Hoge eigen bijdrage

‘Is er iets te doen aan die hoge eigen bijdrage van de gemeente?’ Deze vraag stelt Tim aan mij. Tim zorgt voor zijn vrouw Miranda. Miranda heeft een ongeluk gehad, waarbij zij een dwarslaesie heeft opgelopen. Haar benen zijn verlamd geraakt en daarnaast is ze snel moe, vergeetachtig en niet in staat om goed voor zichzelf te zorgen. De zorg voor Miranda is goed geregeld. Tim werkt parttime, op de dagen dat hij werkt gaat Miranda naar de dagopvang.

Twijfel over hoogte eigen bijdrage

De dagopvang wordt gefinancierd door de gemeente. Daar moeten zij een eigen bijdrage voor betalen. Sinds de gemeente een zorgtaak heeft gekregen, vanaf 2015, is deze eigen bijdrage een stuk hoger geworden. Tim en Miranda betalen iedere maand zo’n € 800,- voor 3 dagen dagopvang per week. Miranda ontvangt een WIA-uitkering en Tim heeft een parttime salaris. Naast de eigen bijdrage hebben ze nog meer zorgkosten, onder andere voor  hulpmiddelen. Ook hebben ze een eigen huis, wat de nodige kosten met zich mee brengt. Iedere maand kunnen ze net aan rondkomen. Met name die hoge eigen bijdrage is een grote financiële last. Tim twijfelt of het wel klopt dat ze zo’n hoge eigen bijdrage moeten betalen. Hij nam contact op met mij om zijn twijfels te bespreken.

Gemeentelijke vrijheid

Mijn eerste reactie op de vraag van Tim: ‘Nee, in principe niet’. Er bestaat geen regeling waardoor de hoge eigen bijdrage lager kan worden. Deze is nou eenmaal inkomensafhankelijk en een gemeente heeft veel vrijheid om te bepalen hoe hoog deze bijdrage is. Wel kan het werken om een klacht in te dienen bij de gemeente. Zo heeft gemeente Houten bijvoorbeeld de eigen bijdrage voor begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf verlaagd, nadat bleek dat mensen er door in de financiële problemen kwamen. Ik heb Tim dan ook aangeraden om het probleem aan te kaarten bij de wethouder van zijn gemeente. Hij is niet de enige die tegen dit probleem aanloopt. Hopelijk zullen meer gemeenten het voorbeeld van gemeente Houten volgen.

Signalen

Bij de Mezzo Mantelzorglijn komen meer klachten binnen over de hoge eigen bijdrage. Mezzo neemt deze signalen serieus en gebruiken dit in onze lobby en overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten. 


Heeft u een vraag of wilt u uw eigen ervaring delen met de Mezzo Mantelzorglijn? Wij zijn bereikbaar via mantelzorglijn@mezzo.nl of telefoonnummer 0900-20 20 496, iedere werkdag van 09:00 uur tot 16:00 uur (10 ct/pm).

Bekijk & lees ook de overige artikelen door Mezzo op SupportBeurs.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • 01.09.2016 - 09:46 uur | Joze Ses

  Wij wensen dat MEZZO het lukt om wat meer op een menswaardige manier met elkaar om te kunnen gaan en dat niet alles naar geld moet ruiken. Eigenbijdrage hier en eigenbijdrage zo, voor hulp en aanpassingen voor zorg. Wij worden aan alle kanten gestraft omdat zij ziek zijn. Er mag geen misbruik van gemaakt worden, dan die maar straffen. Het is schandalig dat je over de rug van de echte chronisch zieken misbruik zou maken. De personen zelf zien door de bomen het bos niet meer. En leven hele dagen in stress , hoe krijg ik het betaald terwijl ze en hun gezin ik ook nog leven moeten. Ik heb met ze te doen. Alles wordt je afgepakt, en zeggen nu SORRY.

 • mantelzorglijn Mezzo
  01.09.2016 - 09:37 uur | mantelzorglijn Mezzo

  Mezzo vindt als we willen dat we meer voor elkaar gaan zorgen dat ook mogelijk moet worden maken. Wij zetten ons daarvoor in bij zowel landelijke als gemeentelijke overheden.

 • jos Kelderman
  29.08.2016 - 10:33 uur | jos Kelderman

  Dit is toch niet meer normaal, dat iedere gemeente zomaar kan zeggen wat de eigenbijdrage is, absurd. Ik maak mij hier ook zo boos over. Die mensen hebben altijd gewerkt en belasting betaald. Nu ze erg genoeg hulp nodig hebben moete ook nog een hoge eigenbijdrage betalen. Kijk eens wat zo een gezin wordt ontwricht door een ongeluk of ziekte. Zij kan niet meer werken wat ze met plezier deed, minder inkomen, huisaanpassingen grotendeel zelf moeten betalen, hulpmiddelen zelf betalen, auto aanpassing zelf betalen, ziekenhuis opname en specialisten bezoek kosten veel geld. Nergens wordt rekening mee gehouden. Sparen voor nieuwe wasmachine of auto kan niet meer, uitjes wat voor iemand heel belangrijk is kan niet meer. Wat worden deze mensen toch gestraft, zwaarder dan iemand die een moord pleegt. Zo drijven ze de mensen uit elkaar. Het wordt tijd dat hier iets aan gedaan wordt. En dat het landelijk geregeld gaat worden. Wat bij betalen kan, maar toch niet zulke hoge bedragen. Schandalig.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk