Ik kom uit de kast: ik ben handisueel

15.02.2016 | Columns | 3374 keer bekeken
Ik kom uit de kast: ik ben handisueel

Discriminatie op grond van ras, seksuele geaardheid of religie, is wettelijk verboden. Heel terecht!

Na 10 jaar tegenwerken en uitstellen, heeft de Tweede Kamer eindelijk besloten om het VN Verdrag voor de Rechten van Gehandicapten uit te gaan voeren.
Toegankelijkheid wordt de norm. ‘Ontoegankelijkheid’ moet uitzondering worden.

Dat werd hoog tijd, want gehandicapten zijn altijd gediscrimineerd door ontoegankelijke gebouwen en openbaar vervoer. En dat terwijl de overheid verwacht dat we ‘meedoen.’ Heel krom.

Eigen schuld?

Misschien is het ook een beetje onze eigen schuld.
Misschien hadden wij net zoals homosexuelen, lesbiennes en mensen met een andere huidskleur onze strijd moeten voeren. Zij hadden het morele gelijk aan hun kant, en later ook de wet.
Misschien hadden gehandicapten niet 50 jaar lang vriendelijk, boos of wanhopig voorbeelden moeten geven van ontoegankelijkheid, die ook een vorm van discriminatie zijn.
Niet ludieke demonstraties moeten houden en vruchteloos lobbyen bij beleidsmakers, maar desnoods met een ‘grote bek’ moeten zeggen;

‘ik ben Handisueel, nou èn? Discrimineer mij niet!

Mensen met een andere seksuele geaardheid, hebben met de wet in hun hand gestreden tegen discriminatie. Wij moeten dat nu óók doen. En doorpakken! Gewapend met oude- en nieuwe wetten en indien nodig met stemverheffing en gerechtvaardigd ongeduld.

Denk niet dat we er nu zijn!
We zullen nog vaak tegen onbegrip, onwil en bureaucratie aanrollen.
Maar dan moeten we gewoon stoer zeggen:
‘Ik ben een Handisueel, een mens net als u. Met een RECHT om zonder belemmering aan de maatschappij mee te kunnen doen. U mag mij niet langer discrimineren!’

Bekijk & lees alle columns door Kees de Jager.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (6)

Reageren
 • Carina Thedinga
  17.02.2016 - 23:16 uur | Carina Thedinga

  De titel wekt gelijk nieuwsgierigheid en nodigt uit tot lezen. Direct zit je in het verhaal en word je jezelf bewust van de opstandigheid, die je al jaren voelt vanwege de belemmeringen om bepaalde plekken te bereiken. We laten ons horen!

 • helena van p
  17.02.2016 - 18:22 uur | helena van p

  Pieter ik was me bewust van dat maar heb zelf het heft in handen genomen en reageer direct als men hiermee bezig t.o.v mij. Ik zeg altijd op een hel vriendelijke manier; JOUW WEG NAAR AFHANKELIJK ZIJN DOOR ZIEKTE IS EEN VLINDER DUN DRAADJE. Dus wees tot nu toe blij dat het niet knapt. Als dat gebeurd dan weet je hoe je mensen hebt benaderd die gewoon mens zijn. Duidelijkheid geven dat je NIET anders behandeld wilt worden. Natuurlijk zijn er belemmeringen als je bijv. een gebouw wilt betreden en dan niet is aangepast,maar daar komt wel verandering met de nieuwe wet.

 • pieter diepen
  17.02.2016 - 00:16 uur | pieter diepen

  PS. veel mensen met een beperking zijn zich er (nog) niet bewust van dat ze gediscrimineerd worden, net zoals er mensen met een donkere huidskleur niet inzien dat zwarte piewt racisme is zijn er veel mensen veelal met een aangeboren beperking zich er niet bewust van dat ze anders behandeld worden en hoeveel beter het kan zijn om deel te zijn van de meerderheid. In een inclusieve samenleving hoeft niemand zich buitengesloten te voelen, of buiten te wachten.
  Ik heb het gevoel dat Jahan en Helena niet meer merken dat ze anders behandeld worden.
  Ik merk het regelmatig omdat ik kan lopen merk ik het extra goed dat ik anders behandeld word afhankelijk van of ik in mijn rolstoel zit of met een stok loop

 • pieter diepen
  17.02.2016 - 00:09 uur | pieter diepen

  ik vind de term handisueel stom maar ben het eens met de strekking van het verhaal: het concept validisme(gediscrimineerd worden op grond van je "validiteit") staat nog in de kinderschoenen het lijkt op sexisme van voor de dolle mina's of racisme voor malcolm X
  ik noem mezelf gehandicapt, invalide klinkt zo ongeldig. Alsof ik echt overbodig ben in de maatschappij.
  Dus ik roep jullie op om net als Kees niet langer stilzwijgend de discriminatie te ondergaan maar je uit te spreken en stennis te schoppen als er overbodige drempels worden opgeworpen om je buiten te sluiten

 • helena van poppelen
  16.02.2016 - 17:20 uur | helena van poppelen

  Ik voel me niet gehandicapt of iemand met beperking,ik ben gewoon wie ik ben met of zonder rolstoel. Dat men terdege rekening moet houden dat dit voor iedereen in een flits kan veranderen om in die omstandigheden te komen verkeren. EN DAN NOEM JE DAN JEZELF GEHANDICAPT OF IEMAND MET BEPERKING !!! Kom op zeg; weg met uitspraken behandel ieder gelijk als jezelf.

 • Jahan Valianpour
  15.02.2016 - 12:48 uur | Jahan Valianpour

  Ik gebruik nooit de term "gehandicapt" maar wel "met peperking" in plaats daarvan. Daarmee verwijs je naar de capaciteit die iedere mens heeft.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk