Nieuws

Ik Zorg Voor Jou

9 maart 2016, Supportbeurs

Na maanden van voorbereiding was het 6 januari zover, de eerste aflevering van het programma ‘Ik Zorg Voor Jou’ was op tv te zien! Dit leverde een flink aantal reacties op Twitter, Facebook en zo ook bij de Mezzo Mantelzorglijn op.

Onze mailbox stroomde vol met berichten. De meeste mensen (zowel mantelzorgers als patiënten) herkenden zich in de situaties en deelden hun ervaringen met ons. Deze ervaringen waren zowel positief als negatief. Opvallend is dat mensen zich vooral herkenden in de wirwar van regels die een gemeente heeft. Zo kwam er de reactie: ‘De strijd om dingen voor elkaar te krijgen is zo herkenbaar’. Mensen moeten zelf uitzoeken waar ze hulp kunnen krijgen en waar ze recht op hebben. Gemeenten betalen steeds minder, en de mensen draaien zelf op voor de extra kosten.  

Financiële problemen

Door al die extra kosten komen mantelzorgers in de problemen. De meeste vragen die ik bij de mantelzorglijn krijg gaan over financiën. ‘Is er een vergoeding voor mantelzorg?’ ‘Kan ik mijn reiskosten ergens declareren?’ ‘Kan ik zorgkosten aftrekken bij de belastingdienst?’. Dit zijn vragen die dagelijks worden gesteld. Helaas moet ik de meeste mensen dan teleurstellen. Afgelopen week kwam er een verhaal binnen dat ik graag met jullie wil delen, waar jullie je misschien ook wel in herkennen. 

Dagbesteding Willem

Hetty zorgt voor haar man Willem. Willem ging drie keer per week naar de dagbesteding. Voor Hetty was dit het moment dat ze even tot rust kon komen. Sinds de veranderingen in de zorg moeten ze een hogere eigen bijdrage betalen. Met de betaling van de eigen bijdrage is het mis gegaan. De gemeente had de eigen bijdrage te laat geïnd. 

De gemeente

Hetty en Willem konden dit bedrag niet in één keer betalen. De gemeente zei: ‘Betaal eerst het bedrag, daarna kan Willem weer naar dagopvang’. Naast dat dit voor Willem vervelend is, heeft dit ook voor Hetty gevolgen. Zij heeft nu geen moment meer voor zich zelf. De afbetaling zal nog maanden gaan duren en Willem zal al die tijd thuis moeten blijven.  

Hoe verder?

Het lastige aan zorg vanuit de gemeente is dat alle gemeenten zelf mogen bepalen hoe hoog de eigen bijdrage is die ze vragen. Het advies dat ik Hetty heb gegeven is om nogmaals contact op te nemen met de gemeente. Als dat niet lukt kan onze Sociaal Juridische Dienst misschien iets voor haar betekenen. Haar man heeft immers recht op dagbesteding. Daarnaast is er misschien nog de mogelijkheid om gebruik te maken van respijtzorg. Zodat Hetty er toch even tussen uit kan om op te laden.  

Heeft u een belangrijk signaal dat met mantelzorg te maken heeft? Geef dat dan door aan mij of mijn collega’s van de Mezzo Mantelzorglijn. Wij verzamelen deze signalen en komen hiermee op voor de belangen van mantelzorgers en zorgvragers. Wij zijn bereikbaar via mantelzorglijn@mezzo.nl of telefoonnummer 0900-20 20 496, iedere werkdag van 09:00 uur tot 16:00 uur (10 ct/pm).

Bekijk & lees ook de overige artikelen door Mezzo op SupportBeurs.nl.

Ook interessant