Hulpmiddelen via WMO: hoe zit het met jouw eigen bijdrage?

22.02.2018 | Algemeen nieuws | 12010 keer bekeken
Hulpmiddelen via WMO: hoe zit het met jouw eigen bijdrage?

Kabinet Rutte III wil de stapeling van zorgkosten voorkomen voor mensen met een chronische aandoening of beperking. Eerder werd al bekend dat voor de Wmo vanaf 2019 een abonnementstarief ingevoerd wordt dat voor velen gunstig uitpakt.

Veel mensen weten binnen de huidige regeling, die op dit moment dus nog van toepassing is, niet of ze recht hebben op een vergoeding, of er een eigen bijdrage gevraagd wordt en zo ja, hoe hoog deze dan is. Daarom geven we graag een overzicht van de huidige algemene regels en feiten rond WMO vergoedingen en de eigen bijdrages. 

WMO-vrijheid van gemeenten

De gemeenten zijn vrij in het bepalen welke hulpmiddelen ze vergoeden, of ze hiervoor een eigen bijdrage vragen en zo ja, hoe hoog deze eigen bijdrage is. De eigen bijdrage kan binnen dezelfde gemeente ook nog eens per persoon verschillen. De gemeente mag bij het bepalen van de hoogte namelijk rekening houden met inkomen, gezinssituatie, leeftijd en vermogen. Het is niet de gemeente zelf die de eigen bijdrage int, maar het Centraal Administratiekantoor (CAK). 

Het bizarre is dat een gemeente niet over de inkomensgegevens van haar inwoners beschikt en de WMO-consulent daardoor tijdens het Keukentafelgesprek geen juiste indicatie kan/kon geven over de hoogte van de eigen bijdrage. Het CAK lanceerde eerder dit voorjaar wel een handige app *,  waarmee zowel de gemeente als jijzelf bij benadering de hoogte van jouw eigen bijdrage kan berekenen. Niet tot op de cent precies, maar in ieder geval heb je zo wel een indicatie wat je kunt verwachten. 

Feit: eigen bijdrage nooit hoger dan aanschafwaarde hulpmiddel…

Een belangrijke regel waaraan gemeenten zich moeten houden is dat de eigen bijdrage nooit hoger mag zijn dan de aanschafwaarde van het hulpmiddel. De eigen bijdrage wordt om de 4 weken door het CAK geïnd. De gemeente is vrij om te bepalen hoe lang je de eigen bijdrage voor jouw hulpmiddel dient te betalen. Maar de totale eigen bijdrage die je over die hele periode betaalt, mag dus nooit meer zijn dan het aankoopbedrag van het hulpmiddel zelf. Lees wel altijd goed de kleine lettertjes: soms worden onderhouds-, service- en verzekeringskosten ook in rekening gebracht.

… maar: soms is kopen voordeliger dan aanvragen via jouw gemeente

Dat er een maximum zit aan de eigen bijdrage die een gemeente mag berekenen, betekent wel dat de eigen bijdrage soms even hoog is als de aankoopwaarde. Besluit je zelf het hulpmiddel aan te schaffen, dan ben je ook echt de eigenaar en kun je het eventueel later tweedehands doorverkopen.

De gemeente kan hulpmiddelen vaak voordelig(er) inkopen dan jijzelf als particulier. Maar niets houdt je tegen om zelf rond te kijken of er een tweedehands hulpmiddel te koop is of om aantrekkelijke acties van leveranciers in de gaten te houden.
Vraag je een hulpmiddel aan via de gemeente, dan ben je beperkt in je keuze: de gemeente heeft contracten met een beperkt aantal leveranciers en bepaalt welk type hulpmiddel je krijgt. Koop je het zelf, dan is de keuze ook aan jou. Bijkomend voordeel als je zelf koopt, is dat je niet hoeft te wachten op de goedkeuring van je gemeente.
Tot slot zijn de kosten voor hulpmiddelen, evenals voor het onderhoud, verzekering of reparaties ervan soms aftrekbaar; de eigen bijdrage echter nooit.

Maximale periodebijdrage

Heb je naast dit hulpmiddel nog andere hulpmiddelen, zorg of ondersteuning nodig via de gemeente? Er bestaat een zogenaamde ‘maximale periodebijdrage’. Per periode van 4 weken betaal je nooit meer eigen bijdrage dan dit bedrag. In dat geval kan het juist weer wel voordelig zijn om een nieuw hulpmiddel aan te vragen via je gemeente.
Let wel op: stel dat je inkomen stijgt, dan kan jouw eigen bijdrage daardoor ook hoger uitvallen. En als je na verloop van tijd minder zorg nodig hebt, kan de maximale periodebijdrage vervallen, waardoor je relatief juist weer meer betaalt.

* de app (beschikbaar voor IOS en Android smartphone en tablets) is te downloaden via onderstaande links:

Overzicht alle artikelen over Wmo op SupportBeurs.nl > 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (11)

Reageren
 • Rens L.
  27.02.2018 - 14:33 uur | Rens L.

  Er staat:
  "eigen bijdrage nooit hoger dan aanschafwaarde hulpmiddel…"

  Dat is onjuist. De eigen bijdrage is nooit hoger dan de kosten die de gemeente voor een maatwerkvoorziening kwijt is. Mocht de gemeente gebruik maken van een leaseconstructie voor hulpmiddelen dan zal de grondslag voor de eigenbijdrage de leaseprijs zijn, niet de aanschafprijs van een hulpmiddel.

 • Peter Ottervanger
  07.11.2016 - 20:03 uur | Peter Ottervanger

  een eigen bijdrage van €95,- in de 4 weken voor een aankoppelbare handbike (tracker) vind ik wel wat veel. Ik heb al een bezwaar ingediend en moet maar afwachten of er iets verandert

 • 25.08.2016 - 10:10 uur | Joze Ses

  Het is toch erg schandalig dat de gemeente verdiend aan iemand anders zijn/haar beperkingen/handicaps. Dat is pas sociaal!! Wij betalen overal belasting voor en over maar als je met ziekte en of afhankelijk hulpmiddelen en zorg komt te zitten dan wordt je dubbel gestraft. Een gezin heeft het al moeilijk met de afhankelijkheid van anderen, vaak een minder inkomen voor diegene die het treft en dan wordt je inkomen berekend en er wordt geen rekening gehouden met de andere verborgen kosten die er wel degelijk zijn. Ze kunnen niet meer sparen voor dingen die stuk gaan. Eigen bijdrage is niet erg maar het kan ook nog een beetje normaal. Voor diegenen de wat meer inkomen hebben daar staat op zijn of haar werk ook meer verantwoordelijkheid en of studie tegen over. Dat mag toch wel beloond worden. Vind het oneerlijk en discriminatie tegen over gezonde mensen, Wat zijn die rijk!

 • Jennie Van der Baan
  24.08.2016 - 16:05 uur | Jennie Van der Baan

  Het is inderdaad onvolledig zoals WMO informeert en ook de ergo weet niet meer te melden, dan dat je een eigen bijdrage kunt verwachten, maar heeft geen idee hoeveel het gaat worden.
  Zelf heb ik een aankoppelbare e-bike aan mijn Rolstoel gekregen. Fantastisch ding, maar de gemeente huurt deze van de dealer. In eerste instantie vertelde het CAK dat ik hier vijf jaar voor moest betalen, maar inmiddels is dat al tien jaar. Hierdoor komt het bedrag van de fiets op ruim € 21.000 . Dan had ik beter een bedrag kunnen lenen en hem zelf kopen, dan was ik goedkoper uit. Omdat wij samen een redelijk hoog bruto inkomen hebben, mag ik het hele bedrag van 162,00 per 4 weken betalen.
  Dan gaat de opmerking, dat je nooit meer betaalt dan wat de waarde is dus bealist NIET op.

 • 22.08.2016 - 23:16 uur | Joze Ses

  Nee, zelf kopen is niet altijd voordeliger maar de gemeente telt wel de prijs van winkelverkoop en niet voor inkoop. Vind dat de gemeente daar geen winst op hoeft te maken.

 • 22.08.2016 - 21:44 uur |

  zelf kopen is niet altijd voordeliger omdat de inkoop van de gemeenten veel en veel lager is dan als je zelf aanschaft

 • 18.08.2016 - 13:35 uur | Support Beurs.nl

  Onder bovenstaand artikel zijn de links toegevoegd waarmee je de app (waarmee je de eigen bijdrage bij benadering kunt berekenen) kunt downloaden.

 • 18.08.2016 - 12:43 uur | Joze Ses

  Vind het heel triest dat mensen met beperkingen en of chronisch zieken zo moeten vechten om het leven aangenamer te willen/ moeten maken. Kan dat niet anders? Er zal in het verleden best wel eens misbruik van gemaakt zijn, nu hebben diegenen die het echt nodig hebben de dupe. Met het betalen weten ze ons wel te vinden, maar OH als je om een voorziening vraagt. Dan zijn ze niet thuis of je moet het zelf betalen.

 • 18.08.2016 - 12:01 uur |

  Waar kan ik die app om eigen bijdrage uit te rekenen vinden. Heb hem proberen downloaden maar hij vindt hem niet

 • 18.08.2016 - 10:55 uur | Ria Kruijt van Tol

  Toen ik in dit huis kwam wonen 2 jaar geleden Miva woning zat er geen keuken in ,die had de vorrige bewoner verwijderd .Na een 1/2 jaar gedonder ging de wmo een aangepaste keuken plaatsen .Het was al die tijd een gevecht tussen de verhuurder en wmo .Maar wie mag hem betalen ik iedere 4 weken €78 boven op een huur van € 730
  10 jaar lang nieumand heeft dit gezegd kreeg een brief dik 1 mnd nadat alles geplaats was als wij dit hadden geweten hadden we dat keukentje zelf gekocht en geplaats had veel goedkoper geweest .Ben al een jaar aan het vechten om er onderuit te komen met de Das rechtbijstand maar kom er niet onderuit .

 • Jos Kelderman
  10.08.2016 - 22:09 uur | Jos Kelderman

  Stel dat je inkomen stijgt dan kan de eigenbijdrage ook stijgen. Dit vind ik dan zo onterecht. Je hebt een partner die zorgt voor je inkomen omdat je het zelf niet kunt doordat je ziek en hulp beoefend bent. Je partner heeft veel geleerd, veel verantwoording en maakt lange dagen. Dus wordt hij dubbel gestraft omdat hij met een jonge zieke partner verder gaat en omdat hij verliefd is. Deze groep mensen zijn al bijzonder getroffen doordat een van de partners ziek is en blijft en met veel beperkingen leeft. Oh. Ik vind het zo erg dat deze doelgroep met alles worden bestraft omdat hij of zij chronisch ziek is. € 385,- elk jaar, hulpmiddelen zelf betalen, hulp in de huishouding eigen bijdrage naar inkomen. In de krant stond dat veel MS patiënten bang zijn dat ze gaan scheiden. Maar als het zo gaat is dat toch ook begrijpelijk? Zou het verschrikkelijk vinden. Ze hebben alleen maar oog voor vluchtelingen, ik denk dat iemand met MS niet kan vluchten.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk