Innovatie in de zorg: connected care brengt zorg in huis

“Connected care” klinkt misschien technisch en veraf, maar is juist dat via praktische technologische toepassingen gespecialiseerde ziekenhuiszorg steeds meer in huis komt. De Drents-Overijsselse ziekenhuisorganisatie Isala heeft sinds begin dit jaar bijvoorbeeld een Connected Care Center (CCC). De verwachting is dat we dit soort zorgoplossingen meer en meer gaan zien. Enerzijds omdat het nu eenmaal moet om onze zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Anderzijds omdat het de zorg ook echt beter maakt en het jou, als patiënt, gemakkelijker maakt. De kern is dat je als patiënt meer en vaker thuis blijft in je eigen vertrouwde omgeving.
Connected care: niet nieuw maar in opmars
Connected care, zorg op afstand… het zijn termen die je vast al eens gehoord hebt. Misschien ken je ook wel iemand die thuis, via de eigen tablet of smartphone, vaste contactmomenten met een zorgverlener heeft. Vormen van connected care zijn bijvoorbeeld telemonitoring, beeldbellen, online consult en controlegesprekken; in combinatie met huisbezoeken door een gespecialiseerd verpleegkundige. Er zijn al verschillende patiënten met COPD, hartfalen en –revalidatie en kankerzorg enz. die thuis gemonitord worden en niet steeds meer die vermoeiende rit naar het ziekenhuis moeten ondernemen om op controle te komen. Het is geenszins de bedoeling dat connected care de plaats van een bezoek aan de zorgverlener inneemt, maar wel dat deze fysieke contacten efficiënter worden en plaatsvinden wanneer het echt nodig is. Kortom: zorg thuis als het kan, in het ziekenhuis als het moet.
Connected care kan de zorg ook echt beter maken. Onder andere omdat de technologische ontwikkelingen intensief samenwerken makkelijker maken. Patiëntgegevens worden vanuit een ambulance al naar de Spoedeisende Hulp gestuurd; huisartsen sturen tele-ECG’s (hartfilmpjes) ter beoordeling door een cardioloog naar de Hartafdeling van het ziekenhuis en zo zijn er wel meer voorbeelden. Jan Gerard Maring, de programmadirecteur van het Isala CCC, geeft een voorbeeld: “Denk je eens in: iemand heeft een ernstige longziekte en wordt continu gemonitord via een apparaat op het nachtkastje. In het ziekenhuis lezen we de gegevens uit. Bij sterk afwijkende waarden kunnen we op elk moment een seintje krijgen vanuit het meetapparaat dat online met ons is verbonden. De arts kijkt, concludeert dat de afwijking gevaarlijk is en laat de patiënt naar het ziekenhuis komen voor nader onderzoek. Medicatie wordt aangepast of er wordt een andere keuze gemaakt om de situatie aan te pakken. Was deze chronisch zieke patiënt op de klassieke manier onder begeleiding, dan had hij mogelijk pas na lang aanmodderen gebeld of was pas bij de al geplande reguliere controleafspraak naar het ziekenhuis gekomen. En was een aanpassing van de behandeling veel minder effectief geweest. Of te laat.”
Kwaliteit en veiligheid van zorg staat voorop
Dat de begeleiding en bewaking van patiënten vaak intensiever is dan bij de klassieke controles in het ziekenhuis, is een voordeel van connected care. Patiënten maken zich minder zorgen én ook hun familieleden hebben er meer rust en vertrouwen in. Dat vertrouwen is ook terecht, want elke applicatie en elk apparaat dat als medisch hulpmiddel wordt ingezet, is door een zeer uitgebreide waslijst aan testen gegaan. Vernieuwing in de zorg gaat door de sterke regulatie vaak trager dan gewild, maar het is wel goed om te weten dat kwaliteit en veiligheid altijd vooropstaan.
De techniek testen, mensen opleiden om ermee te werken, alles rondom de zorg organiseren en inkopen; dat kost allemaal niet alleen veel tijd maar ook veel geld. De overheid ziet ook de noodzaak van innovatie en zorg op afstand in en er komen budgetten vrij.
Doel: meer zorg buiten de muren van het ziekenhuis
Het Isala CCC heeft als hoofdtaak om de groei van connected care mogelijk te maken en meer patiënten de mogelijkheid te bieden er gebruik van te maken. Welke nieuwe initiatieven zijn kansrijk en haalbaar om in het connected care aanbod van het Isala opgenomen te worden? Het Isala stelt zich de komende jaren als doel om tien procent van de zorg buiten de muren van het ziekenhuis te laten plaatsvinden. Op dit moment is dat ongeveer vier procent. Hierover is al een nieuw meerjarencontract (2019 – 2022) ter waarde van 1,2 miljard euro met zorgverzekeraar Zilveren Kruis gesloten. Beide partijen zijn het er over eens dat deze maatregel nodig is om de almaar stijgende zorgvraag en –kosten te beperken. Onnodige bezoeken en opnames worden dankzij zorg op afstand voorkomen, waardoor geld bespaard wordt.
Maak zelf kennis met connected care
Ben je benieuwd naar de ontwikkelingen op het gebied van eHealth, gezondheidsapps, connected care en hightech zorg? Het Isala houdt op zaterdag 16 maart aanstaande Open Dag. Je krijgt er demonstraties van hightech apparatuur zoals een operatierobot, de hartlongmachine en het intensive care bed met alle bijbehorende apparatuur. Ook is er een eHealth en connected care plein, waar je terecht komt in vier huiskamers en een slaapkamer. Je ziet er hoe COPD-patiënten, chemotherapie- en hartpatiënten, maar ook zwangere vrouwen en slechte slapers thuis zorg krijgen. Een tip: neem je mobiele telefoon met headset mee, dan ervaar je de complete belevenis.