Hoe beïnvloedt niet-gecontracteerde zorg ons zorgstelsel?

18.01.2018 | Algemeen nieuws | 1366 keer bekeken
Hoe beïnvloedt niet-gecontracteerde zorg ons zorgstelsel?

Het komt steeds vaker voor: zorgaanbieders die werken zonder dat zij een contract hebben met zorgverzekeraars. Emeritus hoogleraar sociale ziektekostenverzekering Wynand van de Ven maakt zich zorgen. Volgens hem legt deze niet-gecontracteerde zorg een tijdbom onder ons zorgstelsel.

Het hinderpaalcriterium 

Ons zorgstelsel is gebaseerd op contracten tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Zij maken samen afspraken over onder meer prijs en kwaliteit. Als beide partijen geen overeenkomst vinden, dan komt er geen contract. Toch is het voor zorgvragers dan nog steeds mogelijk om vergoede zorg af te nemen bij die aanbieders. Dat komt door het zogenaamde hinderpaalcriterium.

Het hinderpaalcriterium schrijft voor dat mensen van hun zorgverzekering geen hinderpaal mogen ondervinden om naar niet-gecontracteerde zorgaanbieders te gaan. Dat betekent dat verzekeraars alsnog een groot gedeelte van de rekening moeten betalen, ook al betreft het aanbieders zonder contract. Meestal gaat het om 75 tot 80 procent van het totaalbedrag.

Onaantrekkelijke contracten

Vanwege het hinderpaalcriterium is het volgens hoogleraar Van de Ven voor zorgaanbieders steeds onaantrekkelijker om een contract af te sluiten met zorgverzekeraars. Want waarom zouden zij moeilijke onderhandelingen voeren met de verzekeraars, als ze zonder contract zelf hun prijzen en werkwijzen kunnen bepalen? En hun zorg wordt toch nog vrijwel geheel vergoed.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat in de afgelopen jaren het aantal niet-gecontracteerde aanbieders explosief is gegroeid. Vooral binnen de fysiotherapie en wijkverpleging komen ze veel voor. Zo heeft Zilveren Kruis in april 2017 aan de bel getrokken vanwege fors gestegen indicaties en omzetten binnen de wijkzorg. Dat is natuurlijk opmerkelijk.

Goed functionerend zorgstelsel

Hoogleraar Van de Ven vindt dat er snel een oplossing moet komen voor de grote gevolgen rondom het hinderpaalcriterium. Zo verliezen zorgverzekeraars, maar zeker ook zorgvragers, hun grip op de kwaliteit en kosten van de zorg. Bovendien vreest Van de Ven allerlei rechtszaken in de toekomst. Want wanneer is iets voor iemand een hinderpaal en wanneer niet?

Maar waar de hoogleraar zich vooral zorgen over maakt, is het feit dat niet-gecontracteerde zorgaanbieders het goed functioneren van het Nederlandse zorgstelsel in de weg staan. Vanwege de hoge minimumvergoeding voor hun diensten hinderen zij verzekeraars namelijk in het inkopen van zorg.

Verzekeraars vrij in vergoeding

Hij pleit voor een criterium dat het juist moeilijker maakt om naar aanbieders zonder contract te gaan. Verzekeraars moeten daarbij vrij zijn om geen of een lage vergoeding te geven voor die zorg. Volgens de hoogleraar lukt het alleen zo om zorgverzekeraars te helpen ‘die nu nog vrijwel machteloos staan tegenover kosten- en winstopdrijvende niet-gecontracteerde zorgaanbieders.’   


Vind jij niet-gecontracteerde zorg goed of slecht voor ons zorgstelsel?

Bronnen: Skipr, Handicapnieuws.net, Zorgvisie.


Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
  • andre christiaans
    25.01.2018 - 19:34 uur | andre christiaans

    niet gecontracteerde zorg geeft mensen met een pgb juist vrijheid om persoonlijke verzorging in te kopen, die de verzekeraar niet kan leveren. en om de zorgverlener behoorlijk te betalen. als de zorgverzekeraars de zorgveleners minder uitknijpen, dan komen overeenkomsten makkelijker tot stand en neemt de niet gecontracteerde zorg vanzelf af. niet gecontracteerde zorg is voor de verzekerde altijd duurder, dus daar kies je niet voor als het niet nodig is.

  • Ineke Hartman
    25.01.2018 - 15:04 uur | Ineke Hartman

    Hoewel ik de strekking van dit verhaal begrijp is de conclusie helaas niet juist. Met name het volgende is niet juist: Zo verliezen zorgverzekeraars, maar zeker ook zorgvragers, hun grip op de kwaliteit en kosten van de zorg. Als fysiotherapeut weet ik dat de kwaliteit van therapeuten zonder contract eerder kwalitatief beter is dan die van therapeuten met contract. Door de contracteisen is een fysio (te) veel tijd kwijt aan administratieve eisen, en deze hebben nauwelijks verband met de kwaliteit van de behandeling. Het gaat er alleen om alles volgens bepaalde eisen in het dossier te zetten. Hier kan ook makkelijk mee gesjoemeld worden, men kan het mooier formuleren dan wat men daadwerkelijk in de behandeling doet. Contractvrij betekent meer tijd voor de patiënt doordat er minder administratieve handelingen nodig zijn.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk