Ik wil niet zeuren, ik wil gewoon…

06.12.2017 | Columns | 1879 keer bekeken
Ik wil niet zeuren, ik wil gewoon…

Ik stap op mijn fiets voor een afspraak in het ziekenhuis. Het heeft een riante fietsenstalling, maar ik laat de stalling voor wat hij is en fiets verder. Pal voor de buiteningang van de poli waar ik moet wezen stap ik af en parkeer ik mijn fiets. Net als de dag ervoor, toen ik op een andere poli moest wezen.

Normaal gebruik ik bij dit soort afspraken altijd mijn rolstoel met handbike. De handbike parkeer ik dan in de fietsenstalling, de rest van de afstand overbrug ik rollend door de lange ziekenhuisgangen.
Nu niet. Want mijn handbike heeft weer eens een defect. Voor de zoveelste keer liet het ding mij drie dagen geleden weer in de steek. Nu staat mijn peperdure voorziening, betaald met gemeenschapsgeld, werkeloos in de schuur. En ik behelp me, want het duurt even voor die handbike gemaakt is. Sommige dingen, zoals winkelen, stel ik even uit. Maar andere afspraken, zoals in het ziekenhuis, die moeten gewoon. Vandaar mijn ongepaste gedrag, uit noodzaak aangepast aan de omstandigheden.

Ik app rechtstreeks met de monteur van de fabrikant; de leverancier waagt zich niet meer aan mijn handbike. Het onderdeel dat vermoedelijk defect is, blijkt niet uit voorraad leverbaar en moet eerst in het buitenland besteld worden. Al met al duurt het minstens een kleine week voordat ik mijn handbike weer kan gebruiken. En dan maar weer afwachten voor hoe lang….
Voor de zoveelste keer uit ik mijn ongenoegen over de kwetsbaarheid van deze handbike, een hulpmiddel dat ik toch echt nodig heb.
Meer dan een ‘sorry’ heeft de monteur niet; hij kan er niets aan doen, maar hij zal zijn best doen om mijn handbike weer aan de praat te krijgen, belooft hij.

Ik heb ook maar weer een mail gestuurd naar de WMO-consulent. Daarin schreef ik dat ik niet wil zeuren, echt niet, maar dat ik wel graag gewoon een betrouwbare handbike wil. Net zo betrouwbaar als mijn e-bike of onze auto.
De consulent heeft zelf aangegeven dat ze graag op de hoogte wil blijven van alle problemen, want “de gemeente laat zich adviseren door de leverancier, en als we alleen hun verhaal horen, weten we niet of het klopt wat ze adviseren.” Tja, daar zit wat in…

Ik ben best benieuwd naar de ervaringen van anderen. Is het ‘ik-wil-niet-zeuren-ik-wil-gewoon-gevoel’ herkenbaar? Of loopt bij anderen alles – letterlijk en figuurlijk – op rolletjes en zeur ik echt?
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • 07.12.2017 - 20:05 uur | Ina de Nooijer Sprikkelman

  Nee hoor U zeurt niet en eigenlijk zou ik persoonlijk willen dat dit soort verhalen wat meer in de bekendheid komen zodat de politiek hier ook eens mee aan de slag gaat, want die is veel te weinig op de hoogte wat er allemaal mis gaat in WMO en aanpassingenland. Ik heb gehoord dat de tweede kamer hier graag van op de hoogte gesteld zou worden,ben er alleen nog niet helemaal achter hoe je deze kunt melden.
  Maar misschien moeten mensen dit soort dingen meer openbaar maken via social media. Sterkte met het behelpen als er weer eens iets stuk gaat en de wachttijden met reparatie de pan uit rijzen.

 • S Grande
  07.12.2017 - 19:54 uur | S Grande

  Nee, u zeurt niet ,mijn zoon heeft na een half jaar wachten in september de verkeerde rolstoel gekregen . Een met van die skateboard wielen voor i.p.v groteren massieve wielen . Niemand neemt de verantwoording ,hij is gesloopt rugpijn pijnlijke armen enz Het is te triest voor woorden . De pendel die hij heeft is gemiddeld 4 x per maand stuk . Moedeloos wordt je ervan. Het zijn geen hobby dingen ,maar hele belangrijke gebruiksvoorwerpen voor mense met een handicap.

 • Trudy Lok
  07.12.2017 - 13:07 uur | Trudy Lok

  Hallo Else,
  Ook ik wil niet zeuren, maar...
  Mijn tweede scootmobiel rammelt en piept en kreunt en kraakt al vanaf het begin dat ik deze kreeg. Hij zal nu 1,5 jaar oud zijn en er zit inmiddels een derde motor in én een nieuwe display én het derde stel accu's.
  Maar ja, moet ik dan nu alweer aan de bel trekken omdat hij zo'n vreemd geluid maakt?

  Ik wacht toch nog maar even, tenslotte kan ik er wel op rijden, dus ik moet niet zeuren.
  Ik moet me "gewoon" nog maar een poosje schamen dat er zoveel geluiden uit mijn scootmobiel komen.

  Groetjes, Trudy

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk