Nieuws

Hippe mode voor de zittende mens

5 maart 2015, Supportbeurs

Ondanks dat er steeds meer aandacht voor is, is kleding
kopen vaak nog een ramp voor iemand die het grootste deel van zijn tijd in een
rolstoel doorbrengt. Eigenlijk zit een broek of een rok die ontworpen is voor
een ‘lopend mens’ nooit echt lekker. Diverse jonge ontwerpers hebben zich nu
tot doel gesteld hippe mode voor de zittende mens te maken die ook nog prettig zit!

Rolstoelkleding

Een voorbeeld van een dergelijk initiatief komt van zakenvrouw Marije van der Windt. Zij miste in het Nederlandse modelandschap een specifieke op maat gemaakte modelijn voor rolstoelers en startte met het ontwerpen van rolstoelkleding. Meestal zijn kledingstukken voor mensen met een lichamelijke beperking niet speciaal voor hen ontworpen, maar zijn het aangepaste modellen. Een aangepast kledingstuk is volgens Van der Windt vooral functioneel en zelden leuk om te zien. Vandaar dat zij werkt aan een confectielijn voor de ‘zittende mens’ onder de naam A Body Issue.

Fashion on wheels

Nationale Vereniging de Zonnebloem is eveneens al langere tijd bezig met het thema mode voor rolstoelers. Met het project Fashion on wheels dat vorig jaar werd opgezet, wil men modestudenten prikkelen om betaalbare, modieuze kleding voor rolstoelers te ontwerpen. En daar zijn al behoorlijk wat mooie resultaten mee geboekt. Jonge, enthousiaste ontwerpers maken passende en leuke mode die met recht ‘rolstoeltoegankelijk’ is.

Comfortabel is anders

Dat er tot op heden nauwelijks modieuze en prettig draagbare aangepaste rolstoelkleding is, kan iedere rolstoeler bevestigen. Jasjes die te krap of juist te wijd zitten, bloesjes die tussen de spaken terecht komen of rokken die te kort of juist weer te lang zijn. De zittende mens die kiest voor een hippe spijkerbroek, neemt het getrek en gesjor aan de achterkant vaak op de koop toe, maar comfortabel is anders. En een spijkerbroek die wel goed past, is doorgaans niet van het trendy soort. Het is dus inderdaad de hoogste tijd dat daar iets mee gebeurt!

Vrouwelijke mode voor een zittend bestaan

Pasmodel en ervaringsdeskundige Jannie Kloppenburg is in elk geval erg verheugd over alle aandacht die er momenteel is voor mode voor de zittende mens. Gewoon een boetiek of een grotere kledingwinkel binnengaan en iets uit het rek pakken werkt voor gehandicapten niet. Jannie vindt het echter belangrijk om kleding te dragen die niet alleen goed zit, maar er ook fashionable uitziet. Haar ervaring is dat kleding die comfortabel zit, niet erg vrouwelijk is. Bovendien hangt er aan aangepaste kleding vaak ook nog een hoog prijskaartje.

De volgende stap

De modelijnen die op dit moment door diverse ontwerpers ontwikkeld worden, gaan vooralsnog via internet in de verkoop. Er wordt hard gewerkt aan basisstukken die iedere rolstoeler in zijn of haar kast zou moeten hebben: de perfecte jeans, het vrouwelijke jurkje, een goed zittend jasje of colbertje. Maar er wordt ook al verder gekeken. Zo droomt Van der Windt al van de volgende stap in de vorm van een samenwerkingsverband met bekende ontwerpers. Maar dat is nog toekomstmuziek…

Bron: omroep Gelderland en Fashion on wheels

Aangepaste kleding – mode – modeshow – fashion on wheels – rolstoelkleding

Ook interessant