en gesjor aan de achterkant vaak op de koop toe, maar comfortabel is anders. En een spijkerbroek die wel goed past, is doorgaans niet van het trendy soort. Het is dus inderdaad de hoogste tijd dat daar iets mee gebeurt!

Vrouwelijke mode voor een zittend bestaan

Pasmodel en ervaringsdeskundige Jannie Kloppenburg is in elk geval erg verheugd over alle aandacht die er momenteel is voor mode voor de zittende mens. Gewoon een boetiek of een grotere kledingwinkel binnengaan en iets uit het rek pakken werkt voor gehandicapten niet. Jannie vindt het echter belangrijk om kleding te dragen die niet alleen goed zit, maar er ook fashionable uitziet. Haar ervaring is dat kleding die comfortabel zit, niet erg vrouwelijk is. Bovendien hangt er aan aangepaste kleding vaak ook nog een hoog prijskaartje.

De volgende stap

De modelijnen die op dit moment door diverse ontwerpers ontwikkeld worden, gaan vooralsnog via internet in de verkoop. Er wordt hard gewerkt aan basisstukken die iedere rolstoeler in zijn of haar kast zou moeten hebben: de perfecte jeans, het vrouwelijke jurkje, een goed zittend jasje of colbertje. Maar er wordt ook al verder gekeken. Zo droomt Van der Windt al van de volgende stap in de vorm van een samenwerkingsverband met bekende ontwerpers. Maar dat is nog toekomstmuziek...

Bron: omroep Gelderland en Fashion on wheels

Aangepaste kleding - mode - modeshow - fashion on wheels - rolstoelkleding
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (12)

Reageren
 • Sanny Klingler-Saelaar
  29.05.2015 - 17:53 uur | Sanny Klingler-Saelaar

  Waar is de site te vinden van kleding die er al is??

 • jan van de Beek
  09.03.2015 - 08:41 uur | jan van de Beek

  kijk eens bij ons op de site : www.zorgwinkelvoorthuizen.nl

 • I. Kramer
  08.03.2015 - 07:41 uur | I. Kramer

  Geweldig ! Voor mijn 19 jarige zoon zouden goed zittende (hippe !) stretch spijkerbroeken de uitkomst zijn. Wanneer komt dit op de markt?

 • Mirjam de Jonge
  07.03.2015 - 10:12 uur | Mirjam de Jonge

  Dit was nou iets leuks voor het programma door het oog van de naald. Geen standaard modellen maar gewoon lekker anders en lekker gek! Ik heb gelukkig een lieve vriendin die binnenkort voor mij een broek gaat tekenen zodat ik de juiste pasvorm heb met wat voor mij goed zit. En dan naaien we hem samen in elkaar.

 • Ans Schoppema
  06.03.2015 - 19:08 uur | Ans Schoppema

  Kijk ook eens bij Wi-Care.nl Daar kan men al JAREN terecht voor mooie, modieuze kleding op maat, de stof en kleur kunt u zelf uitkiezen. Ik draag al ruim 12 jaar kleding van dit bedrijf!

 • Maureen Hulsman
  06.03.2015 - 16:05 uur | Maureen Hulsman

  Eindelijk! Broeken die aan de achterkant veel te laag zijn is een groot probleem.
  Wanneer en waar te koop?

 • Cor van Lievenoogen
  06.03.2015 - 03:59 uur | Cor van Lievenoogen

  Mijn vrouw heeft een progressieve spierziekte. Haar leven bestaat voor een groot deel uit inleveren , o.a. ook haar vrouwelijkheid c.q. uiterlijk. Leuke kleding is dus extra belangrijk, maar het moet wel functioneel zijn.

 • L Kooistra
  05.03.2015 - 18:40 uur | L Kooistra

  Het zou heerlijk zijn .Ik zit met een zoon die niet mag staan en zit in rolstoel ,het zou heerlijk zijn als er ook broeken zouden zijn met zijritsen boven in de broek .Hij hoeft bij de toilet niet uit de stoel dan.Maar vlotte broeken zijn er niet ja hockeybroeken maar je wilt toch ook voor een feestje wel eens wat moois.Wie heeft er voor mij een mooi idee?

 • Karin Lijbers
  05.03.2015 - 17:15 uur | Karin Lijbers

  Ik ben blij met deze actie en kijk uit naar draagbare maar ook moderne kleding voor rolstoelgebonden mensen. Hoop wel dat de kleding betaalbaar blijft.
  De meeste kleding die tot nu toe op de markt wordt gebracht is niet betaalbaar.

 • J Drenth
  05.03.2015 - 15:12 uur | J Drenth

  L.S., Eindelijk! een geweldig initiatief!.
  Is er al een website waar ik terecht kan en zo niet wanneer wordt dit verwacht?
  Vooral truien, (winter)jassen e.d. geven draagproblemen.
  Kort vind je weinig en is koud op de rug, langer geeft een akelige dikke prop en/of dikke rimpels aan de voorkant waardoor het nooit mooi zit en er geen figuur over blijft.
  Ik kijk uit naar wat beter passende kleding vooral als de prijs redelijk is.
  M.vr.gr.
  J. Drenth

 • co Kion e/v Koster
  05.03.2015 - 14:27 uur | co Kion e/v Koster

  Lijkt me een geweldig plan vooral jassen die zitten eigenlijk nooit goed of zijn wel te warm

 • Mirjam Alberts
  05.03.2015 - 11:07 uur | Mirjam Alberts

  Wat mij opvalt slanke modellen. Niet alle mensen met een beperking zijn zo zoals om schreven met dunne benen enzovoorts. Zijn ook gewoon mensen bij met een maatje meer. Plus ik hoop dat het betaalbaar is... en niet zoals bij veel dingen dubbel zo duur.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk