Hoe bij rolstoel buitendeur de afwatering en tochtprobleem goed reguleren?

Hoe kunnen we bij de rolstoel buitendeur de afwatering en het tochtprobleem goed reguleren?
Antwoord door Ir. Johan Grootveld – Architect en adviseur voor woningaanpassingen:
Buitendeuren moeten zoveel mogelijk drempelvrij zijn. Niet alleen voor rolstoelen, maar ook voor alle andere hulpmiddelen op wielen.
Het Bouwbesluit staat een sponning in de onderdorpel van 20 mm toe, wat voor rolstoelen voldoet. Voor rollators, tilliften en andere toestellen met kleine wielen is dit meestal net iets te veel/te hoog. Zo vlak mogelijke dorpels zijn voor die situaties van het grootste belang. Echter, de sponning in een onderdorpel heeft als doel om tocht en inwatering bij regen of sneeuw te voorkomen.
Wanneer deze sponning vervalt om de dorpel zo vlak mogelijk te krijgen, dient een alternatieve voorziening getroffen te worden om regen, tocht en sneeuw buiten te houden. De meest gangbare (en effectieve) oplossing is om aan de buitenzijde een lijngoot met rolstoel overrijdbaar rooster aan te brengen, het liefst direct afwaterend op de riolering. Dit voldoet om nattigheid buiten de deur te houden.
Voor bescherming tegen tocht kan nog een extra “uitval-tochtprofiel” onderaan de deur worden aangebracht. Dit is een voorziening, waar bij het sluiten van de deur een rubber of (paarden)haren profieltje uitkomt, die de spleet onder de deur afsluit.
Verstandig is om aansluitend aan de deurgoot, buiten een vlak, horizontaal stukje straatwerk te maken van minimaal 1 x 1 meter, in verband met het kunnen opstellen van een rolstoel vóór de deur, zonder kans dat deze wegrijdt bij het even zoeken naar de huissleutel bijvoorbeeld. Vanaf dit horizontale stukje wordt dan vervolgens verder “op afschot” bestraat naar het omliggende, bestaande straatwerk.