Hulpmiddelen binnenkort verplicht mee in reguliere taxi?

19.02.2015 | Algemeen nieuws | 2731 keer bekeken

Staatssecretaris van Openbaar Vervoer, Mansveld, wil het Besluit Personenvervoer 2000 (ook wel 'Taxi-wet' genoemd) aanpassen, zodat taxichauffeurs hulpmiddelen als een hulphond, rollator of zuurstofflessen verplicht moeten meenemen in hun taxi.

Mobiliteit is belangrijk voor zelfstandigheid

Centraal in de veranderingen in de zorg staat 'zelfredzaamheid'. Mensen met een ziekte, beperking en ouderen moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, werken en leven. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO 2015) moet ervoor zorgen dat iedereen zoveel mogelijk zelfstandig mee doet aan de maatschappij.
Een goede mobiliteit is een belangrijke pijler voor een zo zelfstandig mogelijk leven. Voor mensen met een beperking zijn de 'gewone' vormen van mobiliteit, zoals een auto of het openbaar vervoer, niet altijd goed toegankelijk.
Groepsvervoer binnen de regio, openbaar vervoer en taxidiensten op afroep buiten de regio met Valys, NS-assistentie bij het in- en uitstappen van treinen en een OV-begeleiderskaart zijn voorzieningen, die het mensen met een beperking (meer) mogelijk maken om zelfstandig van A naar B te reizen.

Waarom is deze wettelijke aanpassing van de Taxi-wet nodig?

Regiotaxi's, Valys, ziekenhuisvervoer en bijvoorbeeld leerlingenvervoer zijn mobiliteitsvoorzieningen die 'op afroep' beschikbaar zijn. Met andere woorden: u moet van tevoren een afspraak maken en geeft daarbij aan of u hulpmiddelen meeneemt. Bij deze vormen van vervoer is de chauffeur verplicht om u en uw hulpmiddel mee te nemen.

Maar wat als u plotseling op straat een taxi wilt nemen? Of dat u op het station bent aangekomen in een onbekende stad en u met een 'gewone' taxi naar uw eindbestemming wilt reizen? In deze gevallen is het belangrijk dat u dan ook kunt stappen. Het is echter niet vanzelfsprekend dat uw hulphond of hulpmiddel ook mee mag! Sommige taxicentrales hebben in hun regels dat de chauffeur verplicht is om ook hulpmiddelen mee te nemen, maar dat is lang niet overal zo. Daarom wil Staatssecretaris Mansveld de Taxi-wet aanpassen, zodat een uniform beleid uitgestippeld wordt. Een stap voorwaarts naar inclusie en gelijkheid!

Nog enkele onduidelijkheden wegwerken

Het plan van Mansveld kan alvast op de goedkeuring van Ieder(in) en de Oogvereniging rekenen, maar beide organisaties vragen om nog enkele onduidelijkheden weg te nemen.
Zo is het belangrijk dat de hulpmiddelen goed omschreven worden. Nu wordt in de aanpassing ruimte voor 'interpretatie' geboden door te melden dat hulpmiddelen die 'te groot' zijn of die 'schade' aan de taxi veroorzaken, mogen worden geweigerd.
Ook vragen de organisaties dat er binnen een redelijke termijn een alternatief aangeboden moet worden, wanneer blijkt dat de taxichauffeur allergisch of fobisch is voor honden en op basis hiervan de dienstverlening mag weigeren.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (5)

Reageren
 • M.N Arents
  24.02.2015 - 14:32 uur | M.N Arents

  Zal mij benieuwen of dit goed gaat. Ik ben vaak geweigerd met mijn Hulphond, moeten ze niet, is vies, of vanwege allergie of hond is nat, (alsof je jas niet nat is vanwege de regen) of de haren van de hond, terwijl de hond van te voren geborsteld is. Als minder valide hebt je gewoon nergens meer recht op, alles moet je tegenwoordig aanvechten bij de rechter.

 • Richard de Groot
  20.02.2015 - 11:52 uur | Richard de Groot

  Waarom is deze wettelijke aanpassing van de Taxi-wet nodig? Nederland was/is toch TEGEN elke vorm van APARDHEIDS-wetgeving! Hier blijkt maar weer eens het tegenovergestelde. Het is dus toch niet vanzelfsprekend, dat minder validen met hulpmiddelen gelijk gesteld zijn aan validen. Taxi's vallen onder (weliswaar lux) openbaar vervoer, desalniettemin toch OPENBAAR. Taxibedrijven die minder validen met hulpmiddelen weigeren te vervoeren, dient Staatssecretaris Mansveld ofwel hun Taxivergunning in te trekken ofwel te verplichten naast hun Taxibordje op het dak een bordje te bevestigen NIET VOOR MINDER VALIDE. Dat schept duidelijkheid.

 • R. J. Korterink
  19.02.2015 - 11:30 uur | R. J. Korterink

  Mevr. Yuksel, U kunt bij uw zorgverzekeraar gewoon zitten ziekenvervoer aanvragen.. Valys heeft inderdaad de kromme regeling dat je 3 euro moet betalen voor reserveringen op de zelfde dag... Ik heb mijn broer dan ook gevraagd aan te geven wanneer hij bijvoorbeeld denkt te overlijden , want met Valys krijg je dan EERST te maken met 3 euro boete en vervolgens mag je niet voorin zitten omdat je geen indicatie hebt, dit met een Artrodese been ( ook wel stijf pootje genoemd)

  Valys... zielig maar wel mijn noodzakelijke vervoer

 • johanneke Kortenoever
  19.02.2015 - 11:15 uur | johanneke Kortenoever

  Aanvulling op het verzoek. Een vierwielfiets (opvouwbaar) maakt het voor mij mogelijk om in de natuur te fietsen. De fiets wordt als te groot beoordeeld, terwijl de fiets minder ruimte inneemt dan mijn scootmobiel. Gewoon het feit dat het een fiets is , maakt verschil. Een via de WMO verkregen driewielfiets mag wel, maar die krijg ik niet omdat mijn aandoening van progressieve aard is

 • INCI YUKSEL
  19.02.2015 - 11:06 uur | INCI YUKSEL

  ik ben een invalide vrouw en ga naar ziekenhuizen. volgens de regels van valys, moet je je afspraak 1 dagje van te voren maken; heen en terug. in het ziekenhuis als je een beetje laat ben en je wil je reservering wijzigen dan moet je 3 euro boete betalen! ik vind dit schandalig. voorheen was dat niet zo. zij brengen mij bijna nooit op tijd naar de bestemming. een keer ben ik de deur uitgewezen door longarts, omdat ik 4 minuten laat voor mijn afspraak was. ik moest opnieuw afspraak maken. wie is hier de slachtover? als zij laat zijn, vragen wij geen vermindering. wel dan moet je 1 uur gewacht te hebben. ze denken niet eens aan dat wij ook afspraken hebben met andere mensen o.a. artsen. ook al hebben ze de wet, toch hebben ze overal laks aan. wij hebben niets te zeggen als je klacht indient. zij hebben altijd gelijk, zonder pardon. waar blijf mijn rechten? ik ben nu eenmaal afhankelijk aan hen. ik pas me aan hun regels, maar zij nooit aan mijn situatie. ik hoop dat ze tenminste die boete van 3 euro niet meer toepassen.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk