Hoe werkt het grijs kenteken?

10.10.2016 | Algemeen nieuws | 2362 keer bekeken
Hoe werkt het grijs kenteken?

Als mindervalide kun je een grijs kenteken voor je auto aanvragen. Fijn, want dat kan je veel geld besparen. Maar wat is dat kenteken eigenlijk? Wie komt ervoor in aanmerking? En hoe gaat dat aanvragen precies? SupportBeurs.nl beantwoordt vier vragen over het grijze kenteken.

Wat is het grijs kenteken precies?

Er zijn voertuigen in Nederland waarvan de eigenaar belastingvoordeel heeft. Die voertuigen zijn meestal bestelwagens. Zij hebben vaak een zogenaamd ‘grijs’ kenteken. Die benaming is wellicht wat vreemd, want je herkent zo’n kenteken niet aan zijn kleur. Een grijs kenteken is namelijk helemaal niet grijs; ze zijn altijd blauw of geel van kleur. Hoe herken je een grijze kentekens dan wel? Aan hun eerste letter; dat is altijd een B of een V.

Wie mogen met een grijs kenteken rijden en waarom is dat zo?

Het grijs kenteken is bedoeld voor personen die ondernemer of mindervalide zijn. Die groepen hebben bij de Belastingdienst namelijk recht op een aantal aparte financiële voordelen. Zo krijg je met een grijs kenteken belastingvoordeel. Je hoeft bijvoorbeeld geen belasting te betalen als je een auto koopt (zogenaamde ‘BPM-belasting’). Daarnaast betaal je minder wegenbelasting, want voor bestelauto’s hanteert de Belastingdienst een speciaal belastingtarief.

Wanneer kom je in aanmerking voor een grijs kenteken?

Het grijs kenteken is er alleen voor (aangepaste) bestelauto’s. Voor invalide personen geldt dat je moet beschikken over een scootmobiel of niet-inklapbare rolstoel. Bovendien moet via een medische verklaring of de Wet Voorziening Gehandicapten (Wvg) beschikking worden aangetoond dat je ook daadwerkelijk een aangepaste auto nodig hebt in je dagelijks leven. De auto mag uitsluitend worden gebruikt voor het vervoer van een mindervalide persoon.

Hoe vraag je een grijs kenteken aan?

Je kunt als mindervalide gebruik maken van de regels rondom het grijze kenteken door een verzoek in te dienen bij de Belastingdienst. De aanvrager van het verzoek hoeft niet de invalide persoon zelf te zijn; indien hij of zij niet kan/mag autorijden, mag ook de eigenaar van de auto het verzoek indienen. De regeling voor de wegenbelasting moet je apart aanvragen. Ook dat kan via de Belastingdienst.

Heb jij een grijs kenteken op je auto? Zo ja, heb je tips? Laat het weten in een reactie!

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • Hanneke Kool
  20.10.2016 - 11:53 uur | Hanneke Kool

  Ook de betaalde BPM kan teruggevraagd worden. Dat scheelt bij aanschaf op een nieuwe zeker enkele duizenden euro's.

 • Rowin Kolkman
  20.10.2016 - 11:39 uur | Rowin Kolkman

  Let op : deze regeling geldt alleen voor BESTELauto's. Veel busjes vallen tegenwoordig vreemd genoeg onder stationauto (zoals Mercedes Vito) en vallen dus NIET onder deze regeling.

  Let er verder ook op, dat er vaak ook een ontheffing tussenschot aangevraagd moet worden.bij de RDW. Dit zal echter vaak al gebeuren als het voertuig aangepast wordt voor rolstoelvervoer.

 • Adeline Fritzsche
  20.10.2016 - 11:16 uur | Adeline Fritzsche

  Dat de auto met grijs kenteken alleen gebruikt mag worden voor vervoer van de gehandicapte is onzin. Ook huisgenoten mogen de auto gebruiken, ook zonder dat de gehandicapte erin zit. Dat zou ook een beetje raar zijn als dat wel zo was. Stel voor: een gezin met 1 gehandicapte. Dat gezin zou dus óf twee auto's moeten hebben (1 extra voor als de gehandicapte niet meegaat en er dus niet met grijs kenteken gereden zou mogen worden) of de gehandicapte moet altijd mee.

  Belastingen, leuker kunnen we het niet maken!