Hoe neem ik straks de baby mee?

23.02.2016 | Columns | 4175 keer bekeken
Hoe neem ik straks de baby mee?

Tsja, als je geboren bent zonder handen is het natuurlijk wel even nadenken over hoe je de baby straks na de geboorte gaat verplaatsen… Gelukkig duurt een zwangerschap negen maanden en dus hebben we alle tijd om ons voor te bereiden.

De eerste uitdaging is: Hoe kan ik de baby optillen en veilig dicht bij me dragen om lekker te knuffelen, te keutelen en met hem of haar door het huis te schuifelen? Van een vriendin kreeg ik een draagdoek, die zij voor haar twee dochters had gebruikt. Deze kun je van tevoren op je lichaam instellen en ik kan, in tegenstelling tot veel andere draagdoeken, de baby er al op de grond (mijn leefruimte) inleggen. Maar dan heb ik de band van de doek nodig over mijn armen en de volgende stap is: de band over mijn hoofd liften.

Hulphond Santi is reuze nieuwsgierig en ik besluit dan ook een extra lapje aan de band te maken, zodat zij deze in haar mond kan nemen. Binnen no time leer ik haar de band op mijn armen aan te geven, om deze daarna over mijn hoofd te liften. We oefenen met verschillende babypoppen, waarbij de laatste een realistisch gewicht heeft. Op deze manier kan ik de baby ook zelf in en uit bed liften.

Overigens hebben mijn vader en Tinus deurtjes in het ledikant gemaakt. Het is te gek dat dit allemaal zo lukt, want ook al zou ik Fokus kunnen oproepen om me te assisteren, ik wil het liefst zoveel mogelijk zelf doen met behulp van de honden.

Het andere dingetje is: hoe neem ik de baby mee naar buiten voor een boodschap en om de honden uit te laten? Een van de freelancers van Support Magazine heeft een zoontje van twee en we hadden het hier over. ‘Ik heb nog een beugel voor op de rolstoel om de maxi cosi op te bevestigen’, zei hij, ‘die mag je zo overnemen.’ Met deze beugel en maxi cosi gaan we naar Mobiel prototypebouw. Het bedrijf is gevestigd in het dorp waar ik ben opgegroeid en ze hadden ons al aangeboden te willen meedenken. Het is te gek om met een team van handige mensen, waaronder ook mijn vader en Tinus, te kijken hoe we a. de maxi cosi veilig op de rolstoel kunnen bevestigen en b. hoe we deze vanaf de grond op zithoogte kunnen krijgen.

Om zelf op de zitting van de rolstoel te komen maak ik gebruik van een liftje. Deze gebruiken we om de maxi cosi met een draaischarnier aan te bevestigen. Hierdoor komt de maxi cosi helemaal op de grond, zodat ik de baby er zelf in kan leggen en de riempjes vast kan maken. Vervolgens ga ik op mijn liftje zitten en kan ik samen met de baby omhoog. Wanneer ik op de zitting zit, kan Santi de maxi cosi naar me toe draaien en zijn we klaar voor vertrek!

Voorbereid zijn we, maar nu eerst nog een voorspoedige bevalling!

Bekijk & lees alle columns door Monique Wijnen (hoofdredacteur Support Magazine)

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • Michaela Tesselaar
  07.03.2016 - 15:26 uur | Michaela Tesselaar

  Hoi Monique, ik vroeg me af of er op de supportbeurs ook standhouders komen die aandacht hebben voor het verzorgen van je baby als je als ouder een fysieke beperking hebt. Weet jij daar meer van?

 • Chantal Van Birgelen
  04.03.2016 - 00:20 uur | Chantal Van Birgelen

  Respect Monique! Ongelooflijk dat jij ook in deze levensfase je weg weet te vinden. Niets gaat vanzelf maar jij zoekt voor alles een praktische oplossing. Mooi om te zien! Geniet van je zwangerschap en hopelijk mag alles goed verlopen.

 • mevr Haverkamp-Zwart
  03.03.2016 - 11:37 uur | mevr Haverkamp-Zwart

  goh zeg wat zal dat jou een energie kosten allemaal maar wel voldoening geven als iets lukt wat je zlf kunt doen,ik heb bewondering voor je.Ik hou wel van dat doorzetten en zelf proberen ik ben zelf ook gehandicapt en wil graag zoveel mogelijk zelf doen.Sterkte met de bevalling en het bedenken van oplossingen.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk